Hlavní obsah
Otisky přírody sem vnášejí zelené rostliny, masivní dřeviny i ratan. Foto: Lukáš Hausenblas

Jednoho dne se designérka Markéta Fleischnerová postavila mezi dveře, rozhlédla se po bytě a věděla, že takhle už tu dál žít nemůže. Ujasnila si, co potřebuje, a pustila se do díla. Po osmi letech doznalo její soukromí radikální změnu.

Otisky přírody sem vnášejí zelené rostliny, masivní dřeviny i ratan. Foto: Lukáš Hausenblas
Byt stylově nevyhovoval. Po osmi letech se dočkal proměny

Ne že by byl její byt v neutěšeném stavu, ale Markéta se v něm už necítila dobře. Najednou měla pocit, že je tu všeho moc. Před lety, když uzavřela jednu kapitolu svého života, koupila 86 m2 velký nový byt se zahradou v nízkoenergetické dřevostavbě kousek za Prahou.

Vstupní chodba není příliš velká, ale vešla se sem komoda i botník. Je možné usednout na sedák (Bonami) s pletenou strukturou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nejdřív tu bydlela se dvěma syny, dnes tu ale žije jen s tím mladším. Pak přišel nejvyšší čas myslet také na sebe. To si vytvořila okouzlující romantický interiér, kterým prostupovala ženská něha a byl plný praktických a vtipných nápadů.

Toužila totiž po zázemí, které by ji těšilo a každodenně naplňovalo radostí, protože doma také pracuje. To platí stále, ale potřebovala změnu. Kdysi toužila po bílé, rustikálně laděné kuchyni, kterou si pořídila.

Pohovka Kivik (IKEA) je opatřena bílým bavlněným snímatelným pracím potahem. Po obou stranách ji doprovázejí z funkčního hlediska nenahraditelné nástěnné lampičky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nyní už je tu jiná, také bílá, ale koncipovaná mnohem minimalističtěji. Markéta pociťovala silnou potřebu oprostit se od některých věcí, zbavit interiér zbytečných křivek a celý ho odlehčit. Kompletně ho omladila a vzala to pěkně od podlahy.

Něžně na bílo

O barevnosti měla Markéta naprosto jasnou představu. Interiér bude v co nejsvětlejších odstínech a bude tu začleněno přírodní dřevo, skutečný masiv. To se také stalo.

V hlavním obytném prostoru kraluje velký masivní stůl z akácie upravený bílým voskem. Aby prostředí příliš neztěžklo, bylo třeba sáhnout po většině zbývajícího vybavení v bílé barvě.

Kuchyň (Ikea) je zhotovená z bíle lakované MDF desky podle návrhu designérky Markéty Fleischnerové. Bílou barvu mají i vestavné spotřebiče – varná deska a pečicí trouba a také digestoř.

Foto: Lukáš Hausenblas

Volbou bílé, minimalisticky laděné kuchyně se designérce podařilo odvést od ní pozornost a naopak ji více přitáhnout k jemném vzhledu obývacího pokoje a nápadnému akcentu jídelny.

Celý prostor se nyní opticky jeví jako větší, zářivější a působí vzdušným dojmem. Tento efekt podporují i čirá skleněná svítidla nad jídelním stolem či bílé drátěné židle.

Stěnu obývacího prostoru rámují na jedné straně jednoduché bílé skříňky sloužící jako knihovna, na které je ale možné se i posadit, a mělká polička. Souběžné linie obou umocňují zdání jednoduchosti a řád prostoru.

Klidnému výrazu napomáhá i bíle čalouněná pohovka s bílou komodou na protější straně. Příroda sem vstupuje díky detailům z masivu, doplňkům z ratanu a také prostřednictvím zelených rostlin. Zcela netradičně se tu v květináči zabydlela mimóza.

Studentský pokoj syna je nyní vybavený velkým lůžkem a celkově působí vzdušněji.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přírodní charakter má i bavlněné čalounění pohovky a vlněné sedáky na knihovně. Místnost dotvářejí také nástěnné dekorace – jemné akvarely, vlastní malba a prázdná bílá plátna, která na svůj příběh teprve čekají.

V přátelském módu

Bílé barvě v ložnici sekunduje světle šedý tón na jedné stěně výmalby, lněném povlečení, závěsech i na doplňcích. Nábytek byl jen lehce upraven – doplněn úchytkami – srdíčky vyřezávanými z lásky a posvátnou geometrií.

Záhlaví lůžka zdobí lapač snů a abstraktní obraz, který Markétu oslovil hned na první pohled.

Ložnice slouží současně jako pracovna, z níž je možné vyjít přímo na terasu a do zahrady stejně jako z obývacího pokoje. Pracovní stůl (IKEA) je doplněn Eames Plastic Armchair DAR (Vitra).

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice slouží zároveň jako pracovna, z níž je možné vyjít přímo na terasu a do zahrady stejně jako z obývacího pokoje. Úpravám designérky neunikl ani pokoj dospělého syna, který studuje na vysoké škole. Nyní je vybavený velkým lůžkem a pracovní stůl byl přesunut na vhodnější místo.

V celku nyní pokoj vyznívá přívětivěji i vzdušněji. Novým uspořádáním zde vznikl společenský koutek, kam je možné s hostem pohodlně usednout. Koupelna byla postavena pod taktovkou developera, nicméně i tady se podařilo Markétě zanechat své otisky.

Na prádlo si majitelka pořídila proutěný koš pod umyvadlo a nad něj velkou, dobře osvětlenou zrcadlovou skříňku.

Foto: Lukáš Hausenblas

Na prádlo si pořídila proutěný koš, nad umyvadlo velkou, dobře osvětlenou zrcadlovou skříňku a nad obklad i praktickou polici ve výšce, kam je možné uložit předměty, po nichž nesaháte denně.

Přívětivou tvář nastavuje i předsíň. Bílým laděním se světlými akcenty dřeva prozrazuje dress code interiéru hned při vstupu.

Jak to vidí designérka

„Po osmi letech jen letmých úprav jsem pociťovala silnou potřebu oprostit se od některých věcí, zbavit interiér zbytečných křivek a celý ho odlehčit. Kompletně a pěkně od podlahy jsem ho omladila.“

Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Také vytváří interiéry v duchu feng šui. Stranou nezůstává ani dekorování interiérů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků