Hlavní obsah

Interiérům v letošním roce vládne červená barva

Novinky, Iva Bastlová

První měsíce roku patří veletrhům o bydlení. Pro designéry, architekty a samozřejmě obchodníky byl v lednu tím nejvýznamnějším veletrh IMM v německém Kolíně nad Rýnem. Jak lze u německého veletrhu očekávat, není jeho smyslem ani tak nějaká divoká show jako spíše zaměření na obchod. Přesto i zde vystavovatelé ukazují novinky pro celý rok, lze pozorovat nejnovější trendy - jedním z nich je červená barva.

Foto: Iva Bastlová

Letošní veletrh IMM patřil červené barvě. Ta zářila z většiny expozic. Někdy šlo o velké solitéry, jako například na stánku značky Calligaris, kde dominovala velká červená pohovka.

Článek

O významu veletrhu svědčí i jeho návštěvnost, jež letos dosáhla téměř 125 tisíc lidí ze 138 zemí světa, a také účast předních značek, jako je Vitra, Cappellini, Poltrona Frau a dalších.

Celková prezentace firem se dá charakterizovat jako plná barev a výrazných kombinací. Z barevné palety vede červená, dále se objevuje tmavá modrá a ještě doznívá zelená. Samozřejmě nechybí neutrály, do kterých můžeme zařadit již řadu let oblíbenou pudrově růžovou.

Celkový dojem je velmi přívětivý, interiéry jsou přátelské a lidské. Nikdo si nehraje na dokonalost. Vysoký lesk a striktně rovné tvary na čalounění jsou ty tam. Důraz se klade na autentičnost a kvalitu materiálů, detaily a rafinované kompozice. Celek působí výrazně, eklekticky, někdy je těžké definovat jeden styl.

Foto: Iva Bastlová

Designéři ze společnosti Furninova si vystačili pouze s červenou, jinde se kombinovala s dalšími barvami. Kromě neutrálů to byla tmavá modrá, jež se objevovala ve velké míře i samostatně.

Foto: Iva Bastlová

Tam, kde byla upozaděna červená, vládla již zmíněná modrá. V některém případě šlo o hlubokou modř nebo výraznější námořnickou, jindy to byl petrolejový odstín (expozice Furninova).

Foto: Iva Bastlová

Výrazná červená nevládla pouze u výrobců čalouněného nábytku. Na řadě expozic, jako například u společnosti Christine Kröncke, jsme ji pozorovali i na úložném nábytku, převážně na solitérních komodách.

Foto: Iva Bastlová

Červená vládla i na expozici německého Tapeten Institutu, kde se dají trendy velmi výrazně pozorovat. Loni jsme zde viděli pomyslný „zelený ráj”, nyní byli inspirací „městští nomádi”.

Foto: Messe Köln, IMM

A znovu červená! Tentokrát je použita na kusových kobercích. Výrobců kusových koberců najdeme každý rok na IMM velkou řádku, a i zde můžeme pozorovat vývoj trendů. Loni dominovaly celkem výrazné motivy, které se letos uklidnily.

Foto: Iva Bastlová

Stále však můžeme hodnotit, že u koberců vede styl vintage - tedy imitace ostařených a rádoby opotřebených vzorů. A to jak s výraznými, tak i neutrálními barvami. Patrné to bylo například u firmy Stepevi.

Foto: Iva Bastlová

Pokud se vrátíme ještě k sedacím soupravám, musíme zmínit, že sestavy se nevyrábí pouze v jedné potahové látce. Často byla k vidění kombinace několika různých potahových látek. Takovou kombinaci volili například u Komfort & Wohnen.

Foto: Iva Bastlová

Nešlo jen o kombinace různých barev látek, ale také o různé typy - např. jednobarevná látka, vzorovaná, a k tomu ještě umělá kožešina na polštářích. Typická ukázka na pohovce od značky Bretz.

Foto: Iva Bastlová

Zelená barva zcela nezmizela. Oproti použití na tapetách, se na nábytku objevuje méně a v tlumenější podobě. K této barvě je třeba dodat i fakt, že letošním trendem je motiv kaktusů a sukulentů.

Foto: Iva Bastlová

Trendy, které jsou charakteristické pro interiérový nábytek, se automaticky objevují i na vybavení exteriéru - tedy kombinace potahů a velmi často motivy listů. Zde v expozici Nardi.

Foto: Iva Bastlová

Z materiálů kraluje pravé dřevo v kombinaci s černým kovem. Ten, například u Gutmanna, najdeme na podnožích, doplňcích či regálových systémech.

Foto: Iva Bastlová

Někdy se jedná dokonce o celou černou konstrukci, jako v případě sady stolků značky Temahome.

Foto: Iva Bastlová

Celkově lze styl charakterizovat jako přívětivý pro uživatele, útulný a lidský. Typickým příkladem je letošní nabídka Recor. Nábytek je pohodlný a díky barvám dodává prostoru energii.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zařízení interiérů vyrobené z odpadů

Reakcí na konzumní styl života, jenž se rozmohl ve vyspělých zemích světa, je snaha o návrat k přírodě, znovuobjevování kvality ruční práce, minimalizování...

Výběr článků

Načítám