Architekti navrhli sídlo, které svým vzhledem a tvarem připomíná tradiční stodolu. Do ryze agrárně zaměřeného kraje proto velmi hezky zapadá. Navíc budovu umístili tak, že z pozemku o výměře 65 hektarů nijak výrazně nevyčnívá, je totiž zasazena mezi dvěma kopci.

Do domu se vstupuje zadní stranou, vlastní prostor vstupu lze uzavřít vraty s dvojicí velkých posuvných křídel. Toto řešení ještě více umocňuje podobu domu se stodolou.

Do domu se vstupuje zadní stranou, vlastní prostor vstupu lze uzavřít vraty s dvojicí velkých posuvných křídel. Toto řešení ještě více umocňuje podobu domu se stodolou.

Dům má sněhobílou střechu i fasády. Vstupuje se do něj zadní, více uzavřenou stranou, přičemž vchod je do domu zanořen. Tím vznikl příjemně chráněný prostor přede dveřmi, který je zastřešený. Uvnitř pak toto zastřešení architekti využili jako loft v hlavní místnosti.

Naproti domu je za bazénem zahradní kuchyně s posezením.

Naproti domu je za bazénem zahradní kuchyně s posezením.

Stavba v podobě klasické stodoly je citlivě zasazena do mírně zvlněné krajiny.

Stavba v podobě klasické stodoly je citlivě zasazena do mírně zvlněné krajiny.

Vlastní interiér je uspořádán velice prostým a praktickým způsobem. Centrální část domu slouží jako společenská zóna sdružující v sobě funkci obývacího pokoje a jídelny.

Kuchyň je umístěna po straně vlevo. Při pohledu od vstupu do domu proti ní, přes hlavní pokoj, je hlavní ložnice domu. Další dva soukromé pokoje jsou po stranách vstupu. Každý z pokojů, stejně jako hlavní ložnice, má svou vlastní koupelnu.

Venkovní nábytek si majitelé vyráběli sami.

Venkovní nábytek si majitelé vyráběli sami.

Před domem je prostorná zastřešená terasa, na níž lze vycházet jak z hlavní místnosti, tak z kuchyně, ale i z ložnice majitelů.

Srdcem domu je centrální hlavní místnost, v níž se odehrává každodenní život rodiny. Její prostor je vizuálně zcela propojen se zahradou a krajinou před domem.

Srdcem domu je centrální hlavní místnost, v níž se odehrává každodenní život rodiny. Její prostor je vizuálně zcela propojen se zahradou a krajinou před domem.

Kuchyň je uložena do postranní části domu, přesto je plně propojena s hlavním obytným prostorem.

Kuchyň je uložena do postranní části domu, přesto je plně propojena s hlavním obytným prostorem.

Důležitou vlastností domu je jeho způsob zacházení s energiemi. Dům je natolik úsporný a šetrný k okolnímu prostředí, že získal v USA velice prestižní ocenění LEED, a to na nejvyšší možné úrovni - Platinum, které v zemi uděluje Americká rada pro šetrné budovy.

Pro interiér zvalila designérka Erin Martinová paletu s odstíny šedé, bílé a přírodního dřeva.

Pro interiér zvolila designérka Erin Martinová paletu s odstíny šedé, bílé a přírodního dřeva.

Úložné prostory jsou řešeny s nápaditostí.

Úložné prostory jsou řešeny s nápaditostí.

Stavba je navržena tak, aby byla vytápěna i ochlazována pasivně, k tomu architekti přidali důkladné zaizolování a termální vrt. Dům je osazen fotovoltaickými a solárními panely pro získávání elektrické energie ze slunečního záření a ohřev vody.

Loft vytvořený nad prostorem vstupu do domu rozšiřuje prostor společenské zóny a obsahuje i nápaditě umístěné lůžko.

Loft vytvořený nad vstupem do domu rozšiřuje prostor společenské zóny a obsahuje i nápaditě umístěné lůžko.

Hezkým doplněním domu je komorněji pojatá zahradní kuchyň s venkovním barbecue koutem, které jsou umístěny naproti domu, za velkým bazénem. Tento detail je velmi praktický, protože veškeré pachy vznikající při venkovních grilovačkách nejdou bezprostředně do domu.

Jeden z pokojů, které jsou umístěny po stranách vstupu do domu.

Jeden z pokojů, které jsou umístěny po stranách vstupu do domu.

Každý ze soukromých pokojů má svou vlastní koupelnu.

Každý ze soukromých pokojů má svou vlastní koupelnu.

Architekti si pochvalovali nejenom spolupráci s kolegy z ateliéru Lutsko Associates, kteří navrhovali zahradu, a také designérkou Erin Martinovou, jež navrhla zařízení interiéru domu, ale i s klienty samotnými. Ti si sami vyrobili venkovní stoly a lavice k nim a pracují na výrobě velkého jídelního stolu, který budou používat doma.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Turnbull Griffin & Haesloop Architects (3x)

Diagram práce s energiemi: 1 - Ovladatelná okna pro větrání napříč domem, 2 - ovladatelné světlíky pro pasivní ochlazování, 3 - vysoko umístěná ovladatelná okna, 4 - ovladatelné posuvné dveře,

Diagram práce s energiemi: 1 - Ovladatelná okna pro větrání napříč domem, 2 - ovladatelné světlíky pro pasivní ochlazování, 3 - vysoko umístěná ovladatelná okna, 4 - ovladatelné posuvné dveře, 5 - betonová podlaha se sálavým topením, 6 - tepelně izolovaný podklad, 7 - bílá střecha omezující přehřívání

Umístění domu v krajině

Umístění domu v krajině