Ačkoli zvnějšku působí dům navržený architekty z ateliéru Undercurrent Architects nanejvýše uzavřeným dojmem a zdá se, že mezi jeho zdmi, obloženými pláty korodované oceli, nemůže být nic jiného než úzká tmavá jeskyně, opak je pravdou. Uvnitř nezvykle vyhlížejícího domu se skrývají neobvykle rozlehlé, vzdušné, a hlavně spoustou světla prozářené prostory.

Takřka jen zadní strana a hlavně steřcha domu jsou prosklené. Právě tudy přichází světlo do interiéru.

Takřka jen zadní strana a hlavně střecha domu jsou prosklené. Právě tudy přichází světlo do interiéru.

FOTO: Profimedia.cz

Vchod do domu je ukryt přímo pod mostem.

Vchod do domu je ukryt přímo pod mostem.

FOTO: Profimedia.cz

Tajemstvím je velký světlík ve stropě a také chybějící centrální část horního podlaží, díky čemuž dům funguje jako jedna velká světelná šachta.

Horní podlaží pak funguje více jako galerie. Nad ní je umístěna už jen pracovna, z níž by ale mohl být vynikající malířský ateliér. Pokud by tedy malíř nebyl příliš náročný na velké množství místa.

Napravo od kuchyně je dětský pokoj, nad ním, v horním podlaží je pak ložnice. Koupelny jsou na protilehlé straně.

Napravo od kuchyně je dětský pokoj, nad ním, v horním podlaží, je pak ložnice. Koupelny jsou na protilehlé straně.

FOTO: Profimedia.cz

Strop obývacího pokoje kopíruje tvar mostního oblouku.

Strop obývacího pokoje kopíruje tvar mostního oblouku.

FOTO: Profimedia.cz

Srdcem nápaditě řešeného interiéru trojpodlažního domu je přízemí, kde je propojena kuchyň, obývací pokoj, společenská místnost a jídelna. Napravo od kuchyně vedou dveře do malého dětského pokojíku, nalevo jsou pak dveře vedoucí do koupelny.

Horní podlaží nemá centrální plochu, po galerii se tak vstupuje vedle schodiště do druhé koupelny, která je umístěna přímo nad spodní. Nad dětským pokojem je pak ložnice rodičů. Vedle ní se po schodech vystupuje do pracovny, která na zbytek domácnosti shlíží jako orlí hnízdo.

Pestrý a nápaditě řešený interiér domu je jedním z důvodů, proč objekt získal ocenění Dům roku 2013.

Pestrý a nápaditě řešený interiér domu je jedním z důvodů, proč objekt získal ocenění Dům roku 2013.

FOTO: Profimedia.cz

Srdcem interiéru je velký společenský prostor, kde jednotlivé zóny od sebe zřetelně, byť pouze vizuálně, oddělují jednotlivé kusy nábytku.

Srdcem interiéru je velký společenský prostor, kde jednotlivé zóny od sebe zřetelně, byť pouze vizuálně, oddělují jednotlivé kusy nábytku.

FOTO: Profimedia.cz

Dům, který nabízí plochu podlah téměř 150 čtverečních metrů, je mnohem větší, než se při pohledu zvenčí zdá. Je to proto, že většina jeho objemu je zasunuta pod most z 19. století, s nímž je stavba srostlá. Jeho oblouk tvoří doslova strop obývacího pokoje.

Hluk projíždějících vlaků ovšem obyvatele domu neruší. Stavba je totiž proti hluku velmi důkladně izolována. Mimo jiné právě i ocelovou skořepinou.

Ačkoli dům na pohled působí zvenčí velice uzavřeným dojmem, jeho interiér doslova zalévají spousty světla.

Ačkoli dům na pohled působí zvenčí velice uzavřeným dojmem, jeho interiér doslova zalévají spousty světla.

FOTO: Profimedia.cz

O výjimečnosti stavby hovoří mimo jiné i ocenění Dům roku, které získala v roce 2013. A nepochybně i cena, za kterou je dům nabízen k prodeji - v přepočtu je to zhruba 32 miliónů korun.

Skromná ložnice působí v porovnání s velkým společenským prostorem až kontrastně.

Skromná ložnice působí v porovnání s velkým společenským prostorem až kontrastně.

FOTO: Profimedia.cz

Nejvýše v celém domě je položena pracovna. Je přímo pod světlíkem, takže její obyvatel má k dispozici maximum světla. Díky tomu by mohla být ideálním malířským ateliérem.

Nejvýše v celém domě je položena pracovna. Je přímo pod světlíkem, takže její obyvatel má k dispozici maximum světla. Díky tomu by mohla být ideálním malířským ateliérem.

FOTO: Profimedia.cz