Hlavní obsah

Vila redaktora Willibalda Müllera byla malebným domovem ve stylu střízlivé neorenesance

Novinky, Text: Martin Horáček, editace: tnk

Žurnalista Willibald Müller žil v Olomouci, kde sám založil a řídil literární a vlastivědný měsíčník Moravia. Ve městě si také nechal postavit hezký jednopodlažní dům, stylově kombinující střízlivou neorenesanci s dřevěnými detaily obnažených zakončení sedlové střechy. Stavba dobře zapadla do lokality, ve které jsou i podobné domy.

Foto: Miroslav Sychra

Vila s adresou: Dvořákova 3, Olomouc

Článek

Novinář Müller získal zaměstnání v místní studijní knihovně a také se později stal jejím ředitelem. Publikoval historické monografie, životopisy a romány, sbíral lokální pověsti.

Byl aktivní v kulturním životě a zapojil se i do komunální politiky. Především jako jeden z těch, kdo chtěli ve městě po vídeňském vzoru vybudovat moderní obytnou čtvrť.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Nákres dokládá původní podobu stavby.

Ke konci 19. století vznikla olomoucká pobočka vídeňské Společnosti úřednické čtvrti, která koupila pozemky na Nové Ulici západně od historického centra. Stavitel Johann Aulegk území rozdělil na devět čtvercových a trojúhelníkových bloků určených pro rodinné a činžovní domy.

K nejstarším domům vybudovaným v režii Společnosti patřila i vila Willibalda Müllera. Podobně vypadaly i vily v sousedství. Majitel si pak nechal na štít obrácený do ulice vytvořit erb s ozdobným monogramem WJM.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Místnosti ve vile měly rozumné rozměry.

Projektant domu Aulegk patřil k rozvětvené stavitelské rodině, která v 19. a na začátku 20. století působila v Olomouci, Uničově a Šternberku. Typová obydlí se v Úřední čtvrti nestavěla dlouho. Touha stavebníků po reprezentaci vedla k jejich nahrazení většími, členitějšími a stylově různorodějšími objekty.

Willibald Müller vlastnil dům krátce. Majitelé se poměrně často střídali. Později se část objektu začala pronajímat k podnikání a zbývající obytné prostory se začaly rekonstruovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám