Hlavní obsah

Architektův byt splňuje představy o praktickém a moderním domově

Říká se, že kovářova kobyla chodí bosa. V případě architekta Andrey Serboliho tohle přísloví rozhodně neplatí... Spíše je výjimkou potvrzující pravidlo, protože jeho nový byt v centru španělské Barcelony beze zbytku naplňuje představy o praktickém a krásném interiéru současnosti.

Foto: Roberto Ruiz

V hlavním obytném prostoru je citlivě kombinován sytý odstín studené modré s teplými akcenty korálové barvy.

Článek

Byt o rozloze 75 m2 se nachází jen pár minut od slavné katedrály Sagrada Família, přesto je v méně rušné postranní ulici plné vzrostlých stromů příjemný klid.

Foto: Roberto Ruiz

Povrch kuchyňských skříněk a kuchyňského ostrůvku z lakovaných MDF desek s výraznou drážkou je dokonale sladěný s boxem v centru prostoru, ukrývajícím koupelnu a vestavěné skříně.

Architekt byt koupil v nevyhovujícím stavu, který částečně prozrazoval modernistický původ stavby z roku 1914, ale po letech užívání a nepříliš zdařilých rekonstrukcích byl poznamenán snad všemi nešvary posledních desetiletí včetně plastových oken.

Nánosy času Andrea strhnul a původní sto let starou slávu doplnil půvabem aktuálních trendů.

Foto: Roberto Ruiz

Pohodlné sofa Mags je od skandinávského výrobce Hay. Autorem malby zavěšené nad ním je architektův otec a výtvarník Piero Serboli.

Živoucí showroom

Původní dispozici bytu určovalo množství příček rozdělujících středně velký byt na šest místností. Většinu stěn architekt odstranil a kromě hlavního otevřeného prostoru ponechal pouze dvě ložnice – jednu pro sebe a druhou pro časté návštěvy.

Foto: Roberto Ruiz

Kovové konstrukce nábytku i doplňků odkazují na 50. léta 20. století. Retro styl podtrhuje vintage komoda se zabudovaným rádiem. Výrazným prvkem hlavního obytného prostoru jsou také živé květiny.

Doprostřed půdorysu vložil obdélníkový box se zvýšenou podlahou, který nyní celý prostor definuje. Ukrývá koupelnu pojatou jako intimní místo pro relaxaci a jeho vnější část tvoří prostorné skříně, sloužící v ložnici i chodbě jako šatník a v kuchyňské části jako technické zázemí.

Foto: Roberto Ruiz

Šatní skříně pokrývají celou jednu stěnu ložnice.

Široká podlaha chodby je pokryta mikrocementem ve světlém odstínu modré a u vstupu do bytu končí křivkou, odhalující původní geo­metrickou dlažbu.

Foto: Roberto Ruiz

Ložnice pro hosty je vybavena jednoduše a účelně. Švédský modulární systém String poskytuje dostatek místa pro uložení všeho potřebného.

V hlavním obytném prostoru je kuchyně s pracovním ostrůvkem, který zároveň slouží jako snídaňový pult. Samozřejmostí je rozměrný jídelní stůl, ke kterému se pohodlně vejde až deset lidí.

Denní zóna však nejvíce těží z dostatku přirozeného světla, které do místnosti proniká skrze velké francouzské okno vedoucí na balkon.

Foto: Roberto Ruiz

Koupelna ve středu bytu kopíruje barevné schéma hlavního prostoru.

Výmalba je zde převážně bílá, neutrální šedou podlahu příjemně narušují akcenty v korálových odstínech doplněné sytou modří na vestavěném nábytku.

Množství obrazů, porcelánových dekorací i květin zabydluje záměrně střídmě zařízený byt. Interiér tak působí vzdušně, otevřeně, prostorně a zároveň je hravý – zaujme barevností a kvalitou vestavěného i volně stojícího nábytku.

Foto: Roberto Ruiz

Plán bytu

Realizace pojmenovaná FONT 6 nakonec není pouze novým domovem mladého úspěšného architekta, ale také praktickou ukázkou rukopisu charakteristického pro studio Colombo Serboli Architectura, jehož je spoluzakladatelem.

Foto: Roberto Ruiz

Přímo z bytu je výhled na slavnou katedrálu Sagrada Família slavného katalánského architekta Antoni Gaudího, která by měla být v blízkém čase dokončena, a to po více než sto letech.

Matteo Colombo a Andrea Serboli
„Naše filozofie je využít limity daného projektu jako ukazatele a definovat přitom silný koncept skrze soustředění na několik klíčových elementů, z nichž vytěžíme maximum.“

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám