Hlavní obsah

Tradiční roubenka v moderním pojetí

Manželům s dvěma dospělými dcerami se naskytla příležitost postavit si na horách novou roubenku. Pomoc hledali u osvědčeného architekta Braňo Krümmera, kterého dobře znali. Úspěšně realizoval už jejich předchozí zakázky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obytný prostor je klasicky roubený a barevně ztmavený mořidlem. Sedací soupravu Good Mood (Bonaldo) s polohovatelnými opěráky doplňuje malý konferenční stolek z dubového masivu (Altacorte). Na ním je zavěšeno plastové svítidlo (Deltalight).

Článek

Tradiční stylizace roubenky nabízená developerem manželům nevyhovovala, jejich představy se rozcházely. Projekt byl značně limitován velikostí domu i dispozičním uspořádáním. Zatím byl ale jen na papíře a bylo možné částečně zasáhnout.

Došlo na menší posuny příček, vybudování sauny a další drobné změny v patře domu či praktická vylepšení.

Foto: Lukáš Hausenblas

V chodbě dole v přízemí se našlo místo pro vestavnou vinotéku Liebherr. Veškeré vybavení je tu zhotoveno na míru.

Roubenka do hor patří, stejně jako rodina, která miluje pěší horskou turistiku, jízdu na kolech i lyžování. A kdo ví! Možná se sem majitelé později přesunou natrvalo. Nová chalupa je totiž koncipována k celoročnímu obývání.

Zatím ale pro své víkendové a dovolenkové zážitky požadovali praktický moderní interiér. Snili o jeho moderním ladění, selská chalupa s vesnickou rustikální klasikou jim byla na hony vzdálená. Pro pec ani terakotovou dlažbu neměli pochopení.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyň je zhotovena danému prostoru na míru z bíle lakované MDF podle návrhu architekta Braňa Krümmera. Je vybavena vestavnými troubami a varnou deskou Siemens, chladničkou s mrazničkou Liebherr a myčkou Miele.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bíle lakovaný dřevěný stůl Nantes z dubového masivu doplňují židle Praga ze stejného materiálu (obojí Altacorte). Nevšední materiálový kontrast vytvářejí společně s plastovým svítidlem (Deltalight).

Architekt Braňo Krümmer ze studia Pure line design tedy propojil typické prvky rustikální stavby s designovými kousky moderního zařízení z interiérového studia Punto Design.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vyhřívanou podlahu kryje lapovaná keramická dlažba (60 × 60 cm). Stěna krbu je obložena štípanou břidlicí.

Venkovskému stavení nechybí ani dobře vybavená kuchyň se všemi nezbytnými spotřebiči včetně myčky nádobí a s elektrickým dotykovým otvíráním horních skříněk, které je velmi komfortní i pro osoby nižšího vzrůstu.

Hlavní obytný prostor je otevřený, reprezentuje ho klasická roubená stavba v originálním provedení. Na ni navazuje vyzděná dřevostavba.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna v přízemí zahrnuje také infrasaunu, klozet (Duravit) a skříň s úložným prostorem. Je vybavena prostorným sprchovým koutem s parním panelem (Artwegwer) a velkým umyvadlem Vero (Duravit) se stojánkovou baterií (Palazzani).

Na oko starobylá chaloupka, ale ve skutečnosti klasický rodinný dům vybavený moderními technologiemi. O tepelnou pohodu přízemí se stará podlahové vytápění, které nebylo součástí standardního vybavení.

V domě je ale také plynový kotel a radiátory. Horní koupelna je vybavena vanou, dole je vedle sauny sprchový kout a v obou je i klozet.

Dodáno na klíč

Vzhledem k tomu, že rodinu architekt dobře zná a také jde o čtvrtou realizaci, kterou pro ni připravil, trefil se s návrhem hned napoprvé. Na základě dlouholeté spolupráce oslovil studio Punto Design zastoupené Pavlem Šindelářem, které dodalo solitérní vybavení.

Foto: Lukáš Hausenblas

V ložnici rodičů kraluje čalouněné lůžko Bloom (Bonaldo) s úložným prostorem. Po stranách ho doplňují noční stolky Crystal. Vešly se sem i vestavné skříně, police a komoda s koženými úchytkami na míru a vyrobené z MDF desky lakované do vysokého lesku.

„Téma roubenky je natolik silné, že by ho bylo škoda nějak násilně rozbít,“ vysvětluje Pavel Šindelář, který doporučil využít vybavení italské značky Altacorte.

Design zvolených produktů harmonicky propojuje moderní styl s rustikálním. Cenově dostupný, kvalitní nábytek jednoduchých linií vyrobený z masivního dřeva je pevný a stabilní, ale vzhledově interiér nijak nezatěžuje. Valná část vybavení je však zhotovena truhláři z firmy 23 pm přesně na míru podle návrhu architekta.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna v patře zahrnuje akrylátovou vanu (Riho) a klozet (Duravit). Stěna za mořenou dubovou skříňkou s umyvadlem Vero (Duravit) je obložená zrcadlem. Odrazem opticky zvětšuje místnost.

Rohová sedací souprava Bonaldo statečně čelí všem nástrahám zatížení. Je sestavena z polohovacích modulů a opatřena snímatelným pracím čalouněním. Základní barevnost interiéru je monochromatická.

„Úpravám interiéru předcházelo několik konkrétních požadavků ze strany majitelů, které bylo třeba zohlednit,“ vysvětluje architekt.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice druhé dospělé dcery má úložné prostory vytvořené v šikmině pod střechou a další naproti lůžku. Postel s integrovanými nočními stolky je zhotovena na míru a opatřena úložnými prostory.

„S ohledem na pozdější využití ve vyšším věku si přáli mít svoji ložnici umístěnou v přízemí. Také v domě požadovali saunu a zcela pochopitelně i krb.“

Sama majitelka si zvolila moderní svítidlo zavěšené nad jídelním stolem. K realizaci roubenky a jejího interiéru přistupovala velmi pohotově. Dnes si tu rodina milovníků přírody spokojeně užívá volné dny a příležitostně moderní chalupu nabídne i přátelům.

Foto: Lukáš Hausenblas

Půdorys přízemi - terasa s lavičkou, garáž, obývací část s kuchyňským koutem, ložnice, vstupní prostory, koupelna se saunou + WC

Foto: Lukáš Hausenblas

Půdorys 1. patro - ložnice, koupelna + WC, chodba s úložnými prostory, ložnice, pracovna, balkon

Příjemné pospolitosti s kouzelným výhledem do přírody si všichni užívají i v teplých dnech venku, kde je sprcha, nebo v zahradním altánu s venkovní kuchyní a udírnou.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám