Nutno poznamenat, že v bytě, který jsme navštívili, je zajímavých řešení tolik, že si na své jistě přijdou všichni příznivci moderního stylu bydlení. Začněme základními údaji, jak se při úvodním seznamování patří.

Tak tedy: manželský pár, jeden syn, jeden pes. Na každého ze čtyř členů rodiny bylo v novém domově maximálně pamatováno.

Co nejblíže představám

Čím víc budeme mít o nové podobě svého bydlení jasno, tím obtížnější budeme hledat byt takový, který by nám vyhovoval. Výsledek? Koupíme byt, který se tomu bude, pokud možno, co nejvíce přibližovat. Dalším prozíravým krokem bude návštěva architekta, kterému svěříme své představy. Přesně touto cestou se noví majitelé vydali. Šli správným směrem k architektce Ivaně Dombkové z atelieru Donlić.

Chodba obvykle patří mezi nejtmavější místa bytu. Zde architektka otevřela světlu dveře dokořán. Vlastně stěnu – je prosklená a vede světlo až do chodby. Určitě vás zaujme také stěna vpravo, která je obložená ořechem.

Chodba obvykle patří mezi nejtmavší místa bytu. Zde architektka otevřela světlu dveře dokořán. Vlastně stěnu – je prosklená a vede světlo až do chodby. Určitě vás zaujme také stěna vpravo, která je obložena ořechem.

Novostavba při pohledu na exteriér a vstupní společné prostory nastavovala moderní tvář bydlení. K řešení bytu už ale bylo možné mít výhrady. I když i zde se našly skutečně příjemné stránky – atypický byt má přímý vstup na předzahrádku a především možnost koupit dva sousední byty. Tak získala nová podoba rodinného bydlení zajímavou startovací pozici.

Kuchyň jasně tlumočí svou příslušnost k mírně technickému, mírně minimalistickému pojetí. Dostatek úložných i pracovních ploch je charakteristický pro kombinaci vestavěné kuchyňské stěny, včetně všech spotřebičů a volně stojícího modulu.

Kuchyň jasně tlumočí svou příslušnost k mírně technickému, mírně minimalistickému pojetí. Dostatek úložných i pracovních ploch je charakteristický pro kombinaci vestavěné kuchyňské stěny, včetně všech spotřebičů a volně stojícího modulu.

„Protože majitelé bytu přišli včas, bylo možné uskutečnit prakticky všechny změny, které byly navrženy. Základem se stalo spojení obou bytů, což přineslo požadovanou velikost. Tak bylo možné navrhnout řešení bytu tak, jak nejlépe vyhovovalo představám a požadavkům jeho majitelů,“ říká architektka.

Hovořili stejnou řečí

Zatímco někteří noví majitelé bytu přicházejí se spíše neurčitými představami o nové tváři svého domova, zde si architektka spolupráci nemohla vynachválit.

Levá část kuchyňské sestavy je vyhrazena pro kuchyňské práce. Zde je také umístěna varná plocha a mycí centrum s příjemně velkou okolní pracovní plochou.

Levá část kuchyňské sestavy je vyhrazena pro kuchyňské práce. Zde je také umístěna varná plocha a mycí centrum s příjemně velkou okolní pracovní plochou.

„Hovořili jsme stejnou řečí - určitě k tomu přispělo i to, že má majitel bytu stavební profesi,“ říká architektka a pokračuje: „Při řešení některých více technických otázek vůbec nebylo nutné vysvětlování a zdůvodňování a práce na novém projektu rychle postupovaly vpřed a byt získával novou podobu.“ Tak tedy, rychle k cíli.

Pracovna – věc veřejná

Jaké byly priority? V bytě vznikl poměrně velký pokoj pro syna, požadavkem rodičů byla i samostatná koupelna u ložnice. Za druhou samostatnou malou toaletou vznikla technická místnost s pračkou, sušičkou a sprchou pro psího miláčka rodiny.

Zajímavé řešení provázelo návrh pracovny. Zatímco v devadesáti procentech případů si ji majitelé přejí umístit do klidové části bytu nebo domu, aby myšlenky mohly plynout nerušeny, tady se pracovna stává součástí obytného celku.

Masivní ořechový stůl a subtilně vyhlížející židle v provedení kovu a transparentního plastu. Kombinace je to možná nezvyklá, leč velmi působivá a v kontextu bytu zcela bezchybná.

Masivní ořechový stůl a subtilně vyhlížející židle v provedení kovu a transparentního plastu. Kombinace je to možná nezvyklá, leč velmi působivá a v kontextu bytu zcela bezchybná.

Originální řešení ale nechává šanci soukromí – betonový středový blok slouží nejen jako předělový prvek, ale spolu s posuvnými skleněnými stěnami dokáže pracovnu jednoduše uzavřít. Soukromí přesto nevylučuje kontakt s ostatními.

Nezapře technickou tvář

Ze strany pracovny předělový blok poskytl prostor na zabudování audiotechniky. Myslelo se skutečně na vše, do nejmenšího detailu. Rozvody jsou skryty v panelu a vyvedeny přímo k elektronice. Pracovna nezapře technickou tvář.

Technický materiál nezůstal osamocen – betonovou stěrkou jsou poněkud netradičně řešeny i stěny pracovny. Ostatní části interiéru kromě koupelny jsou vyvedeny v příjemném, šedobéžovém světlém odstínu, spojujícím barvu hliníku a dřeva.

Ani v ložnici nebylo nic ponecháno náhodě. Krása přírodního materiálu je umocněna vhodným výběrem dřeviny. Kresba ořechu přináší nejen teplo domova, ale současně skvěle koresponduje s chladnou jednoduchostí technického hliníku a betonových prvků.

Ani v ložnici nebylo nic ponecháno náhodě. Krása přírodního materiálu je umocněna vhodným výběrem dřeviny. Kresba ořechu přináší nejen teplo domova, ale současně skvěle koresponduje s chladnou jednoduchostí technického hliníku a betonových prvků.

Zajímavým řešením vstup povolen

Při procházce bytem si nemůžete nevšimnout velkého podílu hliníku, který se zde stává jedním z dominantních materiálů. Architektka jej zvolila nejen pro jeho módnost, ale svou technickou podobou nejlépe vystihuje mírně technický styl bytu. Nezanedbatelná je také jeho schopnost prostor rozjasnit. Hliník si pokládá za čest také oddělovat relaxační část. Hovoříme-li o technických finesách, musíme se zmínit i o koupelně.

Stejně jako u některých jiných realizací, také zde architektka navrhla betonové stěrky místo klasického obkladu.

Koupelna bez dlaždic a obkladu stále patří mezi méně obvyklá řešení. Výsledný dojem ale netradičnímu pojetí rozhodně přeje, je však nutné dodržet některé základní podmínky. Maximální jednoduchost a nekomplikovanost ploch si žádá precizní výběr vybavení.

Koupelna bez dlaždic a obkladu stále patří mezi méně obvyklá řešení. Výsledný dojem ale netradičnímu pojetí rozhodně přeje, je však nutné dodržet některé základní podmínky. Maximální jednoduchost a nekomplikovanost ploch si žádá precizní výběr vybavení.

„Nejedná se o obvyklé řešení. Ačkoliv vypadá velmi zajímavě a patří mezi výrazné prvky, není možné jej automaticky navrhovat v každém bytě. Bezespárová, hladká povrchová úprava je vhodná do moderních, designově řešených interiérů s určitým minimalistickým pojetím,“ vysvětluje. V podlaze je instalováno topení.

Představy byly naplněny

Navzdory chladným materiálům nepůsobí byt chladně a neosobně. Zásluha patří především ořechové podlaze, která prochází celým bytem. Není osamocena – stěna chodby je také obložena ořechem. Hra kombinované kresby s dveřmi dlouhou plochu zajímavě rozptyluje. Dveře jsou bezobložkové, vysoké až ke stropu – vše směřuje k efektnímu výsledku.

Ostatně, tak je tomu zde u každého prvku, u každého detailu. Není důležité je stavět na odiv a upřednostňovat je. Z pohledu stylu bytu a naplnění představ jeho obyvatel je nejdůležitější celkový soulad, vjem, jaký v nás byt zanechává.