Hlavní obsah

Majitel si postavil dům ve vesnici, kde jeho rod žil po staletí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od poloviny 17. století vlastní pozemky v Jindřichovicích č. 6 ve stejné výměře rod našeho čtenáře, pana Alexandra. V roce 1957 o veškerý majetek jeho rod při kolektivizaci přišel. Poslední hospodář, Josef, tento zásah nepřežil. Žijící potomci získali pozemky v restituci zpět, bohužel však ne již rodné stavení, které se z legislativních důvodů stalo nedostupným. Alexandr, jeden z vnuků posledního hospodáře, si proto postavil v sousedství svůj vlastní dům. Ve stejném stylu, aby původní domov co nejvíce připomínal a do vesnického koloritu co nejlépe zapadl.

Foto: Archiv čtenáře (9x)

Chaloupku jako z pohádky si postavila rodina našeho čtenáře v Jindřichovicích.

Článek

Před třiceti lety měla rodina na pozemku pouze starou stavební buňku. Tu však majitelé časem proměnili v příjemné víkendové bydlení, kde mohli trávit s dětmi spoustu víkendů a dovolených.

Foto: Archiv čtenáře

Na počátku loňského roku nebyl dům ještě dokončen, zbývalo nahodit zdi a dotvořit detaily.

„Svůj sen jsem si začal realizovat v roce 2009, s nástupem do důchodu. Rozhodl jsem se postavit stavení nové, ale v duchu našich dědů a babiček - jedna sednice, ve které se odehrávalo vše, a jedna či dvě komůrky na přespání (hospodář samozřejmě přespává v sednici). Jako strojař-konstruktér jsem neměl k rýsování daleko. Vzorem pro mě byla obytná část rodného statku,” napsal nám pan Alexandr.

Foto: Archiv čtenáře

Majitel věnoval při stavbě domu velikou pozornost detailu.

Čtenář postavil cihlový dům, přičemž jako hlavní stavební materiál použil cihly Porotherm o velikosti 44 a 30 na obvodové zdivo a 17,5 a 11 na příčky.

Zvolené moduly mohl kombinovat se systémem Hart Poroton, který si v době stavby dovezl z Německa, protože tak ušetřil. Cena rozhodla i při volbě střešní krytiny, Alexandr použil Bramac - římskou památkovou červenou tašku.

Foto: Archiv čtenáře

Srdcem nově postavené venkovské chalupy je sednice, kde se odehrává každodenní život. Jejím základním prvkem jsou pak samozřejmě velká kamna.

Vchodové dveře a okna vyrobil truhlář ze sousední vesnice. Srdcem sednice se pak logicky stala velká, zčásti kachlová kamna.

Foto: Archiv čtenáře

Venkovský styl je v interiéru zachovaný do posledního detailu. Na míru vyrobená dřevěná okna doplňuje dřevěný nábytek, nechybějí samozřejmě ani přiznané trámy na stropě.

V roce 2013 čtenář mohl dokončit fasády stavení, nahodit je a natřít, předtím vytvořil ještě všechny římsy.

V dalších dvou letech se mu podařilo vybudovat dřevník a - jak poznamenává - do roku 2016 „sklouzla” stavba sklípku. I ten navrhl v tradičním stylu, jak jej lidé stavěli v minulých dobách.

Foto: Archiv čtenáře

Původní stavební buňka a její proměna, které předcházely stavbě nového domu.

„Blatensko bylo krajem ryb a růží a je i krajem bramborářským. Na krajích lesů a polí je mnoho kamenů. Ty jsou v současnosti nejčastěji mým cílem, neboť pochozí a pojezdové cesty realizuji výhradně z nich. Nikdy nevolím beton či zámkovou dlažbu. Prvním ze stromů, které jsem zasadil v sousedství dnešního stavení, je ořešák - dnes desetiletý. Přibývají ovocné stromy a přibudou ještě jehličnany,” plánuje pan Alexandr.

Foto: Archiv čtenáře

Průběh stavby

Foto: Archiv čtenáře

V sednici vyrostla pěkná velká kamna.

Už nyní je ale na své dílo oprávněně hrdý. O tom, že se mu podařilo postavit dům, který si s původní místní architekturou v ničem nezadá, ho přesvědčují reakce kolemjdoucích a cyklistů, kteří projíždějí po stezce, která vede nedaleko od jeho stavení. S obdivem si Alexandrův dům fotí a jen stěží chtějí věřit, že před nimi stojí novostavba.

Foto: Archiv čtenáře

Pokroky ve výstavbě domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám