Hlavní obsah

Architektura lyžařského střediska Avoriaz zaujme svými nepravidelnými tvary

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektura střediska Avoriaz v srdci lyžařské oblasti Portes du Soleil stojí rozhodně za pozornost. Stavby působí na první dojem jako shluk zborcených domů. Jde ale o funkční komplex horských budov.

Foto: Novinky

Stavby mají velmi nevšední tvary.

Článek

Zatímco některé účelové lyžařské areály mají tendenci být pouze funkční a mají co nejekonomičtější stavby bez jakéhokoliv architektonického stylu nebo přidané hodnoty, o Avoriaz se to rozhodně říct nedá. Středisko je řešeno velmi originálně a je obdivováno pro dynamické a hranaté tvary s křivolakými střechami.

Foto: Novinky

Shluk budov připomíná mraveniště.

Architektura v Avoriaz je unikátní a ohromující z hlediska designu a uspořádání budov. Středisko už díky své originální podobě získalo cenu od ministra kultury a stalo se tak součástí francouzského dědictví 20. století.

Foto: Novinky

Mezi originálními stavbami v Avoriaz jsou k vidění i klasické horské chaty.

S vizí k tomuto lyžařskému středisku přišel Jean Vuarnet, tamní rodák, který vyhrál jedny ze zimních her. Našel investory, shromáždil skupinu mladých architektů a dal vzniknout výslednému konceptu. Inspiroval se prý i z díla švýcarského architekta Le Corbusiera.

Foto: Novinky

V těsné blízkosti střediska vznikají i sportovní hřiště.

Architektura střediska je kolektivním dílem a je založena na myšlence, že v přírodě neexistují žádné objekty čistě v pravém úhlu. I proto jsou tvary staveb velmi nepravidelné. Na projektu se podíleli architekti Jacques Labro, Pierre Lombard, Jean-Jacques Orzoni a Jean-Marc Roques.

Celkový vizuální dopad na okolí byl plánován v souladu s přirozeným přírodním prostředím. Proto jsou výškové budovy převážně vyrobeny i ze dřeva a břidlice, aby směs barev budov dobře zapadala do koloritu okolních hor. Siluety staveb tak kopírují okolní monumentální hory.

Foto: Profimedia.cz

Ve středisku vznikají další stavby.

Auta jsou zaparkovaná ve velkých parkovištích na okraji letoviska. Obec je určena pro pěší, vedou do ní ale lanovky.

Středisko v současné době pokračuje v expanzi a pravděpodobně se ještě rozroste.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám