Hlavní obsah

Asymetrická olomoucká vila Primavesi představuje souhru architektury a umění

Novinky, text: Pavel Zatloukal, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár Otto Primavesi z přední moravské podnikatelské rodiny a někdejší vídeňská herečka Eugenie si ke stavbě svého reprezentačního obydlí zvolili staveniště v prostředí staré Olomouce. Nechali na něm vzniknout krásné asymetrické vile.

Článek

Dvojice vídeňských architektů Franz von Krauss  a Josef Tölk zasadila mezi významné barokní dominanty Olomouckého kraje i tuto asymetricky navrženou vilu.

Zajímavé je i interiérové řešení s centrální dvoupodlažní obytnou halou a se schodištěm stoupajícím k ochozu. V dispozičním řešení vily se tak uplatnil britský model jasného funkčního členění na společenskou a intimní část obydlí.

Architekti také navrhli většinu vybavení vily. Špičkové bylo i technické zázemí stavby napojené na vlastní elektrárnu – ústřední vytápění, centrální vysávání prachu a ventilační systém.

Vila Primavesi se stala jedním z vrcholných dobových pokusů o uskutečnění ideálu tzv. Gesamtkunstwerku – tedy souhry architektury, volných a užitých umění.

Interiér vily byl i soukromou galerií

Primavesiovi začali doplňovat vybavení domu řadou užitých i volných výtvarných děl. Umožnilo jim to přátelství se sochařem Antonem Hanakem a malířem Gustavem Klimtem.

Do konce 1. světové války tak ve vile vznikla galerie desítek jejich významných děl. Přátelství s architektem a designérem Josefem Hoffmannem pak vyústilo nejen v několik stavebních zakázek v Olomouci aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám