Hlavní obsah

Brněnský činžovní dům rodiny Gutmannů je díky zkoseným nárožím dobře prosvětlen

Pootočením stavby brněnského domu rodiny Gutmannů architekt Ernst Wiesner docílil skvělého prosvětlení většiny interiérů stavby. Zkosené nároží poskytovalo po celý den maximální možnou míru osvětlení všem bytům, které se nacházely i v rohových částech stavby, což se promítlo do nepravidelného půdorysu některých místností.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Dům s adresou: Údolní 545/58, Brno 1 – Veveří.

Článek

První náročnější samostatnou prací architekta Ernsta Wiesnera, kterou si zajistil pevné místo v brněnské meziválečné architektuře, byla novostavba méně obvyklého typu obytného domu – třípodlažní činžovní vily s podkrovím na zkoseném rohu ulic Údolní a Bratří Čapků pro velkoobchodníka a průmyslníka Wilhelma Gutmanna a další členy jeho rodiny.

Dům z dvacátých let dvacátého století byl postaven pro firmu Gebrüder Gutmann. Protože mu chyběl historizující nebo secesní dekor, vyvolal v moravské metropoli, ve které téměř chybělo přechodné období tzv. architektonické moderny, zaslouženou pozornost.

Té se pak těšil i ani ne třicetiletý autor Wiesner, který se po studiích ve Vídni vrátil do Brna už jako v podstatě vyzrálá umělecká osobnost.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Pohled na stavbu na dobové fotografii.

Pozoruhodně pokročilé řešení Gutmannovy vily jistě nebylo projevem souhry náhodných okolností, ale výsledkem autorových rozumných úvah o nutnosti proměny architektury.

Stavba je navržena ve stylu vyznávajícím čistotu tvarů

Wiesner zároveň touto stavbou naznačil směr, kterým se měl takzvaný purismus vyznávající čistotu stylu a tvarů – jako jeden ze vzájemně se prolínajících proudů v brněnské meziválečné architektuře – v nejbližším desetiletí ubírat.

Architektův úmysl byl zřejmý především na záměrné skromnosti vnějšku, ze kterého vybočilo jen plastické ozdobení oken a vchodu glazovanou keramikou.

O původní podobě interiérů jednotlivých bytů, ze kterých největší měly až sedm pokojů, i společných prostor se nic bližšího neví.

Kromě dispozičního rozvržení obytných podlaží se dochovala dnes nepoužívaná prostorná vstupní hala, dále vzdušné a světlé schodiště se stupni z dubového dřeva, osvětlené prvním průběžným schodišťovým oknem v Brně, a snad i trámový strop a krb v jednom z bytů.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Nákres představuje uspořádání místností v domě.

K větším úpravám došlo údajně jen ve druhém patře, když byl původní byt rodiny, který dříve zaujímal celé poschodí, rozdělen na dva menší.

Ve většině obytných prostor se dochovala také původní okna s atypickými mosaznými kličkami a dřevěné horizontální žaluzie. K domu patřila i zahrada dosahující k úpatí Kraví hory, která byla oddělena kamennou zídkou od níže položeného dvora.

Dům několikrát měnil majitele a správce. Dnes slouží jako klasický obytný.

Zdroj: Slavné vily, Lenka Kudělková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám