Hlavní obsah

Vila, nebo jachta? Designéři navrhli dům, který má odolat hurikánu

Novinky, Jana Nesvadbová

Designéři ze studia Arkup v Miami na Floridě strávili poslední tři roky prací na projektu luxusních plovoucích domů, které mají zároveň všechny vlastnosti jachty. Jejich cílem bylo vytvořit obydlí, které bude kromě jiných vlastností schopné odolat hurikánu až do síly čtvrté kategorie.

Foto: Arkup (10x)

Autoři projektu poznamenávají, že dům navrhli tak, aby jej bylo možné umístit prakticky kamkoli.

Článek

Projekt plovoucího domu, který floridští designéři raději označují jako obytná jachta, je odpovědí na trend, který se rozmáhá na mnoha místech světa.

Místo výstavby na souši, kde v některých lokalitách začíná být už citelně těsno, se čím dál více lidí rozhoduje pro příbytky plovoucí na vodě. Nejde ovšem o trend viditelný jen v jihovýchodní Asii či na západním pobřeží Spojených států. Velkými milovníky bydlení na vodě jsou například mezi Evropany Holanďané. Právě dílo jejich architekta Koena Olthuise bylo pro floridské designéry nejvíce inspirující.

Foto: Arkup

Dům je navržen s důrazem na trvalou udržitelnost a energetickou nezávislost

Dům je navržen tak, aby byl energeticky soběstačný a jeho obyvatelé se obešli bez infrastruktury na souši.

Veškerá energie je sluneční, dům je také vybaven systémem pro zachycení a zpracování dešťové vody. Nechybí samozřejmě čistička odpadních vod a systémy pro recyklaci.

Foto: Arkup

Návrh možného vzhledu nově vyudované mariny v New Yorku.

Foto: Arkup

O plovoucích obydlích nejčastěji uvažují lidé, kteří touží být na blízku některé z hustě obydlených aglomerací, v nichž by už jen obtížně hledali volný pozemek.

Důležitá je i přidaná mobilita domu, to proto jej autoři spíš nazývají jachtou. V neposlední řadě, v porovnání s podobnými projekty, nabízí dílo Arkupu větší obytné prostory - dům má celkovou plochu podlah 404 čtverečních metrů.

Foto: Arkup

V případě potřeby nebo blížícího se hurikánu lze s domem doplout na mělčinu a tam jej vyzdvihnout na nožky, aby lépe vzdoroval přírodním živlům.

Velkou inovací je ovšem samonosný systém, jehož podstatou je soustava hydraulicky vysouvatelných noh. Ten primárně zajišťuje stabilitu jindy plovoucího objektu, takže je schopen odolat vichrům až o rychlosti 249 km za hodinu, které jsou v hurikánech čtvrté kategorie Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Rovněž odolává snadno také záplavám.

Foto: Arkup

Jednou z odlišností v porovnání s podobnými projekty je velkorysé množství prostoru, které plovoucí dům nabízí.

Foto: Arkup

Samozřejmostí u staveb tohoto typu je ponechání minimálně jedné ze stran domu celé prosklené tak, aby obyvatelé měli co nejkrásnější výhled do okolí a výjimečnost svého obydlí si tak mohli plně vychutnávat.

Protože je dům určen pro umístění na vodě, je samozřejmé, že může také plout. Nejenom po moři, ale i v mělkých vodách. Jak autoři podotýkají, jejich výtvor je mnohotvárný. Majitelé jej mohou využívat jako klasický hausbót, jachtu, ale i jako pobřežní přímořskou vilu.

Foto: Arkup

Autoři si zakládají na své schopnosti zařídit plovoucí dům v maximálním luxusu.

Foto: Arkup

Možný vzhled ložnice majitelů.

Každý kus se bude vyrábět na zakázku, což umožní vytvářet nejenom obytné vily, ale i různá restaurační zařízení, mítinkové prostory pro firmy, ale například i lázně. Všem potřebám dokážou vyjít vstříc.

Sami autoři si ovšem nejvíce zakládají na své schopnosti vytvořit skutečně luxusní obydlí, při jeho návrhu se opírají o elegantní francouzský styl v kombinaci s tradičním holandským námořnickým designem.

Foto: Arkup

I koupelna bude nebývale prostorná.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám