Hlavní obsah

Opido funguje v souladu s přírodou, logicky a jednoduše

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přirozeně dýchá, jeho „tělo“ je ze zdravých materiálů, umí akumulovat a vydávat teplo, je propojené s venkovní přírodou. To je opido Celula. Dům, jenž tvarem i fungováním připomíná jednoduchou buňku, dokonalý organismus.

Foto: Petr Horník, Právo

Opido stojí v mírně svažitém terénu a dovoluje mít obytný suterén. Střecha výrazně přesahuje, pod ní lze venku stolovat.

Článek

Dům má být pevný, funkční a krásný. Když to splňuje, dlouho vydrží, dobře se v něm žije a pokochají se naše smysly. A opido takové je. Ctí tři základní principy: používá zdravotně nezávadný materiál, zajímá se o energetickou úspornost podle selského rozumu, a nikoliv normy, preferuje estetičnost.

Má organický tvar, je spojeno se zemí a je zatravněné. Nabízí otevřená okna, kryté i nekryté terasy, zimní zahradu, která zásobuje dům teplem a vytváří prostor k pěstování rostlin. Preferuje venkovní kuchyně a hodně přirozeného světla.

Příroda všude kolem

Opido využívá moderní technologie, ale jednoznačně preferuje tradiční a vyzkoušené přírodní materiály – plnou cihlu, kámen, dřevěné kulatiny či hranoly, prkna, hlínu, slámu, konopnou izolaci, ovčí vlnu, přírodní jutu, rákos a dřevěné šindele. Jsou zdravé a navíc mají jednu báječnou vlastnost: větší tepelnou vodivost. Díky tomu v sobě uchovávají teplo, které postupně vyzařují zpět do interiéru. V interiéru kromě toho vykouzlí hřejivou a útulnou atmosféru, takže se v něm báječně žije.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům má obvodové sendvičové zdivo. Tvoří ho plná cihla, minerální vlna, větraná vzduchová mezera a vnější kamenná přizdívka.

Jak konkrétně vypadá skladba domu? „Ideální je sendvič, který je složený z plné pálené cihly, nebo vápenopískový blok ve spojení s přírodní izolací a přírodní omítkou. Pro vnitřní část domu využíváme hliněné nebo speciální vápenopískové omítky, ať vymývané, nebo kamínkové,“ vysvětluje Jiří Zvoníček z firmy Opido a majitel domu.

V opidu je příjemně po celý rok. V létě svěže a chladno, v zimě teplo. Malé domy o velikosti do 60 m² lze vytápět elektrickým přímotopem a doplňkově krbem či kamny na dřevo. Větší domy se vybavují tepelným čerpadlem, které funguje na principu voda–vzduch.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dostatek přirozeného světla zajišťují otevřené terasy, velké vstupní dveře, světlovody a dřevěná euro okna s izolačními dvojskly.

Rekuperace samozřejmě není, větrání je zajištěno okny, ale i zemním registrem, který v zimě do domu přivádí teplý vzduch a v létě ve vedrech příjemně ochladí.

Podstatné je i hospodaření s odpadní nebo dešťovou vodou, která se využije pro zalévání zahrady, je možné zaplánovat a využívat i systém kořenové čističky.

„Typickým prvkem organického opida je zimní zahrada, která dům přirozeně ohřívá. Je to i příjemné místo k meditování a odpočinku, pěstování rostlin,“ říká Zvoníček.

Snaha o soběstačnost

Mít dům, který skvěle pracuje a je odpojený od všech civilizačních zdrojů (jako je elektřina, plyn, veřejný vodovod a kanalizace), je sen mnohých z nás. Sen, ke kterému je jen krůček, nebude to utopie.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V kuchyni je dominantní opěrný sloup, který je zároveň komínem. Úložné prostory jsou řešeny důmyslně. Nikde nic nepřekáží, vše má jasnou funkci.

Opido se o soběstačnost na jistém stupni snaží a nabízí technická řešení: akumulaci tepla v hmotě, kamna na dřevo pro vaření, krb pro celoroční vytápění domu. Dále zádržný zdroj dešťové vody včetně možné filtrace, vrtanou studnu s možností ruční pumpy, tepelné čerpadlo.

Fotovoltaiku se záložními bateriemi a zimní zahradu, která zásobuje dům teplem a řeší i vodní odpadní hospodářství s možností pěstování vhodných rostlin pro obživu.

Zamyslet se nad životem

Nemusíme mít všechno, stejně jako náš dům. Jsme individuality a každý potřebujeme k životu něco jiného. S bydlením budeme spokojeni, když do něho vetkneme, co v životě hledáme, potřebujeme, máme rádi.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nábytek je masivní, atypický, vyroben na míru.

Je moudré sednout si v klidu s rodinou, probrat svoje priority, životní styl a jasně formulovat, co naše srdce chce, aniž bychom podléhali moderním trendům.

Je zde i praktická stránka. Vždy se snažíme o stavbě získat celistvé informace, nejen plusy, ale i zápory. Pak jsme předem připraveni. Víme, proč chceme dům stavět a co očekáváme. Známe odpovědi na otázky: z čeho bude hrubá stavba, fasáda, vnitřní omítky, izolace, zda si přejeme mít krby, pec či kamna, stínicí techniku, světlovody, jaká budou okna, přístup k domu, jeho orientace na pozemku, jak vyřešíme vytápění, odpady, zdroj vody a samotné vybavení interiéru.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pod kamennou podlahou je teplovodní podlahové vytápění, energii opidu dodává vzduchové tepelné čerpadlo.

Každodenní život se promítne i do uspořádání interiéru. Když rádi vaříme, vyhradíme kuchyni velký prostor. Jestliže je naším koníčkem malování, potřebujeme v místnosti dostatek přirozeného světla. Kdo je knihomol, preferuje dominantní knihovnu s pohodlným křeslem a lampou.

Udržet rovnováhu, najít tu správnou míru, nepřeplnit domácnost zbytečným nábytkem a věcmi, které jenom překážejí, vytvářejí nepořádek a zahlcují nás. To je dobré vnímat a pochopit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Život je třeba zjednodušit, to je moje současné heslo,“ doplňuje tyto úvahy majitel opida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám