Hlavní obsah

Dům od architekta Horáka v Hradci Králové je vzdušnou a nadčasovou stavbou

Novinky, Text: Jan Falta, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonicky zdařilý dům v Hradci Králové od architekta Karla Horáka má geometrické tvary se zaobleným nárožím směřujícím do zahrady. Dvoupatrová podsklepená stavba vznikla evidentně podle funkcionalistických vzorů, vyniká plochou střechou s terasou, hladkými fasádami a prolomenými pásovými okny.

Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Hradec Králové, Seydlerova 6, čp. 125

Článek

Rodinný dům Karla a Jaroslavy Cee s železobetonovými stropy byl postaven v roce 1936. Stavba trvala rok a její výsledek představil v článku někdejší týdeník Kraj Královéhradecký.

Moderní architektura měla podle textu stoprocentně vyhovět požadavkům tehdejšího soukromého života. Důkazem toho měla být právě tato stavba.

„Účelnost bydlení, plné využití všech obstavených ploch, hygiena, maximální prosvětlení všech místností, menší rozměry místností vzhledem k snadnějšímu temperování jsou vesměs hlavními a vedoucími zákony v moderní architektuře, které se nutně musí projevit i v exteriérech a musí býti jejich odrazem," uváděl titul.

Foto: Miroslav Podhrázský

Stavba působí moderním a strohým dojmem.

Dispoziční členění interiéru vychází z tehdejších zvyklostí oddělit provozní prostory od obytných v jednotlivých patrech. Do suterénu se tak dostaly skladové a ostatní pracovní prostory společně s garáží s vjezdem, který je krytý před špatným počasím.

Přízemí domu autor zpřístupnil osmi schody částečně zakrytými markýzou. Dominantou prostoru se stala vstupní hala a dvouramenné schodiště vedoucí do prvního patra.

Na vstupní halu pak logicky navazuje obývací pokoj, jídelna a kuchyň. V patře, na rozdíl od společenských prostor v přízemí, jsou intimní prostory ložnice s lodžií, pokoj se zaobleným rohem s okny a standardně vybavená koupelna.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje

Půdorys přízemí stavby prozrazuje interiérvé uspořádání.

Terasa vznikla ve stylu slunečních lázní. Nachází se na ploché střeše a je rozdělena na část krytou, se dvěma stěnami a otevřenou jihozápadním směrem, a část plně otevřenou s pergolou.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje

Architekt Karel Horák na dobovém snímku.

Kromě samotného projektu vily byl autor požádán majiteli i o návrh vnitřního zařízení. Vyniklo zde kvalitní vypracování technických detailů, vnitřní omítky jsou broušené, majitelé také získali zajímavé řešení vytápění od firmy Kaloria prostřednictvím litinových radiátorů s jedním kotlem umístěným v kuchyni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám