Hlavní obsah

Architekt obohatil atriový dům v Bílovci o výhledy do krajiny

Novinky, Text: Martin Strakoš, editace: tnk

Rodinný dům Aloise a Jitky Širůčkových v Bílovci navrhl architekt Emil Přikryl ke konci dvacátého století. Dům má protáhlý obdélný tvar a je podélně umístěn v mírném svahu. Po vzoru jiných atriových domů je zahrada uzavřena před vnějším světem zdmi plotu a garáže a nabízí majitelům soukromí.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Bílovec, Za Nemocnicí 17/899

Článek

Po studiu medicíny v Brně dostal na sklonku šedesátých let Alois Širůček, který byl původem ze Znojma, umístěnku do malého slezského města Bílovec v tehdejším Ostravském kraji. Spolu s manželkou se po více než deseti letech života rozhodli v Bílovci zůstat a postavit si rodinný dům.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba má jasné geometrické rysy.

Širůček dobře znal učitele, spisovatele a malíře Emila Přikryla. Jeho syn Emil Přikryl absolvoval studia architektury v Praze a od první poloviny 70. let pracoval ve slavném libereckém ateliéru SIAL pod křídly tamního Stavoprojektu.

Architekta inspirovala severoamerická architektura

Architekt Emil Přikryl experimentoval s trendy západní a hlavně severoamerické architektury, jak to ostatně dokazuje podoba pražské vily režisérky Věry Chytilové. Na druhé straně zastával silnou domácí tradici čistého stylu purismu a funkcionalismu.

Stavebník Širůček neváhal a požádal ho o návrh rodinného domu, který by měl kvality atriového bydlení. Architekt mu vyprávěl o nutnosti uzavřenost atriového domu obohatit výhledem do krajiny.

Majitel na něj dal a z domu je tak jihovýchodním směrem výhled na Bílovec a na vrcholy Moravskoslezských Beskyd.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Interiér působí vzdušně a světle.

Prosklenou verandou se vstupuje do chodby spojující místnosti přízemního podlaží a suterén. Dvoupodlažní hala s jídelnou jsou umístěny v jihozápadní části objektu a jsou provázány s venkovní terasou. Jídelna tak pokračuje do zahrady.

Kuchyň je umístěna na severní straně, ložnice stavebníků s rohovým oknem na straně jihovýchodní.

Na domě zaujme i malý nautický trubkový balkón, vlastně kapitánský můstek na větrání peřin, přimontovaný k vlastní stavbě. K opalování byl určen prostor v úrovni ploché střechy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám