Hlavní obsah

Budova Slovenského rozhlasu vypadá jako převrácená pyramida

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Budovu Slovenského rozhlasu v Bratislavě nazývají místní „obrácená pyramida“. Dílo slovenských architektů Štefana Ďurkoviče, Barnabáše Kysslinga a Štefana Svetka bylo před časem vyhlášeno za národní kulturní památku.

BEZ KOMENTÁŘE: Budova Slovenského rozhlasu vypadá jako převrácená pyramidaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Budova podle odborníků jedinečným způsobem reprezentuje architektonické dědictví poválečné moderní architektury. Památkový úřad označil budovu za „vrcholné dílo pozdního modernismu na Slovensku v její nejexpresivnější experimentální formě“.

Foto: Ľuboš Kasala

Koncertní sál pod Slovenským rozhlasem funguje zároveň jako nahrávací studio.

Projekt vznikl v roce 1967, ale stavba byla dokončena až v roce 1983. Materiál pro ocelovou konstrukci byl vyroben ve Vítkovických železárnách. Budova ve tvaru pyramidy obsahuje ještě jednu vnitřní pyramidu, a to kvůli odizolování hluku přicházejícího zvenčí.

Foto: Ľuboš Kasala

Interiér koncertního sálu

Pod pyramidou je umístěn koncertní sál, který slouží i jako velké nahrávací studio. Koncertní sál je dokonale zabezpečen, aby sem nevnikaly zvuky ani otřesy zvenku. „Celý sál je odpružený, a to nejen ze spodní části, ale ze všech stran. Celý sál je projektován jako dům v domě,“ vysvětluje redaktor Slovenského rozhlasu Ľuboš Kasala. Slouží především k nahrávání velkým hudebním tělesům.

Foto: Ľuboš Kasala

Největší varhany na Slovensku jsou v koncertním sále pod budovou Slovenského rozhlasu.

V koncertním sále stojí také největší varhany na Slovensku, které byly vyrobeny v Krnově. „Je to jediné místo, kde mohou být tak velké varhany umístěny, protože v prostorech chrámů by to nebylo možné,“ říká varhaník Imrich Szabó.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám