Hlavní obsah

V čem spočívá kouzlo chytré domácnosti

Právo, Sylva Svobodová

Při návratu ze zimní dovolené si dálkově nastavíte topení na požadovanou teplotu, předehřejete vodu, zatímco zabezpečovací systém bedlivě hlídá dům a čidla sledují kvalitu vzduchu v interiéru. Vítejte v chytré domácnosti!

Foto: Minirol

Inteligentní čidla reagují na venkovní povětrnostní, tepelné a světelné podmínky i na vnitřní klima v interiéru. Stáhnou či vytáhnou předokenní rolety podle aktuální potřeby.

Článek

K chytré, inteligentní či smart domácnosti lze připojit systémy, které jsou ovládané elektronicky. K čemu je to dobré? Cílem a důvodem je zajistit maximální pohodlí pro uživatele, ale hlavně úspora energie. Systém totiž vyhodnocuje spotřebu a následně snižuje provozní náklady na minimum.

Foto: Schneider Electric

Inteligentní domácnost je založena na systémové elektroinstalaci KNX, kdy jsou všechny technologie v jednom funkčním celku. Vzájemně komunikují a snaží se o efektivní provoz.

Na inteligentní dům lze připojit různé technologie: osvětlení, žaluzie, zabezpečovací systém, vytápění, chlazení, ohřev TUV, rekuperaci, vzduchotechniku, multimédia, vodostop i měření spotřeby elektřiny. Záleží, čemu dáváme přednost a jak moc chceme či můžeme investovat.

Foto: Korado

Kvalitu vzduchu v chytré domácnosti hlídá nástěnná větrací jednotka s rekuperací Korasmart TUBE 2400, kterou je možné ovládat přes aplikaci na tabletu, mobilním telefonem. Jednotka redukuje vlhkost, výměnný filtr zachycuje prach a pyly.

Střižené na míru

Řešení pro každou domácnost se navrhuje individuálně, běžné je několik sezení s odborníkem (samotná realizace a montáž chytrých prvků už není nijak časově náročná).

Požadavky a nároky uživatelů se velmi různí, stejně jako výsledná cena. Inteligentní domácnost ale nemusí stát milióny. Zákazníci s menším rozpočtem preferují hlavně ovládání a řízení topení, žaluzií. A to se počítá v řádu desítek tisíc.

Foto: Korado

Inteligentní Sensobox rozpozná zvýšenou koncentraci oxidu uhličitého, a jakmile dojde k překročení hodnot, senzor automaticky aktivuje větrací jednotku Koravent 100. Cena za Sensobox 9372 Kč, za Koravent 8945 Kč.

Technologií se obávají hlavně ženy, ale je to zbytečné. Snahou chytré domácnosti je vše zjednodušit. Důraz se klade na uživatelský komfort, snadné a intuitivní ovládání.

„Pomocí jediného stisku tlačítka lze například zapnout televizi, ztlumit osvětlení, zatáhnout žaluzie a upravit teplotu v místnosti,“ vysvětluje Jakub Jiříček ze společnosti Schneider Electric.

Co se vyplatí ovládat

Osvětlení

Instalaci chytrého osvětlení lze realizovat speciálními žárovkami napojenými na wifi síť. Zhasínat a rozsvěcet lze dálkově, některé žárovky kromě svícení v různé době nabízejí i zajímavé barvy, intenzitu svícení a umějí interiér dokonce provonět.

Stínění

Pomocí časovače či dálkově lze ovládat žaluzie a markýzy. „Máme možnost nastavení průběžného vytahování či stahování stínění, třeba během dlouhodobé nepřítomnosti. Odradí to potenciálního zloděje, protože to vyvolává zdání, že v interiéru stále někdo je,“ vysvětluje Lubomír Valenta z firmy Lomax.

Foto: Climax

Množství slunečního svitu nastavíte na venkovních žaluziích dálkovým ovladačem, aniž byste vstali od knížky.

Vytápění a ohřívání vody

Kotel nebo tepelné čerpadlo se dá dálkově ovládat, ale je možné provést i základní nastavení a nechat vše na automatice. Například se vyplatí pro každou místnost navolit optimální teplotu v požadovaném čase, protože systém se o udržování zadané hodnoty postará sám. Navíc pracuje tak, aby náklady na vytápění byly co nejmenší. „Je možné nastavit i vypnutí topení v momentu, kdy je v místnosti otevřené okno,“ říká Ivo Winkler ze společnosti Enbra.

K dispozici jsou i chytré bojlery, které nás informují mj. o týdenní spotřebě teplé vody v domácnosti a na základě získaných dat dokážou znatelně snížit spotřebu energie.

Měřiče a zásuvky

Šetrné hospodaření s energiemi je pro chytrou domácnost zásadní. Přehled, jak na tom jste, máte díky měřičům, protože uvádějí aktuální spotřebu a výdaje. Jednoduché měření zajistí i zásuvky.

Foto: Westwing

Přehled v domácnosti máme jedině s chytrou technologií. Zajistí maximální pohodlí, úsporu energie, spotřebiče budou fungovat na dálkové ovládání a v době, kdy to skutečně potřebujeme.

„Chytrou zásuvku můžete ovládat přes internet, zapínat či vypínat spotřebiče, některé zásuvky dokonce umějí i měřit spotřebu elektřiny,“ vysvětluje Tomáš Holčík z technologického portálu Živě.cz.

Zabezpečení domu

Bezpečnostní systém funguje důmyslně. Propojuje mj. alarm s chytrými zámky a mobilním telefonem. Chytré zámky tak pracují i bez klíčů, odemykat či zamykat lze přes mobil. Klíč tak zůstává jen jako záloha pro případ poruch či výpadku napájení.

Foto: Stakohome network

Chytrá domácnost znamená komfortní užívání celého objektu a přehled nad všemi technologiemi v domě.

Chytré zámky se dají využít i na garážová vrata. Speciální senzory mohou snímat i okna, dávat hlášení majiteli nebo automaticky informovat zabezpečovací službu.

Mýty a obavy

Nejvíce zákazníci řeší, co se stane, když vypadne proud. „Snažíme se jim vysvětlit, že je to stejná situace, jako kdyby žádnou chytrou domácnost neměli. Nepodívají se na televizi, nebudou fungovat žaluzie. Nedojde však ke ztrátě funkčního nastavení. Jakmile je proud obnoven, záložní systém spustí veškerá nastavení a ovládání," vysvětluje František Staroba z firmy Stakohome Network.

Někdy se také klienti bojí, že je možné se do jejích systému nabourat. Což samozřejmě nelze. Systémy využívají moderní bezpečnostní prostředky a data jsou při komunikací šifrována. Jestliže instalaci provede specializovaná firma, vše je bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám