Hlavní obsah

Zvlhčovače vzduchu - pomocníci nejen pro alergiky

Právo, Sylva Svobodová

Alergikům začala pylová sezóna, objevuje se rýma, škrábání v krku. Volně dýchat jim pomohou speciální přístroje - zvlhčovače vzduchu. Udržují optimální vlhkost v rozmezí 40-50 % a přispějí ke zdravějšímu bydlení.

Foto: Dyson (2x)

Zvlhčovač umí vlhký vzduch rovnoměrně šířit po místnosti, udržuje správnou vlhkost, a navíc vodu čistí ještě dříve, než dojde k rozptýlení nasycené mlhy po celé místnosti.

Článek

Přístroj, který se zapne, vypne a zreguluje vzdušnou vlhkost podle potřeby, je skutečným pomocníkem v domácnosti.

Oceníme i dodatečné vybavení tzv. ionizátorem, který vzduch obohacuje o záporné ionty a nám se mnohem lépe dýchá.

Foto: Gavri

Vonné olejíčky pro aromaterapii jsou vhodné pro některé modely ultrazvukových zvlhčovačů Clean Air Optima.

Co máme vědět před nákupem

Zvlhčovače se od sebe výrazně liší - technologií, vybavením, vzhledem a cenou. Výběr je pestrý, proto je důležité si uvědomit, jak často chceme přístroj používat, co od něho vlastně čekáme, kolik jsme ochotní investovat. Je rozdíl, zda ho spustíme výjimečně, nebo je naším celoročním společníkem.

Foto: Gavri

Speciální model s přirozeným zvlhčováním vzduchu skrze vodní filtr, který zároveň čistí vzduch od větších prachových v částic. Hodí se do vý pokojů a 25 m2.

Máme-li v interiéru trvale problém se suchým vzduchem, vyplatí se zvolit sofistikované provedení, které nezatěžuje obsluhou a provozem.

Preferujeme dálkové ovládání, možnost nastavení doby fungování, možnost regulovat vlhkost a jako bonus navíc ionizátor.

Foto: Dyson

Zvlhčovač vzduchu AM10 se ovládá dálkově, je schopen měřit teplotu vzduchu i vzdušnou vlhkost, objem nádržky na vodu vystačí na provoz po dobu až 18 hodin. Má vlastní čištění vody pomocí ultrafi alového záření. Cena 14 499 Kč.

U všech přístrojů sledujeme hlučnost, protože jsou většinou v ložnici, dětském pokoji či v pracovně. Důležitý je rovněž výkon, velikost nádržky a délka fungování bez nutnosti výměny vody.

Zvlhčovač vzduchu dobře pracuje pouze v uzavřené místnosti, nedáváme ho ani do blízkosti oken, dveří. Patří na zem, nikdy na nábytek.

Foto: Sencor

Tento přístroj je vhodný pro místnosti velké až 35 m2. Je tichý, s regulovatelnou silou zvlhčování. K dostání je v modré a zelené barvě. Cena 999 Kč.

Foto: Bionaire

Novinkou je digitální ultrazvukový zvlhčovač BU 7500, kde vlhkoměr měří a upravuje vlhkost vzduchu v místnosti. Možná je volba studené i teplé páry, vhodné pro místnosti do velikosti 52 m2, cena 3760 Kč.

Typy zvlhčovačů

Teplou párou: přístroj zvlhčuje vzduch sterilní vodní párou, která vzniká odparem v tenké vrstvě na topném prvku, tzv. filmový var. Vysoká teplota likviduje bakterie, provoz je hygieničtější.

Foto: Bionaire

Zvlhčovač vzduchu Bionaire BWM 001 X vytváří viditelnou teplou mlhu, která usnadní dýchání. Vzduch zvlhčuje sterilní teplou párou, má odnímatelnou nádrž a automatické vypnutí při nedostatku vody v nádrži. Vhodný do místností do 45 m2. Cena 2970 Kč.

Zvlhčování ultrazvukové: vytváří z vody malé kapičky, které ventilátor vyfukuje do vzduchu, kde se jejich odparem zvyšuje vlhkost vzduchu. Z přístroje vychází viditelná a rovnoměrná mlha.

Foto: Gorenje

Zvlhčovač H17 Y v provedení - kov je vybaven ultrazvukovou objem zásobníku 1,7 l a rozměry 34 x 21 x 15 cm. 1490 Kč.

Foto: Mall

Ultrazvukový zvlhčovač Baby BBH 8010 s objemem nádržky 2,3 l, do které lze přidat esenciální látky pro aromaterapii. Vydrží až 7,5 hodin v provozu, produkuje studenou páru, neovlivní teplotu v místnosti. Vhodný do dětského pokoje. Cena 1099 Kč.

Chladnou párou: proud vzduchu prochází přes mnohavrstevné vložky s antibakteriální úpravou, ze kterých se odpařuje voda. Ve vložkách se zachycují nečistoty.

Foto: Gorenje

Praktický přístroj H 50 DW s objemem vody 5 l je vybaven časovačem, vlhkoměrem, ionizátorem. Velikost š/v/h 29 x 38 x 15,5 cm. Cena 2690 Kč.

Když je třeba odvlhčit

Můžeme mít i problém opačný, příliš mnoho vzdušné vlhkosti. Zejména ve starších domech nás může potrápit, protože znehodnocuje potraviny, oblečení.

Rychlým a levným řešením jsou absorpční sáčky různých vůní, které lze umístit do skříní nebo zásuvek. Tkanina na povrchu pytlíčků propouští vlhkost pouze dovnitř a brání jejímu úniku zpět. Sáček vydrží asi 4 až 6 týdnů.

Další možností jsou speciální pohlcovače vlhkosti a zápachu, které fungují na tabletový systém 2 v 1. Pro svůj provoz nepotřebují elektrickou energii, stačí pravidelně měnit absorpční tabletu.

Pohlcovač je vhodný do menších i středních prostor, oceníme ho ve spíži, skříňce na potraviny, ve sklepě nebo v šatně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečné vstupní dveře vetřelce odradí

Vchodové dveře musejí něco vydržet, jejich odolnost proti prokopnutí a vypáčení je samozřejmostí. Chrání také před ohněm, kouřem a hlukem, navíc mohou dobře...

Výběr článků

Načítám