Hlavní obsah

Architekt navrhl pro svou univerzitu ateliér, jenž hledí obřím okem k nebi

Novinky, nes

Malířské studio pro svou alma mater - Uměleckou univerzitu v Bournemouth, navrhl britský architekt profesor sir Peter Cook se svými kolegy z Crab Studia. Ateliér na půdě kampusu upoutá okamžitě pozornost, a to nejen svou jasnou sytou modrou barvou, ale také unikátním designem, pro nějž je charakteristický futuristický tvar.

Foto: Profimedia.cz

Budova malířského ateliéru upoutá na první pohled svým neobvyklým tvarem.

Článek

Univerzita oslovila Cookův architektonický ateliér s prosbou o návrh kreslírny s celkovou plochou 140 čtverečních metrů, přičemž cílem bylo vytvořit zázemí pro studenty všech sedmnácti oborů, které na univerzitě lze studovat.

Ať již to jsou posluchači přednášek z oblasti uměleckého designu, grafického designu, výtvarného umění, nebo architektury, všichni mají v novém ateliéru mít možnost najít místo pro vytvoření prvních návrhů svých děl.

Foto: Profimedia.cz

Budova hledí k nebi obřím, proskleným okem

Budova, jež se jednoznačně svým tvarem hlásí k tzv. organické architektuře, možná zvenčí působí poněkud neobvykle, její tvar je ovšem zcela zasvěcen hlavnímu účelu a základnímu požadavku na prostor, který má sloužit malířům a kreslířům - musí zde být neustálý přísun denního světla.

Foto: Profimedia.cz

Sytě modrá barva a oblé tvary působí v prostředí kampusu neobvyklým dojmem. Na druhé straně, zcela odpovídá uměleckému zaměření školy.

Právě proto budova disponuje jedním obřím „okem”, jež pod úhlem upírá k nebi. Interiér je pak navržen tak, aby veškeré světlo, které do něj velkým oválným oknem vstupuje, mohlo být plně využito.

Veškeré stěny jsou co nejhladší a vymalované čistě bílou barvou, aby se mohlo světlo co nejlépe odrážet a dále šířit. Kromě hlavního oválného okna přichází světlo ještě druhým, méně dominantní prosklením umístěným ve střeše za ním, a také pásem oken na boku budovy. Prosklený je rovněž vstup do ateliéru.

Foto: Profimedia.cz

Ateliér je navržen jako oslava přirozeného světla.

„Studio a jeho design je oslavou fenoménu přirozeného světla,” vysvětluje architekt sir Peter Cook.

Stavba, jež je údajně prvním samostatným malířským ateliérem postaveným pro britskou univerzitu po více než sto letech, je tvořena skořepinou z ocelových plátů. Ty byly přesně podle návrhu vytvarovány už v továrně. Na místě je pak bylo třeba svařit do jednoho celku. Tak vznikl prostor, jenž může divákovi zejména uvnitř připomínat obří jeskyni.

Foto: Profimedia.cz

Ve volném prostoru pod oknem lze buď malovat a kreslit u stojanů, anebo může být dočasně využit k expozici studentských prací.

Okno studia směřuje na severní stranu a právě tam je hlavní prostor určený pro kreslení. Na jižním konci budovy je pak vytvořeno zázemí pro studenty zahrnující sklad, šatnu, toalety a umývárnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám