Hlavní obsah

Byt 2+kk po rekonstrukci kombinuje moderní umění a historický styl

Byt nedaleko centra hlavního města slouží Radkovi a jeho rodině jako příležitostné zázemí při pracovních i soukromých cestách do Prahy. Vznikl kompletní rekonstrukcí starého domu a je protipólem stylu, v němž rodina žije trvale.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiér bytu byl koncipován tak, aby svou barevností i liniemi připravil prostor pro expozici uměleckých děl. Plastický štuk na stěnách je zhotovený z materiálu Oikos a barevně i strukturou sladěný s textilními závěsy.

Článek

Vybíral jste si tuto lokalitu cíleně?

Ani ne. Koupě bytu zde byla do jisté míry dílem náhody. Líbilo se mi prostředí Vinohrad i blízkost centra města.

Foto: www.modernibyt.cz

V předsíni je jako protipól zdem s hrubou strukturou štuku použit metalický nátěr, který představoval nejsložitější operací rekonstrukce, stěny se přetíraly čtyřikrát.

Měl jste o rekonstrukci konkrétní představu?

Rámcovou představu jsem měl. Do celkově rekonstruovaného domu v historickém duchu – historická fasáda i společné chodby domu – jsem chtěl promítnout moderní styl interiéru. Oslovil jsem designéra Vladana Běhala a pověřil ho zpracováním návrhů. Představoval jsem si symbiózu moderních prvků s historickými. Přímo v interiéru také došlo ke konfrontaci moderního umění se starým. Třeba spojení moderního díla Jiřího Černického s dřevořezbou Krista z 18. století apod.

Foto: www.modernibyt.cz

Na osvětlení interiéru byl kladen velký důraz – lze zvolit osvětlení standardní nebo intimní. Obývací pokoj je osvětlen po obvodu místnosti, nikou nad jídelním stolem i onyxovou mezistěnou.

Trval jste na něčem?

Ponechal jsem Vladanovi, který vytváří jednoduché, minimalistické a nadčasové interiéry, zcela volnou ruku v barevnosti i v použitých materiálech. Chtěl jsem něco, co nebude po třech letech za zenitem. Dostali jsme se na hranici designérova dekorativismu a zároveň na hranici mého minimalismu.

Foto: www.modernibyt.cz

Odpočinkovou zónu od jídelního koutu odděluje osvětlená mezistěna z pravého onyxu dovezeného z Itálie. Zajímavý kontrast vytváří jídelní stůl s podnoží z patinovaného železa a deskou z jasanového masivu v kombinaci s čirými plastovými židlemi.

Přál jsem si moderní interiér, ale chtěl jsem, aby se zde objevil i nějaký přírodní akcent. To se podařilo například prostřednictvím jídelního stolu, což je vlastně hrubá, zdánlivě neopracovaná deska stejně jako police, která je součástí nábytku v obývacím pokoji. Drsná vrapovaná struktura se objevuje také částečně na zdi. U stolu velmi rád sedávám, je to mé oblíbené místo.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v ložnici je zhotoven na zakázku. Dominantu místnosti tvoří postel nadstandardních rozměrů 240 x 200 cm. Intimní osvětlení zajišťují lampičky od světoznámého designéra Ingo Maurera. Skříňky jsou opatřeny přítlakovým systémem.

Bylo třeba byt nějak dispozičně upravovat?

Ano. Návrhy zahrnovaly i nové dispoziční členění prostoru o výměře 60 m2. Designér měl skvělé nápady. Oceňuji především světlíky pod stropem, přivedl jimi denní světlo také do míst, kam nedosahovalo. Dodal interiér na klíč včetně originálních zařizovacích předmětů s vlastní značkou. Veškerý nábytek je zhotoven na míru.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor ložnice odlehčují komody na kolečkách a dekoruje ho stará lidová malba na dřevěných deskách.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí koupelny je i technické zázemí bytu s pračkou. Denní světlo do koupelny spojené s klozetem a bidetem přivádí světlík umístěný pod stropem. Sanitární vybavení nese značku Bagno Alessi.

Chybí vám zde něco?

Skutečně nechybí. Je zde plnohodnotně vybavená kuchyň i dostatek úložných prostorů. Jsem s výsledkem spokojený a cítím se zde dobře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám