Hlavní obsah

Bydlení v bambusovém vajíčku je alternativou nájemního bytu v Číně

Novinky, tnk

V Číně vznikl další příklad bydlení pro chudé. Tentokrát jde o vejčitou schránku z bambusu. Bizarní stavba stojí na ulici a skýtá svému nájemníkovi pocit soukromí v centru velkoměsta. Velikost obytného prostoru je pouze 2 x 2 x 3 metry.

Foto: Profimedia.cz

Bydlení v této stavbě rozhodně není určeno pro starší osoby. Mladému Číňanovi ale tento životní styl vyhovuje víc než platit drahé nájemné.

Článek

Zajímavý nápad, který by byl ale mnohem vhodnější pro hry dětí než ke skutečnému bydlení, má vnitřní stěnu vyrobenou z bambusu. Autorem konceptu je Dai Haifei, čtyřiadvacetiletý absolvent z Pekingu.

Stavba se na jaře pokryje trávníkem

Střecha je pokryta pytlíky naplněnými pilinami a travními semeny. Jde o izolaci i dekoraci této malé stavby zároveň. Na jaře se tento stan totiž pokryje vrstvou trávy.

Foto: Profimedia.cz

Vnější stěny jsou pokryty pytlíky s travními semeny.

Dům je umístěn na trávníku jedné společnosti. Ta chtěla Haifeie vystěhovat, ale protože ten nemá kam jít, zatím ho nechává žít na svém pozemku. Stavba je ale jinak mobilní.

Foto: Profimedia.cz

Majitel svou stavbu zavlažuje aby se co nejdříve pokryla trávou.

V interiéru nechybí tlaková nádrž na mytí a vnitřní akumulátor pro poskytování elektrické energie. Na střeše je umístěn solární panel.

Foto: Profimedia.cz

Díky solárnímu panelu šetří majitel i za energii.

Haifei v tomto miniaturním domku sám žije už dva měsíce. Jeho otec je stavař a tak Haifei věděl jak zacházet s materiálem. Před absolvováním školy žil Haifei na koleji. Po ukončení studia byl pak postaven před problém s bydlením. Starší rodiče mu chtěli s bydlením vypomoci, ale v jejich věku ušetřit Dai Haifeiovi na byt v Pekingu je s jejich příjmy takřka nemožné.

Foto: Profimedia.cz

Oblečení je možné umístit jen do skromného prostoru pod postelí. Praktický systém na zavěšení knih umožňuje mít malou knihovnu po stěnách.

Podle Haifeiových propočtů by jim to trvalo přes sto let. S bydlením svého syna spokojení nejsou, je jim totiž jasné, že tato stavba není vhodná pro založení rodiny. "Kuchyň v domě nemám. Často tedy navštěvuji přilehlé restaurace," říká Haifei.

"Snil jsem o svém vlastním domku přesně podle mých požadavků. Platit nákladné nájemné je pro mě problém," tvrdí mladý Haifei.

Cena domu vyšla v přepočtu na cca 18 tisíc Kč. Nákup materiálu a stavba se stihne dohromady za dva měsíce občasné práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám