O návrh a zařízení všech prací požádali manželé realitní makléřku a homestagerku Danielu Koubovou. Ta zajistila renovační firmu a truhláře, po zjištění možných a technicky realizovatelných úprav navrhla nejprve změny v dispozici jednotlivých podlaží, poté také vymyslela nové zařízení domu.

Majitelé si přáli pokud možno zachovat alespoň některé kusy původního nábytku, výsledný styl je tak organickou kombinací retro a severského stylu. Celek působí lehkým, svěžím dojmem, ovšem při zachování pocitu útulnosti, který Čechům někdy u čistě severského stylu může chybět.

Pohled od vstupu do domu směrem do obývacího pokoje.

Pohled od vstupu do domu směrem do obývacího pokoje

Stavba má tři podlaží, jedno podzemní se vstupem na zahradu, přízemí a první patro. Celková podlahová plocha, včetně garáže, činí 300 m². Jistou zvláštností byla trojice kuchyní, na každém podlaží byla jedna.

Ve všech obytných místnostech jsou nyní nové dubové parkety, v ostatních prostorech zůstala zachována původní mramorová podlaha. Na stěnách se bílá výmalba střídá s s plochami v příjemných světlých barvách.

Ve všech obytných místnostech domu jsou nové dubové parkety, v ostatních prostorách je původní mramorová dlažba. Na stěnách se bílá výmalba střídá s plochami v příjemných světlých barvách.

Sloučením dvou pokojů v přízemí vznikl pěkně velký společenský prostor s kuchyňskou, jídelní a společenskou zónou.

Sloučením dvou pokojů v přízemí vznikl velký společenský prostor s kuchyňskou, jídelní a společenskou zónou.

Největší proměnou prošlo přízemí domu, které nemělo právě šťastnou dispozici. Autorka návrhu nové podoby interiéru jako první krok zrušila kuchyň v přízemí, která byla v bezprostřední blízkosti vstupu do domu, nechala ji přepažit, nově vzniklé místnosti využila jako šatnu (která má okno) a technické zázemí domu, kde je pračka, sušička atd.

Hezkým nápadem jsou hexagonální úložné prostoryv obývacím pokoji pod poličkou předpokládající umístění ploché televize.

Hezkým nápadem jsou hexagonální úložné prostory v obývacím pokoji pod poličkou, kam se předpokládá umístění ploché televize.

Druhou velkou úpravou bylo odstranění příčky mezi dvojicí pokojů. Vznikl nový společenský prostor s plochou 40 m², který v sobě spojuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj.

Celek je laděn do již zmiňovaného stylu s náznaky retra a s využitím světlých pastelových barev.

Toaleta vznikla ze skladu v suterénu s využitím původních koupelnových skříněk.

Toaleta vznikla ze skladu v suterénu s využitím původních koupelnových skříněk.

Poslední větší změnou v přízemí bylo zrušení samostatného WC, nově je umístěno v koupelně, kde vanu nahradil sprchový kout. Místo původního WC je komora, do níž se vstupuje z kuchyně.

Dětská pokoj je laděn do živé, jarní zelené barvy.

Dětský pokoj je laděn do živé, jarní zelené barvy.

Jedním z přání majitelů domu bylo zachování ducha původního interiéru a pokud možno i nábytku. Jak ale autorka proměny po konzultaci s truhlářem zjistila, původní komody, knihovnu ani jídelní stůl nemělo smysl renovovat. Řemeslník proto vytvořil jejich repliky a vše sjednotil s kuchyňskou linkou.

Ložnice je v prvním patře.

Ložnice je v prvním patře.

V ložnici je velké množství úložných prostorů díky dvěma stěnám s vestavnými skříněmi.

V ložnici je velké množství úložných prostorů díky dvěma stěnám s vestavnými skříněmi.

V patře došlo k jediné změně, zmizela kuchyň. Na jejím místě je nyní dětský pokoj, jemuž vládne veselá jarní zelená barva, decentně tlumená šedými a bílými tóny.

Uspořádání suterénu se příliš nezměnilo, spíše jeho vzhled. Červené polstrování baru nahradilo dřevo.

Uspořádání suterénu se příliš nezměnilo, spíše jeho vzhled. Červené polstrování baru nahradilo dřevo.

Obložení části stěn a krbu původní břidlicí v suterénním prostoru působí nezvykle a zajímavě.

Obložení části stěn a krbu původní břidlicí v suterénním prostoru působí nezvykle a zajímavě.

Proměnou prošlo také zařízení suterénu, z nějž se vychází na zahradu za domem. V jedné z místností, která sloužila původně jako sklad, je nově toaleta, velká relaxační místnost zůstala zachována i s kuchyní, její vzhled se ovšem změnil. Zmizelo původní červené polstrování baru, které nahradilo dřevo. To vytváří jistý kontrast k obkladům z přírodní břidlice, kterou je obložena nejenom kuchyň, ale také krb na dřevo.

Křesílka a komody patří ke kusům nábytku, které se podařilo zachovat. Čela komod jsou pouze nově polepena tapetou.

Křesílka a komody patří ke kusům nábytku, které se podařilo zachovat. Čela komod jsou pouze nově polepena tapetou.

Z tzv. relaxační místnosti v suterénu se vychází ven na zahradu.

Z tzv. relaxační místnosti v suterénu se vychází ven na zahradu.

Jak poznamenává autorka návrhu a realizace, kuchyň v suterénu bylo praktické zachovat už jenom kvůli letnímu grilování na zahradě, noví obyvatelé tak nebudou muset s každým kouskem nádobí po schodech do horní kuchyně.

Původní zařízení domu

Původní zařízení domu

FOTO: Archiv majitelů domu

Plán suterénu před (vlevo) a po rekonstrukci

Plán suterénu před (vlevo) a po rekonstrukci

Plán přízemí před (vlevo) a po rekonstrukci

Plán přízemí před (vlevo) a po rekonstrukci

Plán patra stav před (vlevo) a po rekonstrukci

Plán patra stav před (vlevo) a po rekonstrukci