Hlavní obsah

Albrechtův rodinný dům vznikl v horském stylu s použitím dřeva a kamene

Novinky, Texty: Eva Šmerdová, editace: tnk

Dům manželů Albrechtových představuje dosud architektonicky nejvýznamnější stavbu v oblasti individuálního rodinného bydlení v Novém Městě na Moravě. Na fasádách architekt efektně využil kontrastu lomového kamene, bílé omítky a dřeva k horizontálnímu členění jednotlivých podlaží. Dosáhl tak dojmu horské stavby.

Foto: Jiří Podrazil a Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Nové Město na Moravě, Sportovní čp. 553

Článek

František Albrecht, tajemník nadačního velkostatku, oslovil architekta Bohuslava Fuchse s žádostí o vypracování návrhu „účelně a hospodárně řešeného menšího rodinného domku“. Svým příkladem chtěl přimět místní stavebníky, aby i oni usilovali o kvalitní architekturu.

Tvar stavby, kde celkové řešení bylo závislé na komplikované stavební situaci v důsledku extrémní svažitosti terénu, je celkem dost členitý. Na zvýšený suterén nasedá do stran předsazené přízemí a patra.

Symetrii strany vily obrácené do zahrady narušuje terasa v prvním patře. Uliční straně dominuje vstupní arkýř, za kterým se do hloubky zalamuje pravé nároží překlenuté patrem.

Foto: Jiří Podrazil a Slavné vily kraje Vysočina

Stavba trochu připomíná horskou chatu.

Do suterénu architekt umístil vedle provozního zázemí ještě částečně samostatnou bytovou jednotku. Přízemí obsahuje společenskou místnost, výškově rozdělenou na jídelnu a obývací pokoj, které je možné pro dosažení většího soukromí oddělit závěsem.

Dál pak kuchyni s částí vymezenou pro „malé jídlo“, na kterou navazuje koupelna a ložnice manželů. V patře byly dvě ložnice a pokoj pro hosty.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Jídelna byla propojena s obývacím pokojem.

Dům dokládá proměnu Fuchsovy architektury koncem třicátých let. Tehdy architekt pro stavby umístěné ve vyšších nadmořských výškách vytvářel zvláštní „horský“ styl, inspirovaný tradičními materiály (dřevo, lomový kámen) a formami regionálního stavitelství.

Ve svých projektech také respektoval ráz krajiny a méně příznivé klimatické podmínky.

Ostatní stavby Bohuslava Fuchse jsou aktuálně k vidění v Třebíči ve foyer Divadla Pasáž. Výstava potrvá do 20. 11. 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám