Hlavní obsah

Česká vila Otto Eislera získala velkou popularitu ve světových časopisech

Novinky, text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Elegantní vila od architekta Jacquese Groaga, známého hlavně díky bytovým interiérům pro vídeňské filmové hvězdy, je jednou z perel Beskyd. Architekt nenásilným způsobem připojil venkovní a vnitřní prostory stavby.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Ostravice 456.

Článek

Absolvent vídeňské techniky a posluchač Loosovy soukromé školy, olomoucký rodák Jacques Groag spoluprací se slavným architektem Adolfem Loosem na Möllerově domě a dvojdomem na stavební výstavě rakouského Werkbundu ve Vídni vytvořil svou nejvýznamnější vilu v Beskydách.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba na dobovém snímku.

Na svahu Lysé hory usadil asymetrický objekt, který je citlivě zasazen v krajině a splňuje všechny hlavní funkce kvalitního bydlení.

Dům je přízemní, jen v severní části s nadstavbou patra pro ložnice a je kryt mírně skloněnou pultovou střechou, která sjednocuje celý objekt a kryje i polootevřené atrium, orientované ke krásnému údolí řeky Ostravice.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Zastřešený venkovní prostor dekorovaly efektní živé rostliny.

Zajímavé je střídmé barevné ladění stavby, vycházející ze stylu biedermeieru. Omítka byla původně narůžovělá, okna a sloupy bílé, v kontrastu s dřevěným podhledem stropu a cihelným povrchem terasy.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Jednoduché sloupoví dodává vile moderní výraz.

Architekt dosáhl harmonie tvarů i barev. Dům patří k nejpozoruhodnějším ukázkám individuálního bydlení v rakouské a středoevropské architektuře a Jacques Groag se touto stavbou zařadil k elitě rakouské architektury.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Exteriér vily je nenuceně propojen s interiérem.

Hned po svém dokončení vyvolala stavba ohlas v německých, italských a anglických časopisech. Po „Anschlussu“ Rakouska v roce 1938 Jacques Groag emigroval nejprve do Prahy a krátce nato do Londýna, kde žil až do své smrti. Poté byl dům rozdělen na dva byty a začal sloužit k trvalému bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám