Hlavní obsah

Užívejte si pohodu ve stínu kazetové markýzy

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro venkovní posezení na terase jsou markýzy ideální volbou. Nevyžadují náročné stavební úpravy, a přitom poskytnou dost stínu i pro větší plochy.

Foto: Climax

Funkcionalisticky čistý tvar předurčuje kazetovou markýzu Noveta k umístění na fasády moderních rodinných domů. Maximální rozměr je 6,5 x 3,5 m dlouhý výsuv.

Článek

Kazetové markýzy jsou doplněné o kazetu připomínající box, do kterého se při stažení schovají látka i ramena před rozmary počasí a různými nečistotami. Látka markýzy si tak déle ponechá svůj lesk a čistotu.

Další výhodou je delší životnost. Široký výběr dezénů a látek z nich navíc činí krásný doplněk k architektuře domu.

Kazetové markýzy jsou právem nejprodávanějším typem. V zataženém stavu mají uzavřený kompaktní vzhled a svými čistými liniemi nijak nenarušují okolí.

Foto: Maron

Kazetové markýzy vynikají designem i funkčností. Životnost vysoce odolné látky je ještě větší díky zasunutí do hliníkové kazety. Využít je lze k zastínění teras, balkonů i předzahrádek.

Rozměry kazetové markýzy se vyrábějí až do šířky 6,5 m s až 3,5 m dlouhým výsuvem, ale lze je spojit do 14 metrů.

Umístění většiny markýz je univerzální, ale liší se např. možností naklápění, potiskem nebo typem montáže. Některé lze montovat jen čelně na fasádu, jiné na strop, další jen na již postavenou konstrukci jako doplněk na zimní zahradu.

Ovládat markýzu lze ruční klikou, s níž se markýza stahuje a vytahuje, nebo elektromotorem. Pak stačí dálkové ovládání nebo tlačítko na stěně a markýzu ovládáte z interiéru.

Automaticky se ovládá markýza s čidly. Čidla vyhodnocují změny větru nebo slunce a na základě zadaných hodnot markýzu vytahují nebo stahují.

Foto: Isotra

Kazetovou markýzu Dakota lze ovládat ručně, tedy klikou, nebo komfortněji dálkovým ovladačem či spínačem. Doplňkově lze markýzy vybavit i senzorem pro lepší řízení nebo ochranu proti větru.

Cena markýz ve střední třídě se pohybuje mezi 10 - 80 000 Kč.

Markýzy se dělí podle:

typu konstrukce na venkovní, otevřené, polokazetové a kazetové

typu ramen na výsuvné a sklopné

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám