Hlavní obsah

Aby jarní úklid domácnosti dopadl podle našich představ

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že úklid má svá pravidla a někdy se dopouštíme chyb? I když se nám zdá, že o této rutinní a neoblíbené činnosti víme vše. Zaběhnutá praxe, kterou kopírujeme od maminky, ale nemusí být efektivní.

Foto: WWW.GOVERNANTE-CS.CZ

Dřevěnou nebo laminátovou podlahu před mopováním vždy pečlivě vysajeme. K čištění jsou vhodné mýdlové čističe s podílem včelího vosku.

Článek

V českých domácnostech je zažitá představa: čím větší množství čisticích přípravků, tím lépe. To je omyl! Příliš chemikálií nám škodí, navíc se může poškodit povrch materiálů.

„Velkým nešvarem je použití známého přípravku Jar na vytírání podlahovin, stírání nábytku. Ten je určen pouze na mytí nádobí, dřevěné povrchy totiž odmastí, poškodí a konkrétně podlaha se nám pod nohama lepí a postupně ničí její povrch,“ vysvětluje Olga Fruncová, majitelka firmy Governante - cleaning services.

Stejně tak jsou nevhodné třásňové mopy, protože se nedají dostatečně vyždímat, na podlaze zůstává velké množství vody, což dřevěná a laminátová podlaha přímo nesnáší.

Foto: WWW.MALL.CZ

Čistá okna a zrcadla bez šmouh jsou vizitkou každé hospodyně. S elektrickým vysavačem oken tuto činnost zvládneme během chvilky. Flexibilní hlavice se přizpůsobí povrchu a špinavou vodu pojme integrovaná nádobka. Cena 999 Kč.

Špatně zacházíme i s leštěnkami: chybně je stříkáme několikrát za sebou rovnou na povrch, čímž se tvoří další a další vrstvy. Stačí jemně nanést na hadřík a pečlivě materiál ošetřit.

Pravidla správného úklidu

Při úklidu postupujeme systematicky. V rodinném domu je to směrem odshora dolů. V jednotlivých místnostech po směru hodinových ručiček. Začínáme vždy koupelnou a toaletou.

Máme-li v ruce během úklidu jeden hadřík, může se případná bakterie přenést po celé domácnosti. Odborníci doporučují zakoupit mikrovláknové utěrky, minimálně ve čtyřech barvách, a používat je na zvolený prostor v domácnosti (rozlišujeme čtyři barevné zóny - červená, zelená, žlutá a modrá).

Podlahové plochy vždy čistíme naposledy a před závěrečným vytíráním je pečlivě vysajeme. Na stírání podlahovin používáme mopy s teleskopickou tyčí s návlekem z mikrovlákna. Vytíráme vhodným přípravkem rozpuštěným ve vlažné vodě.

Foto: WWW.MALL.CZ

Čistič oken s elektrickým odsáváním vody je na teleskopické tyči, takže pohodlně umyjeme i vysoká okna. Vhodné i do koupelny na dlaždice, sprchové kouty. Cena 1149 Kč.

Voděodolnou dlažbu si můžeme dovolit stírat namokro, používáme neutrální čističe. Podlahy ze žuly vysajeme, vytíráme běžnými prostředky. Při větším znečištění přilijeme agresivnější přípravek s obsahem kyselých látek. Mramorové podlahy jsou choulostivější, stíráme je nasucho nebo vysajeme.

Na úklid se pohodlně oblečeme (používáme ochranné rukavice) a vše potřebné máme při sobě. Nejlépe v přepravce, která putuje s námi. V průběhu uklízení byt nebo dům dostatečně větráme.

Kuchyně

Je místo, kde připravujeme potraviny, proto používáme ekologicky šetrné přípravky. Kuchyňskou desku pravidelně zbavujeme mastnoty vlhkou houbičkou nebo hadříkem z mikrovlákna, lesklé povrchy vždy přeleštíme do sucha.

„Desky z masivu a kamene, nejčastěji žuly, je nutné impregnovat jednou za půl roku, aby nepropustily kyseliny a oleje. Nikdy na desce nenecháme bez povšimnutí skvrnu od jídla, rozlité víno, rozkrojený citron,“ vysvětluje specialistka Olga Fruncová.

Foto: WWW.VILEDA.CZ

Používat správné pomůcky - to je cesta k úspěchu. Základem jsou různě barevné mikrovláknové utěrky. Nezanechávají chloupky, nepoškrábou nábytek a lze s nimi přetřít i umazané zrcadlo.

Dřez je každý den v provozu a k jeho čištění postačí přípravek na mytí nádobí. Vyhneme se abrazivním prostředkům, drátěnkám. Jestliže usazeniny přetrvávají, zvolíme přípravek na vodní kámen, omyjeme houbou a přeleštíme do sucha včetně kuchyňské baterie.

Na troubu používáme jen přípravky k ní určené. Nastříkáme je přímo na povrch, ale pozor, nesmí se dostat do ventilátoru! Pokud to výrobce nezakazuje, troubu před čištěním zapneme na menší teplotu, pak necháme vychladnout a vymýváme mokrým hadříkem, až bude voda čistá. U malého znečištění stačí voda s octem.

Koupelna

Tam, kde se setkává bytové zařízení s vodou, je problém s vodním kamenem, usazováním nečistot a bakterií. V koupelně, kde je zvýšená vzdušná vlhkost, musíme na úklid opravdu dbát.

Zaměříme se na zanesené spáry, plíseň kolem vany a vodní usazeniny na sprchovém koutě.

Foto: WWW.DREVOJAS.CZ

Usazování nečistot a bakterií probíhá nejvíce v místech, kde je vysoká vzdušná vlhkost. Proto oceníme přípravek Dreja - Clean Nano, který umí vytvořit hydrofobní úpravu a speciální ochranný povlak na skle, sanitární keramice, glazovaných obkladačkách.

Pro úklid volíme speciální přípravky na sklo, zrcadla a sanitární keramiku, vybavíme se i praktickou teleskopickou tyčí, která odstraní nánosy špíny na obkladu, kam běžně nedosáhneme.

I když je povrch sanitární keramiky speciálně ošetřen již z výroby, určitě neváháme zakoupit speciální sady, které umí na povrchu materiálu vytvořit hydrofobní povrchovou úpravu, jakýsi ochranný povlak. Ten nás ve vyšší míře chrání před bakteriemi, plísněmi.

Foto: WWW.TOMIL.CZ

Toaletní mísa bude dokonale čistá a zbavená vodního kamene, když začneme pravidelně používat gel v podobě kytičky. Dávkovací pistole má 12 dávek (jedna vydrží týden) a nás vyjde od 59 Kč.

„Odolnost je zaručena také proti vodnímu kameni. Veškeré nečistoty se totiž nabalují na kapky vody a ty po materiálu stékají. Tato vlastnost se označuje jako tzv. lotosový efekt,“ vysvětluje Zdeněk Blažek z firmy Dřevojas.

Úklid od profíků

Specializované úklidové firmy pravidelně školí profesionální hospodyně a mají je prověřené. Firmy jsou pojištěny proti případným škodám na majetku tzv. pojistkou odpovědnosti, nabízejí i profesionální úklidové přípravky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cena za běžný úklid se pohybuje od 150 Kč/hod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám