Hlavní obsah

Majitelé prodávají dům, který je snem každého milovníka knih

Novinky, nes

Úhledný, leč jinak docela obyčejně vyhlížející podlouhlý domek z velšského venkova. Tak by se dal charakterizovat dům Jane a Billa Moyleových z Huntingtonu v anglickém hrabství Herefordshire. Jedna věc jej však ode všech ostatních odlišuje, a tou je stodola, jež k němu patří. Skrývá se v ní tajemství, které je snem každého milovníka knih.

Foto: Profimedia.cz

Každá část soukromé knihovny je zařízena v jiné barvě, styl ovšem zůstává stále stejný.

Článek

Majitelé, kteří jsou již v důchodu, koupili dům před dvanácti lety. Líbila se jim hlavně jeho stodola, s níž měli jasné plány. Ještě v době, než se do Huntingtonu přestěhovali, totiž začali sbírat knihy. Zvláště pan Moyle je jejich náruživým čtenářem.

Foto: Profimedia.cz

Dům působí na první pohled idylicky a nenápadně. Jeho nejzajímavější částí je ovšem stodola. (Na snímku vpravo)

„Když jsme byl ještě dítě, tak osmi, devítiletý chlapec, sedával jsem v domě svých rodičů na schodech a hltal jsem Bigglese (knížky z leteckého prostředí s hlavní postavou Johnem Bigglesworthem - pozn. red.). Od té doby jsem se samozřejmě posunul dál. Ale rozloučit se s našimi knihami by bylo jako přijít o ruku nebo o nohu,” řekl pro deník Hereford Times.

Foto: Profimedia.cz

Dvoupodlažní stodolu proto majitelé proměnili v knihovnu. Interiér kromě velkých dřevěných knihoven v hnědé, tmavozelené a sytě červené barvě doplňuje historický nábytek a spousta dalších prvků podporujících tu správnou čtenářskou atmosféru.

Podle údajů samotných majitelů je v policích knihoven, k nimž se někde vystupuje po schůdcích, místo na deset tisíc svazků.

Foto: Profimedia.cz

Charakter původní stodoly zůstal zachovaný, přesto nikdo na první pohled nepochybuje, že se nachází v knihovně.

Ve stodole jsou hned dvě studovny, vstupní hala, šatna, a dokonce i malá kuchyňka. Část stodoly slouží jako vinný sklep, část jako malá pracovna.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé se stěhují do menšího domu. Většinu svých knih by si rádi vzali s sebou, i když už teď je jim jasné, že celou sbírku do menšího domu umístit nedokáží.

Stodola, podobně jako vlastní dům, je postavena z kamene. Obě budovy obklopuje nově rekonstruovaná zahrada se stovkami růží a dalších keřů a trvalek. Její nejzazší konec tvoří břeh řeky, v níž žijí pstruzi a vydry.

Foto: Profimedia.cz

V současné době, kdy se už ani jeden nevěnuje svému povolání, rozhodli se majitelé přestěhovat do něčeho menšího, a svůj dům společně se stodolou a jeho knihovnami prodat. Nemovitost je na prodej v přepočtu za zhruba 28 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Kdo se chce dostat k nejvýše uloženým knihám, musí po schůdkách vzhůru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám