Hlavní obsah

Velkoformátové dveře přivedou přírodu až domů

Novinky, nes

Trendem posledních let je snaha architektů a stavebníků co nejvíce propojit interiér domů a bytů s jejich exteriérem. Lidově řečeno přivést přírodu domů. Umožňují jim to velkoformátové dveře, respektive jejich systémy, které díky výšce od stropu k zemi nabízejí ničím nerušený výhled a po odsunutí i možnost volného průchodu na zahradu, terasu či alespoň na balkón. A tím skutečně fyzické propojení obou prostorů.

Foto: Bohemiaplast

Velkoformátové dveře jednoduchým a elegantním způsobem propojují interiér domu s exteriérem.

Článek

„Plastové velkoformátové dveře Vekaslide mohou nabídnout prosklený prostor až do šířky 6,5 m, práh zapuštěný do země umožní zcela bezbariérový přístup a čeká vás luxusní výhled do zahrady,” shrnuje výhody velkého otevření stěny domu jednatel společnosti Bohemia Plast Group s. r. o. Miroslav Lukášek.

Velkoformátové dveře (někdy také nazývané HS portály) mají šířku několik metrů a jejich výška sahá zpravidla od země ke stropu. To znamená, že jejich hmotnost je několik set kilogramů. Manipulace s tak velkým prvkem musí být proto ošetřena tak, aby i navzdory velké hmotnosti byla snadná a lehká.

Způsobů otevírání velkoformátových dveří je hned několik:

Systém PASK - paralelně odstavné posuvné a sklopné dveře. Křídla jsou v rámech osazena tak, aby z venku plošně lícovala a zároveň dokonale těsnila díky přírazu zevnitř. U systému PASK lze křídlo posuvných dveří sklopit pro účely větrání či otevřít celou plochu.

Posuvné otevírání - dvě křídla dveří jsou v samostatných kolejnicích vedle sebe, jedno zajíždí za druhé. Majitel si obvykle může vybrat, které křídlo otevře. Lze volit variantu, kdy se obě křídla pohybují nezávisle na sobě.

Zdvižně posuvné - křídla takových dveří jsou uložena na oddělených kolejnicích a při otevírání se jedno křídlo lehce nadzvedne a posune do strany. Zdvižně posuvné dveře přitom nejsou jen vysoce estetickou záležitostí. Jsou i velice praktické.

V porovnání s klasickými balkónovými dveřmi nabízejí snazší ovládání a manipulaci, kterou zvládnou i ti nejmenší. HS portály umožňují aretaci (zajištění) v jakékoli poloze, takže regulace větrání je snadná pro všechny členy domácnosti. Navíc všichni, a to včetně těch nejstarších, uvítají bezbariérovost a bezpečnost jejich řešení.

Foto: Dafe-Plast

Zdvižně posuvné otevírání dveří spočívá v mírné nadzvednutí křídla a poté jeho odsunutí do strany.

E-slide - nabízí automatický, mechanizovaný systém vyvinutý firmou Schüco umožňující ovládat dveře stisknutím tlačítka na křídle dveří, nebo prostřednictvím prostorového čidla, eventuálně centrálně jako součást automatizovaného řízení budovy. V bytě jej ocení především starší lidé, hendikepované osoby a děti, kterým posun dveří nebude činit sebemenší problém.

Shrnovací dveře - možnost takřka úplně otevřít prosklenou plochu tak, že se její jednotlivé panely skládají ke straně do úzkého „balíku”.

Do novostaveb i rekonstrukcí

HS portály se nejčastěji objevují v novostavbách, ve skutečnosti ovšem obvykle jen málokdy vznikne důvod, proč je nepoužít i při rekonstrukci již existujících objektů. Vyrábějí se ve velké škále velikostí a formátů. Výrobci navíc každý kus vytvářejí na míru pro danou situaci. Výjimkou v současnosti není ani prosklení rohového otvoru. Tato varianta působí maximálně elegantně.

Stavebník se nemusí nijak omezovat při volbě materiálů. Čeští i zahraniční výrobci nabízejí HS portály ve všech třech nejčastějších variantách, tj. s plastovými, hliníkovými i dřevěnými profily.

Posuvné dveře si lze nechat osadit jak izolačními dvojskly, tak trojskly. Záleží pouze na preferenci klienta a na požadované míře tepelné izolace. Ač by se laikovi mohlo zdát, že velkoformátové dveře sníží tepelně izolační vlastnosti obálky, není tomu tak.

Výrobci vysvětlují, že je tomu naopak, tj. čím větší sklo, tím jsou lepší jeho tepelně-izolační vlastnosti. Je to proto, že je v posuvných dveřích menší podíl rámu, který je ve skutečnosti onou „Achillovou patou” oken i dveří, bráno z tepelně-izolačního hlediska.

Také nabídka barevných provedení je pestrá. Klient si vybírá z bohaté palety barev, designů a povrchových úprav tak, aby portál co nejlépe ladil se zbytkem interiéru, a také exteriéru. Samozřejmostí je pak možnost sladit rám portálu s rámy ostatních oken, eventuálně dveří v domě.

Zabezpečení a bezpečnost

Protože velkoformátové dveře umožňují volný průchod z interiéru například na terasu nebo na zahradu, mohou se zrovna tak nechtěně stát i místem nežádaného průniku cizích osob do domu. Výrobci na tuto možnost pamatují a nabízejí takové provedení HS portálů, jež splňuje i bezpečnostní požadavky.

Foto: Schüco

Možnost bezbariérového řešení průchodu na terasu a do zahrady potěší mj. rodiny s malými dětmi. Stějně tak jako snadné ovládání.

„Naše hliníkové posuvné systémy vyhovují vysokým nárokům na bezpečnost. Velkou výhodou je samotná podstata materiálu, který je pevný a stabilní. V závislosti na variantě vybavení systémů posuvných dveří lze garantovat odolnost proti vloupání až do třídy 2 (BT2),” potvrzuje Petr Herynek ze společnosti Schüco.

Někteří výrobci pak dokonce nabízejí zvýšení zabezpečení dveří vedoucích na terasu až na bezpečnostní třídu 3. Samozřejmostí je v takovém případě zasklení bezpečnostním sklem s vnitřní fólií.

Nejenom zabezpečení ale i bezpečnost výrobci portálů berou na zřetel. Například technika e-slide je doplněna inteligentním softwarem s ochranou proti přivření, např. prstů. Jakmile systém identifikuje překážku (osobu či předmět) bránící hladkému zavření křídla, přiměje jej okamžitě zajet zpět. Je-li rozšířen o infračervené senzory, může být překážka identifikována dokonce již v okamžiku, kdy se ke vstupu teprve blíží.

Dovezli vám dveře bez skla? Nepanikařte!
Pokud dodavatel doveze na stavbu velkoformátové dveře bez skel, není třeba propadat panice. Transport velkoformátových dveří je složitý, a proto se skleněné výplně obvykle vezou zvlášť. „Je to dáno velikostí jednotlivých prvků. Sklo tvoří převážnou část hmotnosti velkoformátových hliníkových dveří. Aby nedošlo k deformaci v průběhu dopravy, a také kvůli snadnější manipulaci s nimi, je nutné dodávat jednotlivé prvky samostatně,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel firmy Dafe-Plast. Velkoformátové dveře proto dodavatel kompletuje přímo až na místě stavby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám