Hlavní obsah

Masivní vila v Roudnici nad Labem má rysy inspirativního nového brutalismu

Novinky, Text: Jolana Tothová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdě působící vila v Roudnici nad Labem ilustruje meziválečné tradice funkcionalismu, svým výrazem připomíná tvary takzvaného nového brutalismu. Užitými materiály a detaily rozhodně nezapře dobu vzniku. Dnes se brutalistní materiály typu beton, železo a další opět vracejí do módy. Stavba je tak cennou inspirací i pro současnou architekturu.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila se nachází jižně od centra Roudnice nad Labem.

Článek

Rodinný dům od architekta Ladislava Vašáka vznikl mezi lety 1973 až 1977. Patrová vila je projektovaná na pozemku nad tratí nedaleko městské rozhledny. Už v období mezi dvěma světovými válkami vznikla zahrada s kašnou, schodišti, figurální plastikou ženy a oplocením s branou.

Ladislav Vašák pocházel z nedalekých Vědomic. Jako stavební technik se kromě pedagogické činnosti věnoval projektování. Navrhl řadu rodinných domů na Podřipsku i mimo region.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Chloubou stavby je prostorná terasa.

Dům je umístěn tak, aby se plně využily plusy svažité parcely s výhledem na město. Severní strana vily, orientovaná do okrasné zahrady, se kvůli lákavému výhledu v obou podlažích přímo nabízela k vytvoření teras téměř v celé její ploše.

V patře je navíc terasa doplněna předsunutou pergolou z bílého litého betonu, která vyrovnává mohutnost linie plného zábradlí.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Nákres západní podoby vily.

Pro intimnější propojení interiéru s okolím slouží terasa v západním průčelí, navazující přímo na zimní zahradu, která odděluje společné obytné prostory (kuchyň, jídelnu a obývací pokoj) od ložnic. Pro zvýšení atraktivity posezení je tu umístěn i krb.

Vila je ukázkou samostatné architektonické tvorby Československa sedmdesátých let dvacátého století. Byla navržena v těsné spolupráci s rodinou stavebníka, aby v maximální míře plnila potřeby svých obyvatel a zároveň plně využila originalitu místa pro moderní bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám