Hlavní obsah

Jeden dům spokojeně sdílí tři generace žen

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítejte v domě, kde je pohoda a z kuchyně se linou báječné vůně! Bydlí v něm tři generace žen: babička, její dcera a šestnáctiletá vnučka. Každá z nich má jiné nároky na bydlení i styl života.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídelní stůl je těžký, z masivu. Zakoupený v Rakousku, přivezený z Afriky. Originální a nepřehlédnutelné jsou i obrazy s motivem žirafy a slona.

Článek

Postavit nový dům není maličkost. Majitelka Ivana ale zvolila zkušenou architektku Evu Heroldovou, která ji provázela po celou dobu realizace. Navrhla prakticky a uživatelsky velmi komfortní dům, propracovaný do posledního detailu.

Foto: Petr Horník, Právo

V moderní novostavbě bydlí tři generace žen. Dům je řešen prakticky, s důrazem na užitnou funkci.

Dispozice domu odpovídá potřebám, vkusu a nárokům žen rozdílného věku. Každá má své jedinečné soukromí, nechybí společný obytný prostor, venkovní terasa a zahrada. Bonusem domu je dostatek prosklených ploch, slunce a denního světla.

Soukromí pro všechny

Nízkoenergetický dům využívá tepelné čerpadlo na principu voda-vzduch a je extrémně zateplený ze spodní části. Má trojskla, v zimě nikde neutíká teplo, v létě si udržuje příjemné vnitřní klima.

V přízemí domu se nachází prostorná hala s úložným vestavěným nábytkem, toaleta, prádelna. Schody vedou do klidové zóny, kde najdeme dvě koupelny a tři samostatné ložnice: pro majitelku, její maminku a dceru.

Foto: Petr Horník, Právo

Paní Ivana Stenzlová je autorkou jedinečné knihy Dej tělu šanci od společnosti Smartpress. Jde o výklad metabolické a hormonální rovnováhy, způsobu stravování a vaření podle pěti elementů.

Společné prostory reprezentují obývací pokoj, navazující jídelna a kuchyně, v níž hospodaří paní Ivana.

„Pro nás je důležité mít každá své zázemí, ale zároveň se sejít. Proto má moje maminka ještě navíc svůj obývací pokoj, ve kterém je citlivě sladěná nová moderní béžová kuchyně a béžový kožený sedací nábytek s masivní mahagonovou stěnou. Ta je z původního bydlení,“ vysvětluje majitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Paní Ivanka má ráda přírodu, modernu i etno styl. Citlivě kombinuje dřevo, zemité a modré odstíny na nábytku, lampách, polštářích.

V domě jsou jedinečné průhledy skrze jednotlivé zóny. Komunikační prostory jsou logické, navazují na sebe. Od vstupních dveří dohlédnete do obývacího pokoje, stejně tak ze schodiště.

„Já jsem si stavbu moc užívala, bylo to pro mě krásné období. Je v tom kus mého srdce. Jsem spokojená s prací architektky i stavební firmy pana Řepky. Zděný dům byl postaven za půl roku, nic se neošidilo, příprava i průběh stavby probíhaly naprosto podle plánu a bez komplikací,“ říká spokojeně Ivana Stenzlová.

Foto: Petr Horník, Právo

Kulinaření a psaní jsou dvě vášně paní Ivany. A tak nás nepřekvapí malý pracovní koutek poblíž kuchyňské sestavy. Podlahová krytina je z praktického důvodu vinylová.

Královstvím je kuchyně

Majitelka domu je autorkou knihy Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví. Kniha nás seznamuje s revolučním stravováním pro zdravou hormonální odezvu, která je základem trvalé štíhlosti a zdraví.

Propojuje západní i východní medicínu, přináší 60 chutných receptů podle ročního období sestavených podle principů pětielementové kuchyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyňská sestava je vyrobená na míru, hospodyňka má vše při ruce: skříňky, zásuvky i čerstvé bylinky v květináči.

Není tedy divu, že kuchyň stojí v centru dění. Zde majitelka vaří pro rodinu, zkouší nové recepty pro kurzy pětielementového vaření, do svých knih a pro projekt Vitální kuchyně do gastronomických zařízení.

„Moje vaření je přirozené, zdravé a chutné. Stravou se dá naše zdraví hodně ovlivnit,“ vysvětluje paní Ivanka.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsíň či vstupní hala jsou vizitkou domu. Majitelka kladla důraz na prostor, dostatek denního světla, komfort a praktičnost.

Kuchyňský nábytek je vyrobený na zakázku a plně vyhovuje. Sestava má tvar do písmene U, vše je při ruce a navíc je z ní výhled do bylinkové části zahrady.

„Ráda vařím své nové pětielementové pokrmy, které mě spontánně napadají. Nejsem ale příznivcem velkého množství kuchyňských spotřebičů a různých vychytávek. Stačí mi kromě trouby, mixéru a robotu na kváskový chléb kvalitní nůž a prkénko,“ říká s úsměvem naše hostitelka – mikrobioložka a odbornice na výživu. A také moc ráda používá hmoždíř, protože experimentuje s bylinkami a kořením.

Suroviny namáčí, drtí, kvasí, fermentuje a mixuje. My jsme ochutnali fermentovaný sýr s pažitkou na kváskovém chlebu a byl výtečný!

Foto: Petr Horník, Právo

Z haly se vchází do hlavního prostoru skrze vysoké dveře vyrobené na míru. Jsou v atypické velikosti a navozují pocit důstojnosti prvorepublikových vil.

Určitě neplatí, že vaření vyžaduje drahé vybavení, právě naopak. I na chatě, kde je omezený prostor, vaří jako doma. Jedině na slow cooker, tzv. pomalý hrnec, nedá dopustit. V pokrmu zachová vysoký obsah živin a polévky z něj jsou prostě báječné.

Spokojenost s kuchyní souvisí s praktickým uspořádáním a dostatkem úložného prostoru. „Šuplíky pěkně u ruky, to je doména mojí kuchyně. Záleží mi také na tom, aby byla uklizená, čistá a pěkná,“ říká majitelka domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dívčí pokoj je jedinečný, vybavení ukazuje na zájmy a preference obyvatelky. Tedy hudbu, film a malování.

Moderna i etno styl

Sestava se zásuvkami je v bílé barvě, pracovní deska dřevěná, v tmavém odstínu. Doplňky a dekorace jako misky, vázy, obrázky jsou rovněž bílé. Prostor působí útulně, vlídně a přitom decentně a elegantně. Většina je z oblíbené prodejny Pour Interieur.

„Mám moc ráda přírodu, proto jsem volila trámový strop. Ale ne v rustikálním stylu. Dala jsem přednost umírněnější variantě, která se více hodí k modernímu domu,“ vysvětluje majitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Trámový strop nechybí ani v horním patře. Dřevo zútulňuje a opticky zvětšuje prostor.

Podobnou kombinaci moderny a přírody vnímáme na nábytku i dekoracích. Dominantní je masivní jídelní a konferenční stůl v etno stylu, který je původem z Afriky. „Stůl je pro mě základ domu, stmeluje rodinu.“

Foto: Petr Horník, Právo

Horní patro si ženy zařídily v jemném Provence stylu. Ze všech ložnic lze vstoupit na lodžii a užívat si sluníčka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám