Hlavní obsah

Betonový dům poskytuje rodině ochrannou náruč

Novinky, Jana Nesvadbová

Na dlouhém kamenném soklu navrhli argentinští architekti Joaquin Alarcia a Federico Ferrer Deheza betonový dům, jehož šedavé zdi, krášlené jemně zvlněným povrchem, účinně chrání své obyvatele před ruchem nedaleké rychlostní silnice. Dům je možné objevit v oblasti Calamuchita, jižně od Córdoby v Argentině.

Foto: Federico Cairoli

V kombinaci kamene a betonu navrhli architekti dům, který se na jedné straně vystavuje sluníčku, na druhé se točí zády k rušné silnici.

Článek

Blízkost vytížené komunikace udala jasně směr, kterým bude dům orientovaný, tj. na západ. Právě tam také leží jezero, rodině se tak nabízí hezký a příjemný výhled.

Foto: Federico Cairoli

Do kamenitého soklu je zakomponován i bazén na konci terasy.

Architekti z ateliéru Alarciaferrer Arquitectos jako hlavní konstrukční materiál pro dům zvolili beton.

Jeho vzhled pak osvěžili dlouhým soklem z kamenů, který na východní straně u silnice vyrůstá v zídku, jež obemyká garáž pro dva vozy, a za níž je šikovně skrytý také malý dvorek s ohništěm.

Foto: Federico Cairoli

Dům je uzavřen šikmou střechou, pod níž se v zadní části vešlo ještě horní podlaží.

Foto: Federico Cairoli

Stavba je nejvíce otevřena směrem na západ.

Nepodsklepený dům má plochu 228 čtverečních metrů. V přízemí je možné objevit společenskou část vzniklou tradičním spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Právě pro kuchyň uspořádanou do písmene L a doplněnou podlouhlým zvýšeným stolem s barovými židlemi přitom architekti vyhradili největší prostor.

Interiér je vyhříván podlahovým topením, vodu i elektřinu získávají majitelé standardně z městské sítě. Ohřev teplé vody zajišťují solární panely.

Foto: Federico Cairoli

Zatímco za zády má rušnou silnici, před sebou má dům výhled na jezero.

Velká posuvná okna na úrovni jídelny a obývacího pokoje umožňují provázat vnitřek domu se zastřešenou terasou, která se prodlužuje až k bazénu a na níž je možné trávit příjemné chvíle při společném stolování.

Foto: Federico Cairoli

Interiér domu je možné celý propojit, anebo lze v případě potřeby uzavřít soukromé části v přízemí i v patře.

Dům je uzavřen šikmou střechou, která propojuje přízemí v západní části s horním podlažím na východní straně stavby. Právě tam je umístěna ložnice s malým předsálím využitelným jako šatna a oddělenou koupelnou a toaletou.

Foto: Federico Cairoli

Interiéru dominuje přiznaný beton, bílé omítky a dřevo.

Zajímavostí interiéru, jemuž dominuje přiznaný beton, bílé omítky a dřevo, je způsob, jakým jej architekti umožnili buď celý propojit do jednoho celku, anebo naopak uzavřít obě soukromé části.

Foto: Federico Cairoli

Ze společenského prostoru je výhled na dvůr a na druhé straně pak na jezero.

Foto: Federico Cairoli

V interiéru je dobře vidět šikmý sklon střechy.

Foto: Federico Cairoli

Od společenské zóny je kuchyň oddělena zvýšeným stolem s barovými židlemi.

Samostatný pak zůstane spodní pokoj a posezení před ním, odkud se vychází na zadní dvorek, a horní ložnice majitelů. Na obou podlažích k tomuto účelu slouží dřevěné skládací dveře.

Foto: Alarciaferrer Arquitectos

Půdorys domu, přízemí (horní obrázek) a horní podlaží

Foto: Alarciaferrer Arquitectos

Řez domem

Foto: Alarciaferrer Arquitectos

Situace na pozemku

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům ukrytý za střechou

Dům za střechou, přesně tak se jmenuje, ale i vypadá rodinný dům, který pro své klienty z polského Krakova navrhl polský architekt Bartłomiej Drabik z ateliéru...

Výběr článků

Načítám