Hlavní obsah

Nábytkové moduly lákají ke hře

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční skříňová stěna, čalouněná křesla a pohovka jsou pro malý obývací pokoj příliš těžkopádné. Interiér menších rozměrů nejlépe odlehčíme sestavou stejných i odlišných nábytkových dílců.

Foto: Favi (3x)

Komplet Bricks je inovativní modulový systém, který umožňuje vytvářet samostatnou kreaci interiéru. Systém se skládá ze široké škály prvků, dominují v ní horizontální a vertikální skříňky různých rozměrů.

Článek

Uspořádáním modulů podle vlastní fantazie vytvoříme vzhledově vzdušný originální nábytek, který zároveň splní naše nároky na úložné, odkládací i odpočinkové prostory.

Foto: Ikea

Stolky různých tvarů a výšky lze kombinovat podle představ. Prosklená deska nebrání průhledu.

Výhodou modulových sestav je, že když nás omrzí, snadno je přeskládáme do jiného celku, případně oživíme dokoupením nového dílce.

Foto: Sconto

Modulový systém Daylight s vysokým komfortem sezení má polohovací podhlavníky. Hloubku sedu lze nastavit lehkým nadzvednutím. Taburet skrývá úložný prostor.

Nástěnné moduly

Výrobci nábytku nabízejí do menších moderních obýváků drobné nástěnné moduly.

Skříňkami pokryjeme celou stěnu, upřednostnit můžeme vertikální či horizontální řazení, výjimkou nebývá ani tvarově zajímavé uspořádání do stupňů, třeba do pyramidy.

Foto: Favi

Moduly obývací stěny Collect 1 snadno smontujeme i rozebereme, v různých obměnách jimi můžeme vybavit celý interiér. Cena 11 338 Kč.

Do otevřených modulů stavíme předměty (knihy, vázy, sošky) samostatně, věci ukládáme i do dekorativních krabic, ratanových košů a boxů.

Moduly s plnými a s prosklenými dvířky nahradí tradiční obývací stěnu. Dílce pro nejpoužívanější věci instalujeme do výšky očí, ostatní do zón pod 50 a nad 170 cm.

Foto: Ikea

Závěsným modulům s plnými dvířky a integrovaným osvětlením na spodní části sekunduje úložná prosklená sestava.

Všechny varianty pro větší pestrost kombinujeme, vytváříme atraktivní skládačky. Nebojíme se vedle sebe umístit moduly různých barev, velikostí i geometrických tvarů. Různorodost materiálů (sklo a kov) a odlišné povrchové úpravy působí efektně.

Foto: Bonami

Sedátka s úložným prostorem využijeme solitérně či spojujeme do originální lavice.

Pro představu: přirozený dřevěný dekor vynikne vedle bílých a žlutých lakovaných komponentů, zajímavě vypadá střídání matu a lesku. Moduly barevně ladíme s nátěrem zdi nebo jimi naopak vytváříme kontrastní prvky.

Pohovky, křesla a stolky

Modulové pohovky sestávají zpravidla ze sedačky a křesla. Existují pohovky složené z několika křesel, přičemž střed tvoří křeslo rohové. Dílce pohovky skládáme s ohledem na dispozici prostoru a počet osob.

Foto: Favi

Sedací systém Sax složený z různých modulů umožňuje sestavit designovou sedačku podle svých představ. Podnož je z mořeného buku a potah z látky, ze syntetické kůže, kůže. Cena od 7245 Kč.

Volíme pravé i levé dílce, rohové, prodloužené, lišit se od sebe mohou výšky opěradel a hloubky sedacích dílů. Opěrky jsou na okraji, ale třeba i uprostřed.

K prodloužení sedací části využijeme taburet (podnožku), který v případě potřeby vyčleníme jako odkládací plochu ideálně s vnitřním úložným prostorem.

Foto: Sconto

Sedací souprava Leona typu boxsprings se spodní pružinovou matrací v rámu, která slouží jako ortopedický a ventilační podklad horní matrace, zahrnuje prodlouženou část s lenoškou, oddělené křeslo s nastavitelnou podnožkou. Rohová část je relaxační.

Originální křesla různých tvarů a barev zhotovíme z variabilních futonů. Futony pocházejí z Japonska. Jde o tvrdší tenké matrace, které se dají jednoduše přehýbat a rolovat. Výplň futonových matrací je výhradně z přírodních materiálů (bavlna, vlna).

Foto: Bonami

Futony dánské značky Karup jsou originální alternativou ke všem křeslům, postelím, válecím pytlům. Křeslo Dice skládáme ze dvou matrací. Pevné spojení matrací zajišťují suché zipy. Cena od 6999 Kč.

Stolky stavíme vedle sebe, čímž vytvoříme větší odkládací plochu. Pro živější efekt je zasouváme částečně pod sebe. Mohou mít plnou desku, v menších interiérech se osvědčují prosklené povrchy, které opticky nebrání průhledu.

Foto: Westwing

Sada Caroline ozdobí obývací pokoj, poslouží třeba i v předsíni na místo podnožky. Cena 1699 Kč.

Foto: Bonami

Stolek Open Minded od Leitmotiv vypadá dobře samostatně. Spojením jednotlivých kousků vznikne tvarově i barevně pestrá odkládací plocha. Cena 4790 Kč.

Jak nakupovat

Při výběru dbáme na kvalitu, funkčnost a životnost.

U skříněk nás zajímá kování, plynulost otevírání, případně LED osvětlení. 

Dílce pohovky se na svých okrajích nesmějí propadat ani se od sebe rozjíždět.

Dbáme na stabilitu odkládacích modulů, z taburetů volíme ty s úložným prostorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám