Hlavní obsah

Pořizujete keramické obklady do koupelny? Módní je velký formát i neviditelné spáry

Právo, Sylva Svobodová

Keramický obklad a dlaždice nepořizujete každý rok. Vybírejte proto velikosti, povrchy a barvy, které se neokoukají a vyniknou s krásnými doplňky. Vděčné jsou velké formáty, téměř neviditelné spáry a neutrální odstíny.

Foto: Rako (2x)

Série Extra podporuje řešení na míru, protože nabízí široké spektrum formátů, barev a dekoračních možností. Hitem jsou obkladačky 20 x 40 cm a 30 x 60 cm v béžové a šedé škále.

Článek

Pryč s koupelnou, která působí studeně a odtažitě! Preferujte přírodní materiály a odstíny, které umocňují útulnost a hřejivou atmosféru domova.

Hlídejte rovnováhu barev, materiálů, tvarů a nezapomeňte povzbudit i své smysly, zejména čich a sluch. Vonné svíčky, živé zelené rostliny a příjemná hudba je to pravé.

Foto: Bauhaus

Koupelnová série Pixel kombinuje barevný kontrast černá a bílá. Velkoformátové obklady nabízí atraktivní dekor růže o velikosti 25 x 60 cm, kus za 379 Kč.

Koupelnu vyšvihne dekorace

Je báječné, že nám nevadí povrchová nedokonalost v dekoru, máme odvahu jít do patiny, vybrat dlažbu v barvě koňaku, v imitaci terakoty, odkrytého zdiva, pálené cihly, kamene, břidlice nebo patchworku. Koupelna tím získá na šťavnatosti, bude plná života. Trikem, jak ji oživit, je detail.

„Stylové doplňky jsou žádoucí. Nádech romantiky a jemnosti například spolehlivě vykouzlí dekorace z pleteného proutí,“ dodává Lenka Lehečková z firmy Siko.

Foto: Siko

Feng Shui je o nalezení rovnováhy v prostoru pomocí barev, materiálů a tvarů. Světlé odstíny, jednoduchost a živé rostliny podpoří pozitivní pocit.

A jaký je další recept na krásnou koupelnu? Znaly ho už naše babičky, je to prosté. Stačí mít uklizeno a čisto. Špinavé prádlo ležící mimo koš, poházená drogerie a kosmetika ruší jednotnost místa a sebedražší designové obklady a dlažba to nezachrání!

Co umí keramika?

Je hlavně funkční a praktická. A to jsou vlastnosti, s nimiž převálcuje kdejaký materiál. Nevadí jí voda, pára, změny teplot, je odolná mechanicky i chemicky, nemění svoji barvu a vzhled.

Foto: Ideal Standard

Retro obklad navazuje trojrozměrný dojem a perfektně vypadá s designovým jednoduchým umyvadlem z řady Ipalyss.

Nepřidělává starosti se svojí údržbou, lze ji snadno čistit, je vhodná pro alergiky, podlahové topení, má dobrou akumulační schopnost a cenově začíná na dostupné částce 250 Kč/m2. Sluší jí to nejen v koupelně, ale i v kuchyni, na terase, ve vstupní hale. Má vlastnosti, které zkrátka „dostanou“ každého.

Foto: Ideal Standard

Když chcete použít více barev, preferujte decentní odstíny ve stejné škále barev.

Jen pamatujte, že:

  • I malou koupelnu lze obložit velkoformátovým obkladem, který ji dokonce opticky zvětší.
  • Mozaiku používáme obvykle tam, kde to charakter povrchu vyžaduje – zaoblená stěna, vana, vyzděná police.
  • Nikdy nekombinujte na jedné ploše výrobní šarže s různě označenými odstíny a rozměry.
  • Pořiďte o 5 až 15 % materiálu navíc na prořez a rezervu, kdyby dlaždice při manipulaci praskla.

Spára je kreativní

Barva, způsob pokládky a velikost spáry má vliv na celkový dojem z pokládky. Na stěnách lze zvolit spáry v barvě blízké k obkladu (jasmínová, světle béžová), takže s ním doslova splývá a stává se neviditelnou. Na podlaze, která se vždy zašpiní, je užitečný univerzální šedý odstín. Bílá spára je špatnou volbou, nejhůře se udržuje.

Velikost spáry u rektifikované (zabroušené) dlaždice se pohybuje od 2 mm, takže dojem ze stěny či podlahy je jednotný. „Široké spáry se používají méně často a vždy záměrně. Když chceme, aby dlažba působila tradičním dojmem,“ vysvětluje architekt Jan Ranný.

Foto: Rako

Kolekce Garda nabízí dlažbu a obklady imitující pískovec. Vyniká decentní struktura, kombinovat ji lze s designem kamenné štípané mozaiky.

Hezky vypadá, když spáry na stěně a podlaze probíhají, tj. svislé spáry na zdech navazují na ty na podlaze. Větší poměr spár proti dlažbě oceníte ve sprchovém koutě, kde odvádějí lépe vodu a zvyšují protiskluznost.

Dobrý obkladač je základ

Nezáleží tolik na tom, jaký obklad si vyberete, ale na precizním řemeslném zpracování. Prověrkou jsou na 45 stupňů řezané rohy a velké formáty 60 x 60 cm, které jsou při pokládce komplikovanější. Musí se u nich lépe rozvrhnout spáry, používá se speciální nářadí, prořez je větší a chce to opravdu praxi.

Foto: Keramika Soukup

Lesklá barevná kolekce Pottery je nadčasová, s prvky retro. Skvěle se doplňuje s dlažbou v imitaci dřeva.

Je jasné, že potřebujete šikovné ruce obkladače. Ovšem najít ho bývá těžké. Zkuste být detektivové a pátrat v Cechu obkladačů ČR, kde jsou každý rok vyhlášeny nejlepší realizace se jmény.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Minislovníček

Set: znamená plato o velikosti 30 x 30 cm nebo 30 x 60 cm.

Set: znamená plato o velikosti 30 x 30 cm nebo 30 x 60 cm. Rektifikace: zabroušení hran na přesný požadovaný rozměr, v katalogu označené ikonou R. Materiál lze pokládat s minimální spárou 2,0 mm a větší.

Lappato: efektní kontrast lesklého a matného povrchu na dlaždicích. Zvýrazňuje vrchní reliéf nebo tištěnou strukturu.

Názor architekta

„Není důvod bránit se obkladu i tam, kde není zcela běžný. Třeba v ložnici či obývacím pokoji. Při návrzích se ale vždy snažím, aby užití bylo funkční a logické,“ vysvětluje architekt Jan Ranný, který nejraději pracuje se sérií Clay z firmy Rako.

Keramika nikdy nevyjde z módy. Má výjimečné vlastnosti a její možnosti se díky novým technologiím, jako je digitální tisk či rektifikace, stále posunují dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám