Hlavní obsah

Majitelé mají moderní byt v srdci secesního domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit projekt pro šarmantní pár, který uspokojí jejich vybraný vkus a nabídne logické řešení dispozice s glancem hodným secesní architektury - s takovým zadáním pracovala designérka Hana Šebková.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Vybavení kuchyně je zhotoveno na míru podle požadavků majitelů s maximem úložného prostoru, aby mohla být kuchyňská deska stále uklizena.

Článek

Interiér působí čistě, elegantně a kompozičně velmi vyrovnaně. Je výsledek otiskem toho, jak na vás majitelé působí?

S majiteli bytu jsme si padli do oka hned při naší první schůzce a přesně tak hladce probíhala i naše spolupráce. Jde o manželský pár s odrostlými dětmi, které mají už své rodiny i bydlení.

Paní je velmi elegantní dáma, která vystudovala medicínu a byt chce užívat pro odpočinek po práci, které se stále aktivně věnuje.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Při zařizování v interiéru majitelé investovali především do sedacího nábytku, každý kus je solitér, pečlivě vybraný z portfolií světově známých designérů, pohovka od Hermana Millera.

Manžel je sympatický džentlmen zabývající se investicemi a má zálibu ve fotografování. Ačkoli často cestuje, Praha je jeho rodištěm a nejoblíbenějším místem.

Manželé si pro své harmonické soužití vybrali pražské Nové Město pro jeho nabídku okolních restaurací, kaváren, obchodů i spojení s centrem a dostupností Starého Města.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Schodiště zajišťuje otevřenost a vzdušnost prostoru a současně i jeho členitost s možností osobních zón. Kování na míru dodala Lešetínská kovárna.

Byt se nachází v krásných prostorách starého secesního domu v centru Prahy. Jak jste si poradila s jeho o poznání méně idylickou, a ne zcela standardní dispozicí?

Jde o podkrovní byt v původním secesním domě, který je koncipován jako otevřený prostor poskytující mimo jiné také samostatné zóny pro chvíle soukromí.

Podkrovní vestavba je členěna na velkorysou obytnou místnost s kuchyní a jídelním stolem. Pohovka s křesly a knihovnou manželům slouží ke společně trávenému času případně i s návštěvami.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Součástí zadání bylo vytvořit zóny pro společné chvíle i zákoutí pro realizaci osobních projektů.

Společná ložnice s úložnými prostory sousedí s koupelnou a pracovna vedle pak skýtá zázemí pro manžela, který se ve volném čase věnuje fotografování a práci s fotografiemi.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Elegantně zařízená ložnice slouží pouze pro účely odpočinku. I proto je množství nábytku omezeno na minimum, ovšem co do kvality je výběr maximalistický, nepřímé osvětlení zajišťuje lampa Tolomeo (Artemide).

Mezipatro propojuje byt s terasou a je řešeno jako salónek k odpolednímu podávání čaje či posezení se sklenkou vína při dlouhých zimních večerech.

Terasa zajistí v jarních a letních měsících klidné zázemí v soukromí, a přitom v rušném centru metropole.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Minimalisticky koncipováno je i vybavení koupelny. Dominantním solitérem je kvalitní hlavová sprcha.

Čeho si podle vás cení majitelé bytu na vaší práci?

Myslím, že je oslovil především můj smysl pro detail a kompozici. To jsem se snažila dodržet do posledního kousku prostřednictvím dodávek na zakázku.

Řeč je například o kuchyňském nábytku, obkladu vstupní chodby se skrytými dveřmi na WC nebo o výběru současného moderního nábytku i dalších dekorací. Interiér je doplněn originálními grafickými listy od Jiřího Samka, dále pak prostorovými uměleckými objekty a fotografiemi.

S jakými materiály jste pracovala?

V interiéru jsou použity převážně lakované desky ve studeném odstínu, které sem vnášejí punc elegance. Ty jsou doplněny masivními dubovými podlahovými fošnami ošetřenými přírodním olejem. V interiéru navozují pocit tepla a zútulňují ho.

Prosklené dveře pak otevírají byt jako celek a propouštějí do chodby denní světlo i barevnost jednotlivých místností.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Žádné hluché místo - ochoz slouží nejen k propojení bytu s terasou, ale především jako odpolední salonek pro posezení u čaje či sklenky vína.

Schodiště je dominantou interiéru?

Je jistě jedním ze stěžejních solitérů. Zdůrazňuje ochoz, který rozhodně není mrtvým prvkem, nýbrž komfortní relaxační zónou s výhledem na nebe nad Prahou. Kladla jsem důraz na zachování prvků secesního stylu a na maximální využití dispozice.

Velmi vkusná je i volba světelných solitérů.

Počtem kusů nábytku je vybavení bytu skromné a vyhovující potřebám manželského páru. Právě z tohoto důvodu je každý kus designovým solitérem. Osvětlení je součástí systému inteligentní domácnosti.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.modernibyt.cz

Zaskočilo vás něco při samotné realizaci interiéru?

Tentokrát se nám podařilo realizovat interiér bytu se skupinou našich oblíbených dodavatelů velice rychle a bez neočekávaných překvapení či komplikací. Majitelé nemuseli na výsledek dlouho čekat.

Hana Šebková, studio SHR
Studovala na SUPŠ Žižkovo náměstí v Praze 3 a později na Vysokém učení technickém v Brně. Byla čestným hostem na Uměleckoprůmyslové škole v německém Hildensheimu. Jako stážistka sbírala zkušenosti v interiérovém studiu v Plymouthu v Anglii. Oboru se věnuje od roku 1997. I po dvaceti letech praxe se stále ze své práce raduje a hmatatelný konečný výsledek jí přináší velké uspokojení. „Je to můj život, stejně jako dýchám vzduch, musím dělat interiéry,“ svěřila se Hana Šebková.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám