Hlavní obsah

Architekt Peter Ebner navrhl prostorný bytový dům s prvky kubismu

Novinky, tnk

V Mnichově na Welfenstraße vznikla zajímavá část kompaktního bloku s kubistickými rysy. Stavba je řešena tak, aby obyvatelům nabídla maximum světla a prostoru na balkónech.

Foto: Paul Ott

Atypické balkóny poskytují dostatek prostoru pro relaxaci.

Článek

Komplex obsahuje hlavně apartmány, ale i kancelářské a obchodní prostory a dvě mateřské školky. Jeho zajímavé fasády a nádvoří vznikly s ohledem na okolí stavby.

Na architektonickém řešení celého komplexu - obytného bloku spolupracoval Peter Ebner (ze studia Peter Ebner und Friends) se studiem Hild + K, studiem 03 Architekten a architektem Stefanem Forsterem.

Foto: Paul Ott

V blízkém okolí vzniklo dětské hřiště. Obyvatelé tak mohou na děti z balkonů kdykoli dohlížet.

Stavba má tvarově nevšední prolamované balkóny s kubistickými rysy. Jednotné omítnuté povrchy stěn se v závislosti na světle a denní době jeví v šedé či bílé barvě a působí jako polámané. Architekt uvažoval o omezené užitečnosti úzkých balkónů a rozhodl se obyvatelům venkovní prostor zvětšit.

Foto: Paul Ott

Jednotlivé místnosti v bytech jsou často odděleny jen skleněnou stěnou.

Ebner tak vytvořil moderní bydlení podle svých představ, které má nabídnout maximum světla a prostoru k relaxaci. To může znít jako samozřejmost, ale bohužel to není příliš běžné.

Dlouhé řady oken zdůrazňují fasády, všechna okna jsou otevíratelná. Architekt sice mohl zvolit elegantnější integrované pevné zasklení, ale chtěl nabídnout obyvatelům možnost maximálního provzdušnění interiéru.

Foto: Paul Ott

Díky velkým balkonovým dveřím je interiér maximálně provětlen.

Byty jsou navrženy jako velmi otevřené prostory. I bloková zástavba, jako je tato, tak podle architekta může nabídnout uvnitř velkou variabilitu.

Foto: Paul Ott

Nákres stavby prozrazuje propojení budov.

Projekt byl letos dokončen a má celkem 25 560 m² podlahové plochy. Pro bydlení v něm vzniklo 78 jednotek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám