Hlavní obsah

Hledáte romantiku s nádechem nostalgie? Vsaďte na rustikální kuchyň

Právo, Gisela Růžičková

Ať už plánujete rekonstrukci kuchyně, nebo se chystáte pořídit si novou kuchyňskou linku ve venkovském stylu, chybu s ní neuděláte ani v městském bytě. S tímto typem kuchyní totiž vstoupí do našeho bytu klid, pohoda a příjemný design.

Foto: Technistone

Alpský styl tvoří čistě přírodní materiály, které společně vytvářejí harmonii a hřejivou atmosféru, zejména díky využití masivního dřeva, kožešin či koberců. Nechybí ani kámen v jemném přírodním odstínu.

Článek

Venkovské kuchyně jsou synonymem útulna, pozastavení času, nostalgie a romantiky. Samozřejmě že jde o kuchyně vybavené nejnovější technikou.

Na trhu je bohatá nabídka výkonných spotřebičů s moderními funkcemi včetně digestoře, sporáku či trouby, které si do rustikální kuchyně můžete vybrat i v retro stylu.

Foto: Trachea

K nerozeznání od pravého březového dřeva budou v kuchyni fóliovaná dvířka s dřevodekorem bříza vermont. V ceně od 1935 Kč/m2.

To vše pak stačí doplnit vhodnými obklady, keramickým dřezem a dřevěnými, kamennými či keramickými podlahami ve stylu cotto, ale i dlažbou s prošlapaným vzhledem. Použít se dá také laminát, vinyl nebo lino s dekorem dřeva, kamene a dlažby. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy a styly kuchyně rustikální, moderní a klasické?

Foto: Oresi

Kazetové pojetí dvířek kuchyní Sonata v matném šalvějově zeleném laku prináší do interiéru príjemnou atmosféru v provensálském, rustikálním nebo chcete-li v romantickém stylu. Cena 12 073 Kč/bm.

Rustikální prvky

V rustikálně zařízeném interiéru se cítíme uvolněně a nemusíme se obklopovat ani prvky venkovské architektury. Čím to je? Pohodovou atmosféru navodí design, také tvary a dokonale propracované detaily kuchyňského nábytku, světlé barvy kuchyní či krása dřeva.

Foto: Oresi

Krásný vzor dubového dřeva u kuchyně Classiq decentně člení frézovaná linka. Plastický povrch se stopami po katrování přímo svádí k doteku. Cena 7738 Kč/bm.

Rustikální kuchyně jsou rovněž vyhledávané pro zdobné kazetové provedení dvířek. Kazety mohou mít jednoduché i členitější profily, které u některých kuchyní nahradila jednoduchá frézovaná linka. Použitá technologie je moderním řešením, které ovšem venkovskému stylu neubírá na půvabu. Prosklená dvířka mohou mít čiré, reliéfní i polomatné sklo v rámečku nebo je zdobí mřížka.

Masiv, dýha, lak i fólie, to je obvyklý povrchový materiál. U venkovských kuchyní se objevují dvířka z masivu nebo si můžeme zvolit lak či fólii.

Foto: Trachea

Elegantní lesk i sametový mat se vyjímá v kuchyni, kde se kombinuje matný dekor lilek na akrylátových dvířkách T.acrylic s lesklým dekorem vanilka. Cena od 2529 Kč/m2.

„V naší nabídce máme kuchyně z mnohovrstvých laků s různým typem leštění, k dispozici je také hedvábný mat či patina nebo fólie v bílém, krémovém a vanilovém provedení nebo s dekorem dřeva. Zapomenout nesmíme ani na fólie dodatečně upravené lakováním nebo patinou,“ říká Dušan Všelicha, ředitel marketingu společnosti Oresi a dodává: „V luxusní třídě kuchyní Bauformat nabízíme dýhovaný nábytek s tenkým rámečkem u hrany dvířek, který rovněž venkovskému stylu vyhovuje.“

Foto: Datart

Moderní kuchyně Laser v italském designu, kde přední plochu tvoří snadno udržovatelné lamino s bezúchytkovým řešením Line N a laserově opracovanými hranami. Cena 16 900 Kč/bm.

Rustikální kuchyně se lépe vyjímají v prostorných místnostech, ale zkušený architekt, designér či prodejce vhodným návrhem potvrdí, že dobře působí i v menších bytech.

Originální moderna

Originální design moderních kuchyní se doplňuje i s těmi nejnovějšími technologiemi a zároveň i s praktickým využitím úložného prostoru a přípravné plochy.

Foto: Oresi

Vanilkové kuchyně nepodléhají rychlým změnám trendů a v každé době patří k nejoblíbenějším. U kuchyně Romantiqua klasický profil nahrazuje frézovaná linka. Cena 6978 Kč/bm.

Vzhled hraje i v tomto případě významnou roli. Vysoký lesk či mat a barevný kontrast představují jednu z možností. Přesto kuchyně vyzařují jednoduchost a praktickou funkčnost, doplněnou použitými kuchyňskými technologiemi v často používaných špičkových výrobcích s moderními funkcemi, jako je třeba parní trouba, rychlé mražení a chlazení u lednic, integrovaný kávovar, profesionální ohřívací zásuvky na talíře.

Materiály, které se v moderní kuchyni objevují: často je používán kov, nerez nebo také sklo.

Foto: Trachea

Mango nemusíme mít v kuchyni pouze na talíři, ale také na skřínkách! Umožní nám to nábytková dvířka s matným fóliovaným dekorem mango. V ceně od 2649 Kč za m2.

Speciální sklo se používá zejména pro zakrytí prostoru mezi pracovní deskou a horními skříněmi, které umožňuje snadné čištění a lze jej potisknout jednobarevně, symetrickým motivem anebo fotografií přesně podle vlastních představ.

Decentní klasika

V klasickém stylu se neobjevují drobné detaily, které představují styl rustikální, ani barvy a výrazné prvky z moderních kuchyní. Pro klasiku je typické pohodlí, jednoduchost a praktičnost, klidné a jemné barvy společně s příjemným materiálem.

Foto: Scavolini

Design této klasické kuchyně patrí do kategorie moderního luxusu. Nadčasový model kuchyne s typickou lineárností tvaru vyjadřují soucasné trendy.

V klasických kuchyních nikde nic nepřečnívá. Úchytky a další drobné prvky jsou jednoduché a praktické zároveň. Skříňky se vhodně doladí jednobarevnými doplňky. Jemný a elegantní design už jen zlehka dotváří celkový pocit z kuchyně.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám