Hlavní obsah

Chata v horách elegantně zapadá do okolní krajiny, kterou napodobuje

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prosbou o návrh horské chaty se na chilského architekta Gonzala Iturriagu obrátil klient, který je horolezcem. Jeho přání bylo prosté, chtěl mít v Andách, poblíž městečka San Estéban místo, kde si bude moci po svých cestách do hor uvařit, umýt se a odpočinout. Architekt mu vymyslel elegantní domek, jenž tvarem a barvou napodobuje okolní krajinu.

Foto: Gonzalo Iturriaga (8x)

Chata je obložena černým borovým dřevem, které doplňují kovové prvky a prosklené otvory velkorysých rozměrů.

Článek

Ačkoli má dům funkci klasické horské chaty, jeho provedení po vizuální stránce tento účel dalece předčilo. Architektovi se podařilo hezkým způsobem stavbu začlenit do krajiny a zároveň vytěžit maximum z kouzla, které dané místo má.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Stavba svým tvarem přesně kopíruje tvar okolních horských hřbetů.

Dům je z vnější strany obložen černě namořeným borovým dřevem, které doplňují kovové prvky a bohatě prosklené plochy. Vlastní domek je vyzdvižen nad úroveň okolního terénu, což mj. podporuje přirozenou ventilaci v jeho interiéru.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Do domu se vstupuje po dřevěné nástupní rampě.

Zatímco strana chaty směřující ke svahu je více chráněna a hodně uzavřena, strana hledící do údolí je takřka celá otevřená. Majitel tak bude mít ničím nerušený, panoramatický výhled na protější hory.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Dům je na straně směrem ke svahu více uzavřen.

Interiér přízemní stavby je pak napsán na prostém půdorysu. Protáhlá část slouží jako společenská zóna, kde je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem.

Obývací pokoj je zařízený převážně ve světlých barvách, což je dáno dřevěným obkladem v přírodní barvě dřeva. V kuchyni je ovšem použito černě namořené  dřevo, které příchozí zaznamenal již na obkladech exteriéru, v kombinaci s tmavě hnědými, opět dřevěnými prvky. Pro potřebu přípravy jídla slouží vařič, který navíc doplňuje trouba.

Foto: Gonzalo Iturriaga

V interiéru vládně přírodní barva dřevěných obkladů, jíž sekundují černé, převážně kovové detaily.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Z obývacího pokoje s kuchyní se majiteli nabízí nádherný panoramatický výhled na okolní krajinu.

V samém srdci domu je uložena koupelna s toaletou, vedle ní je technické zázemí.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Také pokoj majitele má celou čelní stěnu prosklenou.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Podobně, jako v exteriéru, tak i v interiéru architekt zvolil pro všechna řešení pravidelné úhly a rovné linie.

Druhou, výrazně menší část domu zabírá dvojice pokojů, z nichž větší slouží jako ložnice majitele, druhý primárně funguje jako místo pro ukládání horolezecké výstroje.

Foto: Gonzalo Iturriaga

Půdorys domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám