Hlavní obsah

Dominantou bytu mladé rodiny se stal designový nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení nemovitosti před jejím dokončením ve většině případů nabízí možnost ledacos ovlivnit. Toho využila i mladá rodina, která ve fázi přípravy výstavby bytu oslovila designérku Kateřinu Pečeňovou, aby s ní konzultovala nejen klientské změny, ale postupně i návrh celého interiéru.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Obývací pokoj s šířkou pouhých 260 cm si žádal netradiční řešení, kterým se stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí.

Článek

Včasná schůzka s designérkou a následná objednávka návrhu interiéru se ukázala jako tah správným směrem. Prvotní zakázka se týkala výběru podlah a dveří do celého bytu a návrhu jedné velké a dvou menších koupelen.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Nábytek v předsíni byl vyroben podle návrhu designérky.

Přáním majitelů bylo vytvořit útulný domov převážně v přírodních jemných tónech za použití kvalitních materiálů. Dřevěné podlahy byly tedy jasná volba.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

V chodbě nechybí ani místo k sezení.

Do koupelen designérka nechala vyrobit nábytek podle svých návrhů a zvolila kombinaci výrazného dekorativního obkladu s neutrálním základem v každé koupelně v jiném odstínu, od velmi světle šedé v rodičovské koupelně, přes středně béžovou ve velké koupelně až po tmavě šedou v nejmenší koupelně.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Kombinace dekorativního obkladu s neutrálním základem a nábytkem vyrobeným na míru podle návrhu designérky vytváří z koupelny příjemné místo k relaxaci.

Nábytek na míru

Poté, co proběhla první etapa zařizování, rozhodli se majitelé ve spolupráci s designérkou pokračovat a objednat kompletní návrhy obývacího pokoje s kuchyní, dětského pokoje pro dceru a předsíně.

Největším oříškem byl obývací pokoj, který se po menší úpravě dispozice ve prospěch dětského pokoje zmenšil na šířku pouhých 260 cm.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Provedení kuchyně v matné fólii a se zafrézovanými úchyty po celé délce dvířek nenarušuje prostor, ale naopak do něj krásně zapadá.

Obývací pokoj tedy potřeboval netradiční řešení, kterým se stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí. Ze stejného důvodu designérka propojila obývací pokoj s obytnou částí předsíně pomocí nábytku ve stejném provedení, konkrétně další knihovnou a komodou, čímž se prostor navíc opticky zvětšil.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Kuchyň plynule navazuje na obývací část.

Veškerý nábytek byl, stejně jako v koupelnách, vyroben podle návrhu designérky na míru prostoru z lakovaných MDF desek v kombinaci s dřevěnou dýhou. Desky jsou co nejtenčí, aby nábytek působil subtilním dojmem, naopak dýhované police jsou silné 36 mm.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Zastínění od firmy Styltex plní kromě zastiňovací funkce také tu dekorativní, osvětlení v obytné části a kuchyni designérka vybrala u značky Lusito.

Ve prospěch vedlejšího dětského pokoje nechali majitelé zmenšit zhruba o metr i kuchyňský kout, což si žádalo předělání rozvodů a návrh kuchyně v kuchyňském studiu.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

K oživení stěny v pokoji pro mladou slečnu použila designérka tapetu.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Postel v sobě ukrývá druhou výsuvnou pro případné přespání kamarádek.

Až při konzultaci s designérkou zjistili, že podle tohoto návrhu by nebyl využitý celý kout, což je v poměrně malé kuchyni velká ztráta prostoru, proto designérka vypracovala nový návrh, u kterého se musela držet již nevýhodně předělaných rozvodů. Navíc v kuchyni musel zůstat sloup, ve kterém vedou rozvody celého domu.

Foto: Vojtěch Herout a Lukáš Hausenblas

Půdorys: předsíň, WC, technická místnost, šatna, koupelna, ložnice, pokoj, koupelna, pokoj, kuchyň, obývací pokoj, terasa

Ing. Kateřina Pečeňová
Interiérovému designu se intenzivně věnuje již několik let. V určitém zlomovém bodě své životní i profesní dráhy se rozhodla pro změnu a přihlásila se ke dvouapůlletému studiu na DesignŠkole v Praze. Po úspěšném absolvování studia si splnila sen a ze svého koníčku učinila profesi, práci tlumočnice z francouzštiny pověsila na hřebík. Za nejdůležitější považuje vzájemný vztah a komunikaci s klientem, aby mu mohla navrhnout interiér opravdu na míru.

 Edita Erbsová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám