Ve čtvrti rodinných domů na východní okrajové části Roudnice nad Labem stojí v horní části dosti svažitého pozemku bývalé rekreační zahrady vila postavená na přelomu dvacátého a jedenadvacátého století.

Rodinný dům navrhl tým z ateliéru Lábus AA ve složení architektů Ladislav Lábus, Martin Matiska, Dagmar Prášilová.

Stavbě dominuje fasáda s přiznaným cihlovím.

Stavbě dominuje fasáda s přiznaným cihlovým obkladem.

FOTO: Slavné vily Ústeckého kraje

Svažitý tvar terénu a požadavek na návaznost obytných prostor přízemí na zahradu se odrazil na celkové podobě domu.

Do zahrady s už vzrostlými ovocnými stromy je umístěna vila, řešená ve dvou základních částech s plochými střechami. Jsou usazeny ve dvou úrovních a mají navíc odlišně provedené povrchy fasád.

Stavbu dekoruje výrazné pásové prosklení.

Stavbu dekoruje výrazné pásové prosklení.

FOTO: Slavné vily Ústeckého kraje

Východní část vily s pokoji a zázemím domu je usazena v úrovni příjezdové cesty. Na její střeše je umístěna pracovna s pásovými okny do všech stran a vstupem na střešní terasu. Dřevěná konstrukce orámování „podkrovní“ pracovny a verandy při vstupu doplňuje fasády z lícového cihelného zdiva. Fasáda z betonu je v jižní straně doplněna dřevěnou předstupující plochou s prosklenou výplní.

Chloubou stavby je komorní terasa obklopená zelení.

Chloubou stavby je komorní terasa obklopená zelení.

FOTO: Slavné vily Ústeckého kraje

V západní části vily, usazené níže do zahrady, jsou společné obytné prostory a ložnice rodičů s velkými prosklenými plochami přes celou výšku severního a západního průčelí. Kontakt se zahradou podtrhuje vysutá terasa.

Příjezdová cesta je zpevněna štěrkovou drtí, betonové oplocení je doplněno lomovým kamenem.