Hlavní obsah

Anglický retro dům přetéká nábytkem a doplňky ze 40. let

Novinky, Kristýna Křížová

Staré retro kousky ze čtyřicátých let našly své uplatnění v domě Bena Sansuma, který je touto dekádou přímo fascinován. Již několik let se baví předěláváním interiéru do stylu retro. Jeho velkou inspirací je podoba interiérů někdejších obchodů i jejich různorodý sortiment. V retro stylu se totiž snaží pořídit každou drobnou dekoraci a celkem se mu to daří.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj je z celého domu nejdůmyslněnji zařízený. Dominuje mu šedá barva anglického tvídu.V obývacím pokoji má z roku 1930 trojdílnou sedací soupravu, kterou si velmi oblíbil pro její působivý design.

Článek

Viktoriánský dům v anglickém Godmanchesteru, koupil dvaatřicetiletý Ben Samsun před dvěma lety a začal jej transformovat do působivé retro podoby.

Se 40. léty minulého století si mnozí spojují druhou světovou válku, beznaděj a málokdo by se chtěl do těchto let vracet. Ale Ben Samsun vidí tato léta jako neobyčejně inspirující dobu, ve které vzniklo plno designových skvostů.

Foto: Profimedia.cz

Retro kuchyňka, kde převládá smaltované nádobí veselých barev.

"Nemohl jsem žít v moderním domě s moderní interiéry," říká Samsun. Už jako mladý byl prý posedlý 40. léty. A tak má doma starý nebo retro nábytek, spotřebiče, doplňky a dokonce i on sám chodí oblečený ve stylu 40. let.

Foto: Profimedia.cz

Splachovací toaleta nemá v retro domě co dělat.

Moderní technologie pod starými retro kousky

Autor interiéru přiznává, že skrývá plazmový televizor za fasádou starého. Na první pohled ale moderní technologie v jeho domě nepoznáte.

Foto: Profimedia.cz

Starý telefon už funguje jen pro příjem hovorů.

Starý stylový telefon je například možné využívat jen pro příjem hovorů, protože některá čísla na číselníku jsou rozbitá. Pro telefonáty ven je třeba připojení moderní soupravy, kterou schovává za skříní.

I prádelna skrývá za mandlem moderní pračku. Starý suchý záchod, který v Samsunově domě také nechybí, ale žádných vylepšení dodnes nedoznal. Nejkomfortnějším pokojem je v domě rozhodně ložnice, nádech luxusu jí dodává saténové povlečení.

Foto: Profimedia.cz

Stěny ložnice dekorují tapety s dobovým motivem.

Foto: Profimedia.cz

Plechové dózy nahrazují v bytě dekorace.

K úklidu ložnice i obývacího pokoje používá osmdesát let starý vysavač pro suché sání Ewbank, který je prý stále ještě funkční.

Plechovky s reklamními nápisy fungují jako žádaná dekorace

Staré plechovky pak využívá čistě pro dekoraci, vybírá si ty s výraznými reklamními nápisy. Opotřebovanost předmětů mu nevadí, lehkou patinu majitel naopak vítá.

Foto: Profimedia.cz

V kumbále nechybí ani stylová retro pračka.

Foto: Profimedia.cz

Velkou oblibu si u milovníků retra získaly reklamní dózy a plakáty na čistící prostředky.

Mnoho předmětů získal Samsun darem od příbuzných, jiné koupil v bazarech. Inspiruje se hlavně návštěvami výstav spjatých s dobou čtyřicátých let.

Pokud si chcete podobný retro interiér zařídit i u sebe doma nebo jen získat inspiraci pro nákup starých kousků pro zpestření interiéru, navštivte výstavu v Bělé pod Bezdězem. Můžete zde vidět předměty z interiérů starých obchodů konce 19. a začátku 20. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám