V objetí podmanivé šumavské přírody Martin vyrůstal. Často sem pak s rodinou jezdil trávit víkendy a volný čas. Rád se sem vracel také za rodiči, kteří tu dodnes žijí.

Jakmile se budova starých autobusových garáží objevila v nabídce k prodeji, moc neváhal a koupil ji. Protože jde o chráněnou krajinnou oblast, bylo třeba záměry konzultovat na patřičných místech.

V chodbě spojující oba apartmány najdete wellness se saunou.

V chodbě spojující oba apartmány najdete wellness se saunou.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Travnatá plocha, která nahradila asfalt, a citlivě řešený dům k celoročnímu obývání, byly s ohledem na okolní přírodu vítaným projektem.

Prostorný dům manželé vytvářeli s vizí víkendů a dovolených strávených společně v rodinném kruhu, případně s přáteli. Zhruba po roce a půl prací, které na domě odváděly převážně místní firmy a řemeslníci, se dočkali.

Styl a funkčnost

Stavba je koncipovaná tak, aby tu majitelé i jejich děti s rodinami měli dostatek pohodlí a své soukromí. Protože šlo o velký prostor a náročný projekt, na doporučení přátel ze studia Indeco manželé využili služeb architektů - Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka.

Kuchyňská sestava nábytku (Indeco) je vyrobena danému prostoru na míru. Masivní dřevěný stůl je vtipně doplněn plastovými židlemi v odlišných barvách.

Kuchyňská sestava nábytku (Indeco) je vyrobena danému prostoru na míru. Masivní dřevěný stůl je vtipně doplněn plastovými židlemi v odlišných barvách.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Představovali jsme si dům, který sem dobře zapadne a nebude nijak rušit okolní přírodu. Požadovali jsme dvougenerační dům, dva oddělené apartmány se samostatnými vstupy. Líbilo se mi, že se architekti pustili do díla teprve poté, co tu strávili celý víkend, aby zdejší prostředí dobře poznali,“ vzpomíná Klára.

„Měli volné ruce, ale do jejich návrhu jsme pak zasahovali svými připomínkami a částečně ho korigovali,“ dodává Martin.

Společenská zóna apartmánu dospělých dětí a jejich rodin

Společenská zóna apartmánu dospělých dětí a jejich rodin

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Preferuji jednoduchý styl a funkčnost, vše s ohledem na praktickou stránku údržby,“ zdůrazňuje Klára, která pečovala mnoho let o domácnost plnou chlapů.

V celém domě je položena zátěžová podlaha z kartáčovaného dubu, jednak s ohledem na psa, který s rodinou žije, jednak proto, že se tu pohybují i děti. Stejná prkna tvoří také částečný strop místnosti.

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a zároveň tvoří atraktivní dominantu apartmánu rodičů.

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a zároveň tvoří atraktivní dominantu apartmánu rodičů.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Atraktivní dominantu představuje točité schodiště, které spojuje společenskou zónu s klidovou, v níž se nacházejí ložnice a koupelny. Je krásným a efektním šperkem otevřeného prostoru. Ovšem pejskovi se nezamlouvá, do patra se nosí v náručí, nebo přiběhne zvenčí přímým vchodem v prvním podlaží.

Domu rozhodně nesmělo chybět patřičné zázemí, které vyžadují volnočasové aktivity. Je tu dostatek prostoru, kam je možné uložit kola, hokejové branky a další sportovní vybavení.

V celém domě je položena zátěžová podlaha z kartáčovaného dubu. Stejná prkna tvoří také částečný strop místnosti.

V celém domě je položena zátěžová podlaha z kartáčovaného dubu. Stejná prkna tvoří také částečný strop místnosti.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Komfortní odpočinek

„Umím si představit, že bych tu žil i trvale, manželka ne, je víc městský člověk a nemusí tu trávit každý víkend. Stejně jako doma jsem si přál mít tu saunu ovládanou prostřednictvím systému inteligentní domácnosti. Díky tomu mohu třeba i z domova nastavit také teplotu v interiéru, podle potřeby upravovat navolené světelné scény apod. Přáli jsme si zkrátka vytvořit příjemný dům za pomoci moderních, pokročilých technologií,“ říká Martin a Klára dodává: „Nechtěli jsme nic uspěchat, věnovali jsme čas výběru a nakonec vždy zvolili to, co se nám opravdu líbilo.“

Kuchyň v apartmánu rodičů je zhotovená na míru (Indeco). Ostrůvek doplnily barové židle v kombinaci dřeva a plastu (Hay).

Kuchyň v apartmánu rodičů je zhotovená na míru. Ostrůvek doplnily barové židle v kombinaci dřeva a plastu (Hay).

FOTO: Lukáš Hausenblas

Velký podíl na vybavení domu má společnost Indeco, která na míru zhotovila obě kuchyně, všechny vestavné skříně i další kusový nábytek.

Interiér doplňují velkoformátové obrazy z galerie. Především jde o africká zvířata z jiné části světa, ale majitelé se pro ně rozhodli ve volné souvislosti s přírodou.

V ložnici si manželé dopřáli komfortní lůžko Hästens. Noční stolky nahradily bíle lakované pařezy.

V ložnici si manželé dopřáli komfortní lůžko Hästens. Noční stolky nahradily bíle lakované pařezy.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Koupelna v apartmánu rodičů je dostatečně prostorná, vešla se sem dvě umyvadla, vana i sprchový kout. Osvětlení nejen zde zajišťují svítidla značky Deltalight.

Koupelna v apartmánu rodičů je dostatečně prostorná, vešla se sem dvě umyvadla, vana i sprchový kout. Osvětlení nejen zde zajišťují svítidla značky Deltalight.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Pozornosti jistě neuniknou ani drobné sošky a další upomínkové artefakty z dovolených či dárky od přátel. Klára trochu lituje, že nedala na doporučení architektů. Navrženou pracovní desku ze dřeva změnila na černou. Ta se hůř udržuje, původní měla být ve shodném odstínu s dřevem použitým v interiéru. Obě kuchyně se jí ale líbí, dokonce víc ta, která slouží dětem.

Rám postele v jedné z ložnic dětí je zhotoven z masivu. Stylově skvěle zapadá do venkovského útočiště.

Rám postele v jedné z ložnic dětí je zhotoven z masivu. Stylově skvěle zapadá do venkovského útočiště.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Koupelnu v apartmánu dětí opticky zvětšuje zkosená zrcadlová stěna.

Koupelnu v apartmánu dětí opticky zvětšuje zkosená zrcadlová stěna.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Manželé si svorně pochvalují kvalitní lůžko Hästens, které nepochybně přispívá ke komfortnímu spánku a jejich skvělé kondici. Plánují ještě dodělat sezení venku u ohniště a podle aktuálních potřeb upravovat prostředí pro vnoučata.

Dům si opravdu užívají. Martin saunu a Klára hudbu, která je díky kvalitnímu prostorovému ozvučení mnohem příjemnější. Oba si cení klidu, čistého vzduchu, krásného prostředí... a zima tu pro ně má rozhodně větší kouzlo než v Praze.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Roman Vrtiška a Vladimír Žák se potkali už při studiu na VŠUP, kde započali svoji spolupráci. Společně také absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách, kde byla jejich práce několikrát oceněna. Po absolvování studia na VŠUP v Praze se stali součástí nastupující svěží generace českých designérů vyznačující se širokou škálou zájmů a profesionálním přístupem k práci. Od té doby se věnují projektům v oblasti architektury, produktového designu i designu grafického a sbírají jedno ocenění za druhým. V letech 2013 až 2016 vedli ateliér Designu interiérů na Scholastice. Od roku 2016 vedou ateliér D2 (ateliér designu nábytku a interiéru) na VŠUP v Praze.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz