Hlavní obsah

Art deco - nadčasová elegance, která neomrzí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Art deco je elegantní, nadčasové a hodí se k současnému stylu bydlení, které preferuje minimalismus a prvky funkcionalismu. Ctí ho jednoduchost, přehnaná zdobnost jde stranou. Konkrétně české art deco, to je čistá moderna, jen z 20. let minulého století.

Foto: Rezidence Liběchov

Rezidence Liběchov prošla zdařilou rekonstrukcí. Vybavení interiéru i exteriéru je v nadčasovém stylu art deco.

Článek

O art deco je velký zájem a návrat k retru si užíváme. Zejména výrobci keramické sanity, obkladů a koupelnových baterií se rádi inspirují tímto stylem.

A lidé na to reagují, váží si toho. Citlivě a s vkusem zvelebují staré činžovní domy a jejich interiéry.

Krása ve spojení s funkcí

„Art deco, zvláště české, vyhlíží velmi moderně. Důležitá je pro něj funkce a praktičnost. Vzhledově není tak zdobné jako francouzské, nenese prvky historismu,“ vysvětluje restaurátor Petr Smaha z Galerie 22.

Foto: Galerie 22

Art deco toaletka, rok 1920-1929, materiál ořech, výška 171 cm. Restaurováno do vysokého lesku. Cena 34 000 Kč.

A proto se dnes tak líbí, je ceněné a žádané. Architekti, kteří tehdy nábytek navrhovali, předběhli totiž svoji dobu. Byl pro ně důležitý nejen vzhled, ale i praktičnost a funkčnost nábytku.

České art deco tak získalo masové využití, dostalo se do mnoha domácností. Nebyl to jen luxus pro horní vrstvu buržoazie.

Barvy a vzory

Art deco vzniklo po první světové válce jako nový sloh, který zasáhl architekturu a kompletní interiérové vybavení od kliček na okna přes tapety, potahové látky až po kompletní nábytek. Válka skončila a lidé se chtěli radovat, bavit, vnést do života pestré barvy a luxus.

Líbily se geometrické vzory, jasné odstíny, stříbrný kov (používal se nikl, chrom). Tapety a čalounění měly výrazné geometrické tvary, rozzářené barvy žluté, oranžové, červené. Nic nebylo konzervativní, ale svěží a inspirativní.

Foto: JAP Future

V kolekci vzorů najdeme i motivy vhodné pro styl art deco.

Velkou změnu zaznamenala díky technickému pokroku i samotná výroba nábytku. Už se nepreferoval masiv (zhotovený v dílně rovnou od truhláře), ale manufakturně vyráběný dýhovaný nábytek. A jeho podoba vznikala v hlavě architekta, který ho ukotvil na papír. Až poté se dostal k řemeslníkovi.

„Nábytek je promyšlený, precizní, má jasně danou funkci. Úchyty, dvířka, vše je dokonalé,“ vysvětluje Petr Smaha.

Z dřevin byl pro svoji jedinečnou kresbu oblíbený zejména ořech, ale také levnější dub. Ten není tak výrazný, ale tím více poutá tvarem. A to bylo pro architekty též důležité.

Typické prvky

Jestliže chcete do interiéru vnést ducha tzv. první republiky, zaměřte se na doplňky a detail. Lampy z tepaného kovu či chromu, stínítka vyrobená z ručně foukaného barevného skla, konferenční stolky, křesílka, příborníky, drobný nábytek. Vše nám pomůže vytvořit elegantní styl art deco. Zvláště v minimalistické novostavbě nebo činžovním bytě s vysokými stropy.

Byt ve stylu art deco je plný hravých řešení a trendů

Tipy a trendy

Zkuste použít i skleněné vitríny, velké rámy zrcadel z niklu, vitrážové zdobení dvířek, tmavší lesklý nábytek a černobílou dlažbu ve tvaru čtverců nebo jiného geometrického vzoru (třeba květinového). Určitě se nebojte sytých barev, červené či žluté, mozaiky, chromu.

Art deco všemi smysly

Ve stylu art deco je postavena Rezidence Liběchov, která dnes slouží jako hotel s výtečnou gastronomií a službami. Původní vila, která je ze 30. let, prošla náročnou a velmi zdařilou rekonstrukcí.

„Rozhodně stojí za zmínku interiérové schodiště, které je přesnou replikou původního,“ říká majitelka Jana Tunysová.

Vilu projektoval známý architekt Josef Lauerman, postavit si ji nechal pražský továrník Moučka jako letní sídlo pro svoji manželku. Po roce 1948 byla vila zkonfiskována a potomci majitele ji získali až v rámci restituce.

Vila prošla rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2006 a jedinečný styl art deco byl samozřejmě zachován.

Obdivovat ho můžete v exteriéru i v interiérovém vybavení: dubové parkety, dřevěné balustrády, štukové stropy, kované zábradlí, mramorový krb. Vše s velkou úctou a citem k danému stylu i ke starému řemeslu.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám