Hlavní obsah

Bílá s černou v láskyplném kontrastu aneb Jak vybavit interiér

Právo, Sylva Svobodová

V čem se cítíme lépe? Jak vyváženě kombinovat a podpořit dojem z prostoru? To jsou zásadní otázky, které ovlivní vybavení interiéru - podlahové krytiny, bytové textilie i rozmanité dekorace.

Foto: J.A.P.

Celoskleněný obklad za kuchyní a obývací sestavou je v bílo-černé kombinaci. Skvěle se k němu kombinuje jakákoliv podlahová krytina.

Článek

Tmavší nebo světlý interiér? Záleží na osobním vkusu, ale důležitá je i funkčnost jednotlivých místností, jejich velikost, přísun denního světla. Při rozhodování se odpíchneme od podlahy...

Podlaha a stěny hrají prim

Celkový dojem z prostoru záleží hlavně na zvolené podlaze a odstínu stěn. Jsou to velké plochy, které určují, zda místnost budeme vnímat jako světlou či nikoliv.

V interiéru preferujeme stejnou podlahu, dům či byt pak působí sjednocujícím dojmem, nebude chaotický.

Foto: Quick-Step

Tmavá laminátová podlaha v dekoru dub a výrazná, čistě bílá kuchyň s jídelním stolem. Lamela je nápadná, o velikosti 120 x 19 mm.

Předem si ujasníme, jaký styl se nám líbí. Výrobci dnes nabízejí podlahy, nábytek i doplňky v jednotné lince, tak toho využijeme. Někomu sedne minimalismus, jinému rustikální styl, dalšímu decentní skandinávský, retro nebo Provence.

Světlá podlaha je vhodnější do menších a tmavších prostor, které jsou orientované na sever, mají méně sluníčka. Místnost se s nimi rozsvítí, působí vzdušněji. Když zvolíme i světlé stěny, můžeme si dovolit tmavší nábytek.

Foto: KPP

Podlahy s nádechem šedé jsou neutrální a pohodově se kombinují se světlým i tmavým nábytkem.

Riziko: Pozor si dáváme na kombinaci se studenými barvami (zelenkavá, modrá), aby interiér nepůsobil příliš sterilně. Elegantně a nadčasově vypadají podlahy s nádechem šedé. Jsou neutrální, ne tak pocitově chladné a skvěle se kombinují s teplými barvami.

Tmavší podlaha je útulná, tradiční a vyvolává pocit stability. Dá se osvěžit světlým kontrastním nábytkem, pastelovými stěnami i barevnými doplňky.

Riziko: Není hezké, když se opakuje více druhů dřevin. Ceněné je tmavé hnědé tropické dřevo se zajímavou strukturou. Mnozí se nebojí černé ani na podlaze, protože působí velmi luxusně. Se světlými odstíny nábytku a stěn vytváří zajímavé kontrasty.

Tmavý versus světlý nábytek

Nábytek a dekorace jsou samozřejmě důležité, ale vnímejme je spíše jako podporující doplňky. Pomohou nám místnost doladit do sjednocující linky nebo naopak vytvořit k podlaze a stěnám zajímavý kontrast.

Foto: Triant

Komoda z masivního dubu na kovových nožkách. Čelní plocha je opatřená matným laminátem s nanotechnologií, která brání ulpívání otisků prstů. Vyfrézovaná dekorace dává vyniknout masivnímu dřevu. Velikost 120 x 43,8, v. 65 cm.

Nábytek tmavších odstínů působí důstojně, stabilně a elegantně. Interiér zútulňuje, výborně se kombinuje s vysokým leskem, sluší mu i syté barvy. Když místnost zařídíme tmavými solitéry, nemusíme se bát, že se opticky zmenší. Naopak nábytek hezky vynikne, zejména v místnosti s mnoha prosklenými plochami a dostatkem denního světla. Dobře vypadá na podlaze, která je alespoň o dva stupně světlejší.

Světlejší nábytek vyvolává klidný a čistý dojem z prostoru, preferují ho starší lidé. Vhodný je do menších bytů a domů, není na něm tolik vidět prach. Pozor, může vypadat fádně! Pamatujme tedy na barevné doplňky, pastelové stěny a tmavší podlahu, která dá nábytku vyniknout.

Pozor na chyby

Používejme méně barev, opakovat se mají maximálně tři odstíny. Dřevěný nábytek a podlaha mají být v jistém kontrastu, alespoň o dva stupně světlejší či tmavší. Stejné odstíny opticky splývají.

Okna, dveře a podlaha spolu musí ladit. Buď je barevně sjednotíme, nebo záměrně použijeme kontrast (modernímu interiéru sluší tmavá podlaha a světlé dveře).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Když mícháme styl, tak s citem! V minimalistickém interiéru lze použít pár starožitných kousků, ale pracujeme s nimi jako se šafránem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám