Hlavní obsah

Plot má slušet domu a chránit naše soukromí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pohledy okolí chrání plot plný a vysoký minimálně 1,5 m. Pletivo a plotové díly kladené dále od sebe soukromý prostor vnějšímu světu otevírají. Nízké plůtky a dekorativní plotové díly zase oživí zahradu.

Foto: Diton (3x)

Plotový systém Quick Wall Wood je z betonu a zcela k nerozeznání od dřeva. Dlouho vydrží a zachovává si stále stejný barevný vzhled.

Článek

Vzhledem a materiálem má plot ladit s domem, brankou, garážovými vraty a se zahradou. Kombinovat můžeme i více materiálů a typů, např. kovové výplně s betonovými tvarovkami, plastové plotovky s kovovými sloupky, betonové imitace prken se sloupky z betonových cihel či z kamenů. Z čeho nejčastěji vybíráme?

Betonové imitace

Kámen, lomový i štípaný, cihly nové i staré, dřevo různých reliéfů a barev – to vše umí beton napodobit díky moderním technologiím. Třeba tryskáním cementového tmele po ztvrdnutí povrchu výrobku docílíme obnažené struktury přírodního kameniva.

Štípaného povrchu dosáhneme rozlomením/rozštípnutím betonových bloků po dosažení požadované pevnosti.

Foto: Diton

Plotová hladká tvarovka vyniká ostře řezanými hranami, které podtrhnou celkový vzhled každé, i naprosto moderní stavby. Efekt doplní výplně ze dřeva i z kovu.

Beton je mrazuvzdorný, díky povrchovým úpravám neabsorbuje vlhkost a vydrží prakticky celý lidský život.

V městské zástavbě plný betonový plot chrání proti hluku i zlodějům. Plné ploty z betonu, v cihlové či v kamenné podobě, zjemníme popínavými rostlinami. Prkna různých reliéfů a barev můžeme klást dále od sebe, plot tak vypadá přirozeněji.

Foto: Diton

Vzhledově historickou zeď tvoří vysoce estetické plotové betonové kameny Wall Roma Gobi.

Ceny závisí na rozměru, způsobu opracování, tvaru profilu dílce, probarvení. Např. plotová betonová výplň jednostranná 183 x 5 x 30 cm stojí 1525 Kč, betonové prkno dub seženeme od 357 Kč. Za kamennou zeď ze štípaného betonu zaplatíme 1732 Kč/m2. Retro zdicí cihla stojí od 19 Kč/kus.

Oblíbené WPC

Plastové ploty se vyrábějí z PVC, z recyklovaného plastu (recyklát) nebo z odolného dřevoplastu, tzv. WPC, v němž jsou z 60 % přírodní dřevěná vlákna a ze 40 % polymer, nejčastěji polypropylen nebo vysokohustotní polyetylen HDPE.

Foto: WPC – Woodplastic

Plastové plotové dílce jsou lehké, vyrábějí se nejčastěji z kompozita dřeva a plastu.

Plastové profily bývají duté, lehké a zakončené plochou nebo obloukovou krytkou. Lze je snadno opracovávat, řezat, vrtat. Mají-li si však zachovat svou odolnost, použijeme při montáži nekorodující spojovací prvky.

Plast nabízí velké množství barev včetně čistě bílé. Povrch dřevoplastových plotovek může být hladký nebo rýhovaný. Dražší varianty často chrání fólie s UV filtrem, která garantuje barevnou stálost a větší odolnost. Plast snese kombinace s betonovými, kovovými a kamennými sloupky.

Foto: WPC – Woodplastic

Stylové WPC plotovky nabízejí nezaměnitelnou moderní strukturu s nepravidelným žíháním a pět barevných variant.

Výhodou plastového plotu je nenáročná údržba. Stačí ho zbavit špíny a prachu. Po dešti neabsorbuje vlhkost, nehnije ani nekoroduje, nemusíme ho v průběhu let opakovaně natírat.

Ceny se liší podle materiálu a rozměrů, tvaru profilů. Např. recyklátová tříhranná plotovka 21 x 78 x 1500 mm stojí 104 Kč. WPC plotovka hladká 150 x 20 x 1800 mm je zhruba za 260 Kč.

Umělecký kov

Klasické kovové ploty mají vertikálně sázené hladké či zdrsněné tyčové výplně, které končí ve stejné výšce. Různé délky ale mohou být kladeny třeba tak, aby koncovky vytvářely oblé vlny, ostré pyramidy.

Koncovky tyčí mohou mít oblé hrany, kuličky nebo hroty ztěžující případným vetřelcům přelézání.

Vedle moderních jednoduchých plotů s tvarovými abstrakcemi existují i kovové ploty zdobné, např. s ornamentálními koncovkami v historickém stylu.

Foto: Pilecký

Svařované panely Pilofor se čtyřhrannými oky jsou uchycené ke sloupkům se čtvercovým nebo obdélníkovým průřezem.

Kovový plot odolává mrazu, dešti i žáru. Nerezové hliníkové dílce se upravují práškovou vypalovanou barvou. Ocel se stává odolnější po ošetření žárovým zinkováním. Barva se pak často nanáší elektrostatickou technologií.

Foto: Pilecký

Žiletková spirála na vrcholu plotu chrání pozemek před vetřelci, kteří by chtěli plot přelézt.

Ceny plotů zhotovených na zakázku jsou ovlivněny typem, spoji, opracováním, náročností designu. Prefabrikované zdobné plotové pole např. o rozměrech 1450 x 2000 mm stojí kolem 3504 Kč.

Klasické pletivo

Pletivo, jehož povrch je chráněn pozinkováním a poplastováním, se může pochlubit dlouhou životností a odolností. Propouští světlo, v neutrálních barvách splývá s okolím. Oka různých velikostí mají tvar čtverce, kosočtverce, existují i šestihranná.

Umělé pletivo potažené či propletené plastovými lístky, květinami a podobně nabízí vzhled živého plotu, který je stálobarevný a odolá UV záření.

Foto: Pilecký

Elegantní pletený zahradní plot Dekoran a pletivo Ideal pro klasické oplocení exteriéru.

Ceny pletiv se různí rozměry, způsobem opracování, prodávají se nezapletené nebo se zapleteným napínacím drátem. Pletivo pozinkované se zapleteným drátem, role o délce 15 m, seženeme za 600 Kč, dekorativní pletivo o rozměru oka 90 x 150 mm v délce 10 m stojí 391 Kč.

Foto: Hornbach

Tato branka je vhodná k pletivu z ocelových drátů s povrchovou zinkovou úpravou nebo se zinkovou úpravou a poplastováním.

Přírodní oplocení

Dřevěný plot musíme pravidelně ošetřovat fungicidními a impregnačními nátěry, neošetřené totiž rychle ztrácí kvalitu i barvu vlivem počasí. Déle vydrží dřevěné plotovky z tvrdého dřeva (dub, buk) nebo z teaku. Výhodou dřevěného plotu je poměrně snadná renovace.

Foto: Hornbach

Smrkový plotový prvek Girona je vhodný do okrasných zahrad a čtvrtí, v nichž okolí svého domu neskrýváme.

Foto: Hornbach

Vrbový plotový díl je kvůli delší životnosti naolejován. V zahradě poslouží jako předělový plot nebo okrasný paraván v klidové části zahrady.

Živé ploty pravidelně zastřiháváme, aby zhoustly. Speciálním nářadím nebo pomocí šablon vystříháme ze živého plotu plotovky, kopule, koule. Pro živý plot se hodí listnatý habr, jehličnatý tis, zimostráz či túje.

Foto: Gardena

Živý plot je třeba udržovat, vypadá však zcela přirozeně.

Ceny dřevěných plotovek se liší podle měkkosti a charakteru dřeva, např. smrková plotovka 19 x 82 mm stojí od 33 Kč, modřínová plotovka 19 x 110 mm od 87 Kč.

Foto: Hornbach

Řada plotových dílů Arona je vyrobena z borovicového dřeva. Jednotlivé prvky včetně branky do sebe zapadají díky tvaru a hoblování. Jsou vybaveny vyprofilovanými lamelami a pozinkovanými šrouby.

Jak dlouhý plot?

V případě jednoduchého pletiva změříme obvod prostoru, který chceme plotem chránit.

Počet a rozměr jednotlivých dílců, výplní, sloupků, desek nebo stříšek na krytí plotu zjistíme díky speciální konfiguraci/kalkulačce na webových stránkách prodejce.

Kalkulačka také vyčíslí orientační cenu celého plotu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám