Hlavní obsah

Pokud jde o interiér, mají Češi jasno. Milují bílou barvu

Novinky, nes

Bílá barva se dlouhodobě těší všeobecné přízni. Jedni ji mají rádi na oděvech, pro jiné je nemyslitelné mít auto v jiné barvě než bílé. Tam všude se ale najde i dost lidí s jinými preferencemi barev. Existuje ovšem oblast, kde se Češi až nápadně shodují, a tou je zařízení interiérů domovů. Zde prostě bílá hraje jasný prim. Není divu, výhod nabízí spoustu. Jen málokdo po ní nesáhne.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaké barvy máme rádi v interiéru

Článek

Důvodů, proč volit v interiéru bílou barvu, je hodně. Lze je rozdělit například na praktické a estetické.

K praktickým důvodům patří skutečnost, že bílá barva pomáhá opticky zvětšit prostor. Zároveň jej pomáhá prosvětlit. Hodí se tedy zcela přirozeně do všech menších místností a bytů a rovněž všude tam, kde není dostatek přirozeného denního světla přicházejícího okny či světlíkem.

Pro bílou barvu se lze ale rozhodnout také jen z čistě estetických důvodů. Mnoho lidí spontánně jako první dojem prohlásí, že bílá barva prostě působí čistě. Anebo, že bílá barva je přímo ideálním podkladem pro další designové prvky v bytě, které na ní pak lépe vyniknou. Je výbornou volbou do místností, kde plánujeme na zdech vytvořit malou galerii z obrazů či jen z rodinných fotografií.

Nikdo ovšem neříká, že je v interiéru nutné setrvat pouze u bílé i jen z hlediska výmalby. Lze ji moc hezky kombinovat s dalšími barvami, ať již je to klasická a výrazná dvojice černá + bílá, nebo jemnější teplejší varianty například bílá + odstíny růžové, oranžové či fialové. Milovníci stylu Provence by pak přísahali na kombinaci bílé a modré. Ve skutečnosti zrovna tak hezkým a uklidňujícím dojmem působí kombinace bílé a světlé zelené.

Ovšem ten, kdo vyznává dnes tolik moderní severský styl či minimalismus, ten obvykle rád setrvá u čistě bílého zařízení domácnosti, jiné barvy pak zajišťují pouze přirozené odstíny volených materiálů - dřevo, kov, sklo.

Královna interiérů

Jak vidno, bílá je královnou českých interiérů. Není divu, že se tomuto zajímavému jevu, tedy oblibě barev v domácnostech, věnovali i autoři průzkumu provedeného pro potřeby Raiffeisen stavební spořitelny.

„Při zařizování domácnosti jsou Češi poměrně konzervativní, prim hraje stále bílá, kterou jako svou nejoblíbenější barvu označilo ve výzkumu NMS Market Research celých 57 % respondentů,“ komentuje výsledky Lenka Molnárová ze spořitelny.

Dalšími oblíbenými barvami, ovšem s již výrazně nižšími preferencemi, jsou žlutá (24 %) a zelená (22 %). Mírným překvapením může být pro někoho čtvrtá pozice, kterou „obsadila” hnědá barva (18 %). Je třeba ovšem vzít v potaz, že je to barva dřeva, kůže a zeminy, a pak je zřejmé, proč si na ni v průzkumu vzpomnělo tolik lidí.

Na dalších pozicích pak skončily barvy modrá (15 %) a šedá (14 %), která je považována ze velmi univerzální. Dokáže totiž utlumit jásavost jiných barev, nebo naopak vytvořit nenápadné prostředí pro detaily a prvky, které chce člověk v interiéru vyzdvihnout.

„Šedé barvy se lidé trochu bojí, přijde jim nudná a unylá. Pokud ale vyberete vhodný odstín, udělá vám větší službu než klasická bílá, se kterou mohou některé výraznější barvy vytvářet až moc ostrý kontrast,“ komentuje Molnárová.

Syté odstíny se při hledání vhodných barev do interiéru domova těší jen omezené oblibě. Svědčí o tom pouze jedenáctiprocentní preference fialové barvy a desetiprocentní obliba červené. Není divu. Například stěny vymalované v sytých odstínech těchto barev nepůsobí příliš uklidňujícím dojmem. Mnohem lépe lze proto jasnou červenou a sytě fialovou využít na doplňcích. V takové podobě naopak interiér příjemně osvěží a pozvednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám