Hlavní obsah

Dům za Prahou jim nevyhovoval, v městském bytě jsou spokojeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke koupi bytu v developerském projektu na okraji Prahy 4 zlákala Šárku a jejího manžela zdejší lokalita. Důvěrně ji poznala, když sem jezdívala za sestrou. Vždy oceňovala ticho, klid a množství zeleně, které tu vytvářejí příjemné prostředí pro život.

Foto: www.modernibyt.cz

Televizi je možné sledovat z pohodlné sedací soupravy doplněné drobnými kulatými stolky (obojí Boconcept).

Článek

Paradoxně v té době už dostavěli rodinný dům za Prahou, ale nebyli tam spokojení. Nevyhovovala jim péče spojená s provozem domu a stoprocentní se jim nejevil ani pozemek, na němž dům stál.

Výstavba se táhla poměrně dlouhou dobu a v daném místě nebylo vše optimální ani pro život s dítětem, které se jim narodilo. Proto dům prodali a pořídili si byt s výměrou 130 m2.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský ostrůvek s varnou indukční deskou (Siemens) kryje velmi odolná pracovní deska z keramiky. Sestava nábytku je na míru vyrobená v kombinaci aro dýhy a matné modře lakované MDF desky. Stěna za dřezem Franke doplněným baterií Blanco je z lacobelu.

„Lákala mě představa pohodlí a věřila jsem, že tu bude žít hodně mladých rodin s dětmi. V domě je člověk přece jen víc od všeho izolovaný,“ vysvětluje Šárka nezvyklý krok, k němuž se rozhodli, a pokračuje: „Po zkušenostech s životem v domě jsme už naprosto přesně věděli, co od bytu požadujeme.“

Foto: www.modernibyt.cz

Kulatý jídelní stůl je vyrobený na míru podle autorského návrhu architektky Simony Fišerové. Doplňuje ho šest čalouněných židlí Merano české značky Ton a zlaté svítidlo Skygarden (Flos).

Z dvou bytů jeden

„Nyní máme byt 5+kk v přízemí s terasou a zahrádkou, který vznikl spojením dvou bytů 2+kk a 3+kk. Větší byty tu totiž nebyly. Dokonce jsme zachovali dva samostatné vstupy. Jeden je víc pracovní, kudy mohu vejít se psem nebo vjet kočárkem přímo do technické místnosti, a pak je tu tzv. čistý vchod,“ pochvaluje si majitelka praktickou stránku tohoto řešení a dodává: „Máme dvě parkovací místa a poblíž i poměrně prostorný sklep.“

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj je vybavený nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architektky. Barevný akcent modré se sem propisuje z kuchyně a umocňuje kompaktnost celku.

Byt dokonale rezonuje s životním stylem mladé rodiny se psem a dítětem. Dalším z nároků majitelů byl požadavek dvou koupelen, kterému svým návrhem doporučená architektka Simona Fišerová ze studia Room Architects skvěle vyhověla. Když se práce ujala, stavba se nacházela ve fázi vybudovaného skeletu.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj pro chlapce je vybavený nábytkem zhotoveným na míru a tak, aby ho bylo možné s postupem času snadno upravit a doplnit. Oživuje ho tapeta Lavmi a nechybí ani oblíbené houpací křeslo RAR (Vitra).

Protože se manželé ke koupi rozhodli v pravý čas, potkali se s nevídaně vstřícným jednáním developera a využili služeb architektky, dočkali se radostného výsledku. Interiéru dnes nechybí nic, dokonce ani pokoj pro hosty, pracovna či jedna koupelna se sprchovým koutem a druhá s vanou.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoj pro hosty s možností příležitostného přespání

Barevné akcenty

K použitým barvám se majitelé propracovali pod vedením architektky, neodrážejí jejich samovolný kreativní přístup.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnici bylo třeba zútulnit, proto byla stěna v záhlaví lůžka ošetřena zlatým nátěrem. Širší lůžko (200 x 200 cm) včetně matrací i další nábytek jsou zhotovené na míru. Nábytek je vyrobený z bíle lakované MDF desky v kombinaci s aro dýhou.

„Architektce jsme ponechali volné ruce, žádné striktní požadavky jsme nevyjádřili. Věděla jsem ale, že nechci mít všechno bílé. Tak jsme to totiž měli v domě, odkud jsme se přestěhovali.“

Foto: www.modernibyt.cz

Šatna je součástí ložnice.

Zde základnu tvoří dubová podlaha. Kromě ní se světlý tón dřeva objevuje také na dalších plochách nábytku v podobě aro dýhy a místy je proložen výraznými barevnými akcenty modré a žluté barvy.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelny byly řešeny s ohledem na minimální počet spár. Jsou obloženy speciálními keramickými velkoformátovými deskami Laminam s tloušťkou 3 mm a vybaveny sanitární keramikou Villeroy & Boch.

V ložnici je pak světlá dřevina dubu doplněna jen mírně kontrastní zlatou barvou. Zlatá zdobí také vnější stranu závěsného stropního svítidla Skygarden v jídelně.

Foto: www.modernibyt.cz

Baterie ve sprchovém koutu jsou značky Grohe a nábytek je vyrobený na míru včetně skříněk pod umyvadlo.

„Neměla jsem předem zvolené konkrétní svítidlo, ale věděla jsem, že chci nějaké opravdu krásné. Simona nám dala na výběr z více možností. Ovšem když jsem uviděla Skygarden, jiné už nepřipadalo v úvahu,“ vzpomíná Šárka na vzrušení, které se jí při pohledu na toto svítidlo zmocnilo.

Praktické ohledy

Rodina preferuje zdravý životní styl a přípravu pokrmů na páře, proto bylo od počátku zřejmé, že by v kuchyni neměla chybět parní trouba.

Vzhledem k rozměrům kuchyně však nebylo možné umístit sem zvlášť troubu pečicí i parní, proto padla volba na spotřebič Siemens, který v sobě kombinuje obě možnosti přípravy jídla, a zvlášť ještě na troubu mikrovlnnou.

Součástí nábytkové sestavy v kuchyni je vinotéka i velká chladnička Liebherr, mrazák našel místo v technické místnosti. V neobvyklé pracovní desce z keramiky je zasazena varná indukční deska.

Foto: www.modernibyt.cz

Velká pozornost byla věnována šatně, která je nenápadnou součástí ložnice. Není oddělena zděnou příčkou, ale tvořena nábytkem. Architektka v ní zohlednila všechny nezbytné detaily.

„Moc ráda sedávám tady u stolu, ale zrovna tak venku na zahradě. S bytem jsem ohromně spokojená, vůbec nic bych neměnila, protože všechno funguje nad očekávání dobře,“ sděluje svou radost majitelka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám