Hlavní obsah

Italský architekt navrhl elegantní skládací dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Italský architekt Renato Vidal navrhl dům, který více než architektonický počin připomíná elegantní trik kouzelníka. Jím navržený příbytek nazvaný M.A.Di Home se totiž skládá velice podobným způsobem jako domek z karet. Nevšední styl stavby prefabrikovaného obydlí není ovšem samoúčelný. Doba konstrukce se tím zkrátila na neuvěřitelných šest hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Italský architekt navrhl prefabrikovaný dům, který se snadno složí za pár hodinVideo: Domenico Antonucci

 
Článek

Prefabrikované domy nejsou už dlouhou dobu ničím neznámým. Italský architekt ovšem přišel s něčím, co tu patrně ještě nebylo.

Dům zákazníkovi dorazí na místo v podobě několika plochých propojených desek. Stačí, aby konec jedné z nich dělníci připevnili k jeřábu, který jej vyzdvihne do výšky a z desek se začne skládat před zraky klientů domek.

Doslova během pár hodin stojí na místě obvodové stěny, střecha a po pár dalších hodinách přibude i čelní a zadní stěna, které obálku stavby zafixují ve správné pozici.

Foto: Domenico Antonucci

Domek se sám postaví po vyzdvižení hřebenu jeho střechy do výšky.

Předností domu je nejenom enormní rychlost stavby a s tím spojená šetrnost k prostředí a mizivé poničení pozemku, na němž dům stojí. Nabízí se i možnost stavbu prakticky stejně rychle opět rozložit a přemístit ji kamkoli jinam. Majitelé se tak mohou v případě potřeby přestěhovat společně se svým příbytkem.

Foto: Domenico Antonucci

Prefabrikovaná stavba je navržena jako dřevostavba. Díky tomu je lehká a lze ji snadno přemístit. K tomu stačí jeden přepravní kontejner.

Jak vysvětluje architekt, dům v základní podobě nepotřebuje žádné základy, stačí jej pouze umístit na rovnou plochu. V konkrétních případech je možné doplnit jej kotvícími prvky, které ovšem nijak trvale neovlivní kvalitu pozemku, na kterém bude dům postaven, a v případě potřeby přemístění stavby je lze bez problémů zase odstranit.

Foto: Domenico Antonucci

Vizualizace možného vzhledu domu.

V základní verzi má dům energetický štítek s vyplněným písmenem B. Snadno jej lze ovšem vylepšit tak, aby měl hodnocení A, nebo dokonce A++. Lze jej samozřejmě vybavit solárními panely, takže se stavba stane energeticky nezávislou.

Foto: Domenico Antonucci

Postup rozložení domu.

Domek nemá jen jednu podobu, architekt vytvořil celou sérii, v níž se domy od sebe liší především velikostí. Nejmenší zabere na pozemku plochu 6x3 metry (vnitřní plocha je pak 27 m²), další mají vnitřní plochu 46 m², 56 m², 70 m² a 84 m².

Nejmenší dům je na prodej v přepočtu za 712 tisíc, největší pak za 1,6 miliónu korun.

Foto: Domenico Antonucci

Domy mohou sloužit k trvalému bydlení i jako rekreační. Jejich střechy lze osadit solárními panely, aby nebyly závislé na dodávce elektřiny.

Přestože jsou domky primárně myšleny jako trvalá či rekreační obydlí, nejmenší pak například jako relativně dosažitelné první bydlení, architekt nabízí i spoustu dalších zajímavých možností, jak lze jeho nápad využít.

Z takto rychle postavitelných domků lze například velmi rychle vybudovat ubytování pro oběti přírodních katastrof, anebo třeba sportovní vesničku, lze v nich vybudovat mobilní nemocnice, anebo je využít pro pořádání nejrůznějších trhů.

Foto: Domenico Antonucci

Dům má v základním provedení energetický štítek B, může být ale vylepšen tak, aby dosáhl na ohodnocení A, nebo dokonce A++.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám