Hlavní obsah

Klasický ušák se vrací do módy, trendem jsou sametové potahy

Novinky, tnk

Před pár lety retro kousek známý z domácností našich babiček, v letošní sezóně hit mnoha trendy zařízených interiérů. To jsou klasická křesla (tzv. ušáky), která se opět vrátila na výsluní. Tentokrát je ale krášlí jiné potahy. Velkým trendem je samet, satén a pastelové barvy.

Foto: Vênoor Living

Do modernějších interiérů volte křesla se strohými tvary. V klasických interiérech vsaďte na tvary oblé.

Článek

Křesla typu ušák z dálky vypadají, jako by měla uši. Právě zvýšená horní část opěradla je to, co jim dodává charakteristický výraz. Jejich velkou předností je hlavně jejich pohodlnost a také schopnost nabídnout člověku plnou oporu pro záda.

Komfort si většina jejich zastánců ještě zvyšuje doplňkovými taburety a podnožkami, které jsou zpravidla barevně a materiálově sladěné s celým křeslem.

Foto: Brabbu Design Forces

Nejtrednovějšími potahy křesel jsou satén a samet.

Módním materiálem je aktuálně samet. Jde o tkanou nebo pletenou látku s rovně zastřiženým vlasem. Její krása nejlépe vynikne v kombinaci s temně zelenou barvou nebo královskou modří.

Nejvzácnějším typem sametu je samet hedvábný. S tím se ale setkáte jen zřídkakdy. Dnešní samety jsou dnes zpravidla kombinací přírodního a syntetického materiálu.

Foto: Ragged Rose, Crowdyhouse

Sametová křesla jsou příjemná na dotek.

Výhodou ušáků je jejich bytelnost. Jde zpravidla o masivnější a kvalitnější nábytkové kusy, které v čase neztrácejí na funkčnosti. Díky tomu jsou vhodnou investicí pro ty, kdo neradi svůj interiér často obměňují. Jednou za čas se křeslo nechá přečalounit a může sloužit dalším generacím.

Foto: Ikea

Ušáky Strandmont jsou nadčasovým kouskem do klasických interiérů.

Tato křesla se hodí předně do obývacích pokojů, kde budou skvěle sloužit k odpočinku. Vhod ale přijdou i v kancelářích nebo ložnicích. S jejich rostoucí popularitou vznikají i dětské verze. Jde o kopie klasických ušáků, jen v menších velikostech.

Foto: Brabbu Design Forces

Velkým trendem jsou světlé pastelové pastelové. Je ale třeba počítat s náročnější údržbou křesla.

Zajímavými kousky, které si také zaslouží pozornost, jsou kulatá křesla. Sezení na nich zpevňuje zádové svaly a jsou svými pozitivními účinky srovnatelná s cvičením na klasickém gymnastickém míči. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní i retro křesla skvěle doladí interiér

Když se řekne ušák či malé křesílko, hned si představíme pohodlné sezení. Křeslo však neznamená jen pohodlí, ale hlavně příjemný životní styl, k němuž patří...

Výběr článků

Načítám