Hlavní obsah

Vanové zástěny poskytnou komfort při sprchování

Právo, Gisela Růžičková

Vana se zástěnou je elegantní a praktické spojení výhod sprchového koutu a vany. Je to řešení zejména pro milovníky rychlé sprchy, kteří se neobejdou bez příjemné relaxační koupele.

Foto: Ravak (3x)

Luxusní zástěna CVSK1 (8990 Kč) z transparentního skla, 85 cm určená pro vany Rosa 140/ 150. Otočný sloupek umožňuje sklopení v úhlu 180° do vnitřního prostoru nebo vyklopení ven. Čištění skla zástěny je tak jednoduché a vstup do vany příjemně široký.

Článek

Vanová zástěna se hodí do malých koupelen, kde nemůžeme mít sprchový kout i vanu zároveň. Zástěny se vyrábějí z prvotřídních materiálů s dlouhou životností, a proto, ať už si pořídíme vanovou zástěnu v kombinaci skla a hliníkového rámu, nebo s plastovou výplní a plastovým rámem, vždy najdeme účelné řešení pro naši koupelnu.

Nechybujte při výběru

Při výběru vanové zástěny bereme v úvahu tři základní aspekty: rozměr a tvar vany, umístění vanové baterie a způsob otevírání zástěny.

Foto: Roltechnik

Vanová zástěna Activa neo complete (22 900 Kč) nabízí 3 variabilní řešení v jednom - moderní stylovou vanu, multifunkční sedátko a vanovou zástěnu a integrovanou poličku. Rozměry 150-170 x 90 cm, levá/pravá.

Vanové zástěny lze umístit téměř na každou vanu včetně rohové a asymetrické. Při volbě zástěny pro rohové a asymetrické vany se řídíme doporučením výrobců. Obecně lze rozdělit vanové zástěny na rámové a bezrámové.

Foto: Ravak

Vanová zástěna Chrome CVS2 pravá BVS2 (5493 Kč) je pohyblivá, dvoudílná 100cm, provedení rámu satin. Minimum profilů a hladké bezpečnostní sklo o tloušťce 6 mm bez dekoru zjednodušuje údržbu.

Vanové zástěny vybíráme ve specializovaných prodejnách a koupelnových studiích, kde dostaneme kvalifikované informace od vyškolených prodejců. Orientujeme se na stabilní značky s delší působností na trhu, které nám zaručí i pozáruční servis.

Rámové zástěny

Rámové vanové zástěny, tvořené svislými a vodorovnými profily, se dělí na pevné nebo skládací.

Foto: Kolo Geberit

Třídílná vanová zástěna Kolo Split (8216 Kč) se hodí k pravoúhlým vanám, s výplní z bezpečnostního čirého skla, barva profilu stříbrná lesklá, provedení pravé/levé, rozměrové možnosti 1200 až 1209 mm, závěsy lze otočit o 180°, stěnový díl je nepohyblivý.

Pevné rámové zástěny se instalují na vany s rovnými okraji a fungují podobně jako sprchové kouty, kde otevírání zajišťují ložiskové pojezdy. Lze je také kombinovat s boční stěnou. Tím vzniká kompletně uzavřený prostor podobný sprchovému koutu.

Nevýhodou je horní profil zástěny po celé délce vany, což může znesnadnit přístup do vany. Také údržba je díky profilům náročnější.

Foto: Ravak

Vanová pevná stěna 70/75/80 cm (od 2390 Kč), provedení rámu: bílá/satin, výplň z umělé hmoty: rain nebo z bezpečnostního skla: transparent/grape. Konstrukce je vyrobena ze silnostěnných profilů s kvalitní povrchovou úpravou a maximální těsností.

Skládací rámové zástěny mají také rám s jedním, dvěma či více svislými profily. Jejich výhodou je skladnost - jednoduše se složí ke stěně a nebrání ve vstupu do vany nebo při údržbě.

Při výběru skládací zástěny dáme pozor na umístění baterie, prolis pro hlavu či výklenky, případně reliéfní obklady nebo bombata. To vše může zkomplikovat úplné složení zástěny. Pozor také na starší plechové vany s nerovným okrajem, kde zástěna nemusí těsnit.

Foto: Sapho

Olbia, pneumatická vanová zástěna (12 990 Kč) 1230 mm, stříbrný rám, čiré sklo. Předností patentovaných pneumatických zástěn je jejich možnost zvednutí a sklopení na stěnu nad baterii.

Profily zástěn nabízejí výrobci v několika provedeních. Obvykle v bílé barvě, ale s větší možností poškrábání, nebo v tzv. eloxovaném hliníku, což je matná stříbrná barva odolnější vůči mechanickému poškození.

Jaké jsou typy výplní? Lze se zaměřit na plast nebo na sklo. Zástěny s plastovou výplní jsou lehčí, ale i méně stabilní. Zástěny se skleněnou výplní jsou těžší, stabilnější a lépe se udržují. Některé typy výplní mají povrchovou úpravu pro snadnější čištění.

Výhodou rámových zástěn, ať už pevných, či skládacích, je pokrytí větší plochy kolem vany, což nabízí pohodlnější sprchování. I když větší pohodlí znamená horší údržbu. Ve více profilech a záhybech se drží nečistoty.

Foto: Hornbach

Elegantní jednodílná otočná vanová zástěna z bezpečnostního skla (2815 Kč).

Specialitou mezi rámovými skleněnými zástěnami jsou zástěny otočné pneumatické. V otočném stěnovém profilu, kterým je zástěna uchycena ke zdi, je teleskopický píst, díky němuž zástěna pevně dosedne na okraj vany a zároveň zástěnu zvedne o 28 cm nad okraj vany a sklopí ke zdi nad vanovou baterii. Některé typy mají i posuvný díl pro zvětšení prostoru ke sprchování.

Bezrámové zástěny

Bezrámové vanové zástěny svou snadnější údržbou, elegancí a designem předčí zástěny rámové. Za tyto výhody také více zaplatíme. Zástěny by měly být vyrobeny minimálně z 6- až 8mm bezpečnostního skla.

Foto: Sapho

Paloma, vanová zástěna (7290 Kč), 900 mm, čiré sklo. Je elegantním a praktickým řešením tam, kde nelze použít sprchový kout. Zástěna je určená pro vany s rovným okrajem a vanu Versys.

Některé luxusnější modely mají speciální povrchovou úpravou Antiplaque nebo Anticalc, což se automaticky odráží i v jejich vyšší ceně.

Výhodou speciálních povrchových úprav je to, že se snadněji čistí - nezachytává se na ně vodní kámen a zástěna vydrží déle čistá.

Foto: Hornbach

Hravá otočná jednodílná vanová zástěna s dekorem mušlí (3250 Kč).

Pevné uchycení zajišťují kovové úchyty, otočné uchycení o 90° nebo 180° umožňují panty nebo otočné sloupky. Při otočení o 180° je nutné brát v úvahu prostor kolem vany. Zabránit otočení může třeba umyvadlo, baterie či polička.

Rozměry zástěn

Průměrná délka vany je160 až 170 cm. Pohodlný vstup do vany vedle zástěny by měl být široký minimálně 70 cm.

Zástěna, která účinně zabrání stříkání vody, má být minimálně 80 cm široká a 133 až 150 cm vysoká.

Průměrná hloubka vany je 40 až 45 cm, proto ideální výška vanové zástěny s vanou má být kolem 190 cm, stejně jako sprchový kout.

Vana, ve které se budeme sprchovat, musí mít v místě sprchování širší ploché dno a stěny by se měly co nejvíce přiblížit úhlu 90°. Sprchování pak bude pohodlnější a bezpečnější.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám